x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Magda Colgiu    |    19 Iun 2008   •   00:00
România în cinci minute

Sibiu.O cisternă plină cu 24 de tone de bere s-a răsturnat ieri-dimineaţă în apropierea unei benzinării şi a blocat circulaţia într-un sens giratoriu.

 

15:53 - Bani falşi

ARAD. O persoană a murit iar alta a fost grav rănită după ce mi­cro­buzul în care se aflau şi care-i ducea la muncă s-a ciocnit cu un tir.

BUZĂU. Poliţiştii au prins trei tineri care aveau asupra lor peste 1.500 de euro falşi, pe care in­ten­ţionau să-i plaseze în municipiul Buzău.

 

15:58 - Inundaţii

BISTRIŢA-NĂSĂUD. DN 17 C a fost blocat ieri, timp de trei ore, în Bistriţa-Năsăud, între Beclean şi Salva, din cauza unor lucrări la calea ferată, pe porţiunile în care aceasta traversează şoseaua. CFR nu a anunţat IJP Bistriţa despre intenţia de a bloca traficul.

ORADEA. Zeci de străzi au fost inundate ieri, în urma unei ploi torenţiale care a durat circa 45 de minute. În mai multe zone unde canalizarea nu a funcţionat, apa a ajuns în curţile localnicilor, iar circulaţia a fost îngreunată sau chiar blocată pe mai multe artere din oraş.

 
PARCHET: Neguţ şi Morega, cercetaţi
Emanoil Neguţ, şeful Corpului de Control al Guvernului, este cer­cetat într-un dosar penal alături de liderul filialei PNL Gorj, Dan Mo­rega. Aceştia sînt cercetaţi în urma unor plîngeri depuse de Adri­an Go­run, fost secretar gene­ral în Mi­nisterul Educaţiei. În ia­nua­rie, acesta a depus o plîngere penală îm­potriva premierului Tăriceanu, căruia îi reproşează că l-a schimbat abuziv din postul de la Educa­ţie, cerînd extinderea cercetărilor şi asupra lui Dan Ilie Morega şi a lui Emanoil Neguţ.

 
MĂSURĂ:Salariile bugetarilor, limitate
Creşterea cîştigului mediu brut lunar în companiile de stat nu va putea depăşi 60% din indicele de creştere a productivi­tăţii muncii, potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate de Guvern. Prevederile vor fi aplicate pentru regiile autonome, societăţile comerciale şi companiile naţionale la care statul sau o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic sau majoritar. Potrivit aceleiaşi ordonanţe, directorii acestor companii vor lucra în baza unui contract de mandat.

 
RISC:Epidemii cauzate de schimbări climatice
Europa este expusă epidemiilor transmise de ţîntari, purici de nisip, căpuşe şi rozătoare din cauza schimbărilor climatice. Centrul European pentru Controlul Bolilor a avertizat că aceste epidemii includ boli cum ar fi febra Dengue, West-Nile şi chikungunya, nefropatia epidemică şi encefalita de căpuşă. Un exemplu al efectului globalizării asupra propagării unor astfel de boli este răspîndirea internaţională a ţînţarului-tigru din Asia, care a ajuns şi în Europa.


TURNU-SEVERIN: Deţinut evadat cu taxiul
Un deţinut de la Penitenciarul Drobeta Turnu-Severin evadat în noaptea de marţi spre miercuri, de la o fermă a penitenciarului şi un­de muncea în re­gim des­chis a fost prins pe Clisura Dunării. De­ţi­nu­tul, condam­nat la nouă ani de în­chi­soa­re pentru tîlhărie şi care mai avea de executat un an din pe­deap­să, a fost luat de la fermă cu un taxi de soţia sa. Po­li­ţiş­tii spun că bărbatul nu ar fi avut dreptul la detenţie în regim deschis din cauza condamnării sale. (D.S.)


