x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Magda Colgiu    |    03 Iul 2008   •   00:00
România în cinci minute

Traficul rutier pe DN 1, în localitatea Româneşti, a fost blocat ieri-dimineaţă mai bine de o oră, pe sensul de mers Ploieşti – Bucureşti,din cauza unui accident rutier

Prahova. Traficul rutier pe DN 1, în localitatea Româneşti, a fost blocat ieri-dimineaţă mai bine de o oră, pe sensul de mers Ploieşti – Bucureşti, după ce un VW Passat, scăpat de sub control de femeia aflată la volan, s-a ciocnit frontal cu un alt autoturism. Pentru descarcerarea şoferiţei a fost nevoie de intervenţia pompierilor. (Laura Calciu)

 

 

21:18 – Eliminări

BAC. Şaizeci de elevi au fost eliminaţi de la proba de miercuri a bacalaureatului, în toată ţara, pentru că au încercat să copieze.

DISCRIMINARE. Femeile au cu 20% mai puţine şanse de a obţine o slujbă plătită în statele membre OCDE, potrivit ultimului raport OCDE.

 

21:23 - Condamnare

SENTINŢĂ. Tribunalul Vîlcea l-a condamnat pe secretarul general al PSD Satu Mare, Vasile Fernea, la 3 ani de închisoare cu suspendare după ce ar fi primit bani pentru campania electorală din 2004 de la omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, pentru ca, în schimb, să nu fie sancţionat de Garda Financiară.

TIMIŞ. Direcţia Naţională Anticorupţie a început urmărirea penală împotriva fostului rector al Universităţii de Vest din Timişoara, Ioan Mihai, acesta fiind acuzat de abuz în serviciu, de luare de mită şi de faptul că ar fi avizat cheltuirea nejustificată a fondurilor universităţii.


DE LA 1 AUGUST: Europa Liberă opreşte emisia

După 60 de ani de programe furnizate publicului român, Radio Europa Liberă va înceta, de la data de 1 august, să emită în România. Postul de radio îşi va continua însă transmisia în Moldova şi regiunea Transnistria, potrivit unei scrisori a preşedintelui instituţiei, Jeff Gedmin, citată de Mediafax. “Decizia de a înceta transmisia Europa Liberă în România nu a fost uşor de luat. Recunoaştem însă că situaţia din România nu este perfectă”, se arată în scrisoare. (Ramona Drăghici)

 

CATEDRALA SF. IOSIF: CCR decide în cazul Cathedral Plaza
Curtea Constituţională din România (CCR) este aşteptată să ia azi o decizie care ar putea influenţa decisiv soarta blocului turn care striveşte Catedrala Sf. Iosif din Capitală. Excepţia de neconstituţionalitate a fost invocată de constructorul Cathedral Plaza, Millenium Building, în încercarea de a susţine valabilitatea autorizaţiei de construcţie obţinută de la altă instituţie decît cea prevăzută de legea atacată. Anul trecut, construirea blocului-turn a fost suspendată pînă cînd justiţia va hotărî dacă autorizaţia este nulă. (M.P)

CÎMPINA: Mormînt vechi de 3.500 de ani
Un mormînt vechi de aproximativ 3.500 de ani, care datează din Epoca mijlocie a Bronzului, a fost descoperit în curtea Bisericii Sf. Nicolae din Cîmpina. Descoperirea a fost făcută întîmplător, cu ocazia unor lucrări de amenajare a casei parohiale, şi ea monument istoric. (Laura Calciu)

URICANI: Se cere distrugerea kitsch-urilor
Primarul Dănuţ Buhăescu din Uricani trebuie să desemneze în termen de cinci zile o comisie care să participe la distrugerea copiilor operelor brâncuşiene. Din comisie trebuie să facă parte reprezentanţi ai firmei Visarta – firma care se ocupă cu gestionarea drepturilor de autor ale lui Brâncuşi, ai Primăriei Tîrgu-Jiu şi Uricani, care să ducă la îndeplinire măsura radicală. La Uricani, primarul a realizat copii ale Mesei Tăcerii şi Porţii Sărutului, operele originale aflîndu-se în Tîrgu-Jiu. Proiectul a fost finanţat de Guvern printr-o hotărîre, care aviza Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi. (Gabriela Mladin)

SECTORUL 1: Serviciul de salubrizare gratuit
Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a anunţat ieri că locuitorii sectorului sînt scutiţi, începînd din această săptămînă, de plata serviciului de salubrizare efectuat de societatea Romprest, cîştigătoarea licitaţiei organizate de administraţia locală. Chiliman a precizat că în Sectorul 1 serviciul de salubrizare a devenit un serviciu public în interesul cetăţeanului. Edilul a arătat că Romprest va desfăşura simultan pentru cetăţeni activitatea de salubrizare stradală şi menajeră, încasînd numai 60,4 milioane de lei pe an, potrivit contractului încheiat cu primăria, în condiţiile în care în alte sectoare această sumă se achită numai pentru serviciul menajer.


SPRIJIN IGPR: Meciul judecător – poliţişti, extins
IGPR îi susţine pe cei trei poliţişti care au fost chemaţi în instanţă de judecătorul Elena Turcu pentru reţinere şi cercetare abuzivă, după ce magistratul a fost prins în 2007 conducînd prin Ploieşti sub influenţa alcoolului. Cei trei poliţişti care în anul 2007 au anchetat-o pe judecătorul Elena Turcu au fost daţi în judecată de aceasta pe motiv de reţinere abuzivă, cercetare abuzivă şi abuz în serviciu. Judecătorul este apărat de Florentin Sorescu, avocatul devenit celebru, pentru că îl reprezintă pe Cristian Cioacă, soţul Elodiei Ghinescu.


DECLINARE: Dan Voiculescu vs CNSAS, la tribunal
Procesul în care preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a contestat decizia Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) se va judeca începînd cu data de 2 septembrie la Tribunalul Bucureşti. Curtea de Apel Bucureşti a trimis dosarul instanţei inferioare după ce actele normative care reglementează activitatea CNSAS au fost declarate parţial în contradicţie cu Legea supremă. Curtea Constituţională a tranşat această problemă ridicată de avocaţii lui Dan Voiculescu în faţa instanţei.

×
Subiecte în articol: observator