EXPOZIŢIE: O bijuterie grafică la Muzeul Satului
Graficianul elveţian Anton Kaindl va expune la Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” 110 gravuri cu subiecte aproape în totalitate din Oltenia. Vernisajul expoziţiei “Graficianul elveţian Anton Kaindl. Mărturii etnografice româneşti” are loc as­tăzi, la ora 13:00, în Sala “Gheorghe Focşa”. Kaindl a realizat sute de acuarele şi gravuri cu o de­o­se­bi­tă valoare documentară, care au înfăţişat, în special, monumentele noastre tradiţionale. (Roxana Vintilă)


PETROM: Benzina şi motorina, mai scumpe
Petrom a scumpit ieri benzina şi motorina comercializate în sta­ţi­i­le proprii cu 0,07 lei/litru, respectiv 0,06 lei. Astfel, un litru de ben­zi­nă Eco Premium va costa 4,06 lei, iar pentru Premium 95 şi Top Premium trebuie plătiţi 4,03 lei, respectiv 4,36 lei. La mo­to­ri­nă, Petrom a efectuat o majorare cu 0,06 lei/litru. Top Euro Diesel va costa 4,42 lei, OMV Sprint Diesel 4,47 lei, Euro Diesel – 4,34 lei.


BRAŞOV: Imagini din închisoare, pe net
Procurorii braşoveni cercetează cazul unui deţinut din Penitenciarul Codlea, care a fotografiat cu un telefon mobil interiorul închisorii, după care a transmis imaginile unui prieten, care le-a postat pe net. Subinspectorul Alina Co­mă­ni­ţă, de la Penitenciarul Cod­lea, a pre­cizat că deţinutul, în vîrs­tă de 31 de ani, a fost sancţionat dis­ci­pli­nar cu zece zile de izolare şi a fost mutat în aripa cu regim de ma­­xi­mă siguranţă a penitenciarului. Anchetatorii încearcă să afle de ce avea deţinutul telefonul mobil.


VÎRSTNICI: Asistenţă juridică gratuită
Senatul a adoptat ieri proiectul de lege iniţiat de PC, care prevede ca autoritatea tutelară sau consi­li­e­rii juridici angajaţi ai consiliului local din localitatea de domici­liu trebuie să acorde persoanelor vîrst­nice, la cerere, consiliere juridică gratuită, în vederea în­che­ie­rii actelor de vînzare-cumpărare, donaţie sau pentru îm­prumuturi cu garanţii imobili­a­re care au drept obiect bunurile mo­bile sau imobile ale vîrstnicului. În cazul sesizării unor nereguli, contractul de în­tre­ţi­nere poate fi reziliat. (Dana Piciu)


PROIECT LEGISLATIVE: Şahul, obligatoriu în şcoli
Senatorii Gheorghe Funar, Adrian Păunescu şi Petru Stan au depus ieri la Parlament o iniţiativă legislativă care prevede introduce­rea, începînd cu anul şcolar 209-2010, în programa de învăţămînt preuniversitar a disciplinei “şah”, cu o oră pe săptămînă. De asemenea, proiectul de lege prevede or­ga­ni­zarea în fiecare unitate de în­vă­ţămînt preuniversitar a unui club de şah şi anual organizarea de campionate de şah pe categorii de vîrste. (Dana Piciu)


SENAT:Locuinţe sociale pentru evacuaţi
Plenul Senatului a adoptat Or­donanţa de Urgenţă care stabileşte condiţiile şi categoriile de persoane care au acces la locuinţele sociale în vederea închirierii. Astfel, vor putea beneficia de astfel de lo­cu­in­ţe persoanele evacuate sau care ur­mează a fi evacuate din casele retrocedate foştilor proprietari, ti­nerii de pînă în 35 de ani, tinerii proveniţi din instituţiile de ocro­ti­re socială care au împlinit 18 ani, invalizii, persoanele cu handicap, pensionarii, veteranii şi văduvele de război. Aceştia trebuie să aibă un venit net mediu lunar realizat în ultimele 12 luni sub nivelul cîştigului salarial mediu net lunar pe economie. (Dana Piciu)


SIBIU: Zid prăbuşit peste două motociclete
Un zid al unei case din Sibiu s-a prăbuşit ieri peste un autotu­rism şi două motociclete, pro­du­cînd pagube de cîteva zeci de mii de lei. Proprietarul casei spune că din cauza vechimii zidul nu a mai rezistat. Maşina şi cele două motociclete peste care au căzut sute de kilograme de moloz aparţin ace­leiaşi persoane. Proprietarul lor, care a sosit la faţa locului pentru a evalua pagubele, spune că ve­hi­cu­lele erau asigurate, dar îi va cere proprietarului imobilului să plătească reparaţiile. (Dan Tomozei)

×
Subiecte în articol: observator