x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România începe testările ADN în alimente care conţin carne de vită

România începe testările ADN în alimente care conţin carne de vită

01 Mar 2013   •   08:48
România începe testările ADN în alimente care conţin carne de vită
Sursa foto: Intact Images

Comisia Europeană a recomandat României să efectueze, începând din 1 martie, 100 de prelevări de probe pentru determinarea ADN-ului de cal, în alimentele destinate comercializării care conţin carne de vită sau sunt etichetate ca având în compoziţie carne de vită, se arată într-un comunicat al Autorităţii Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

„Tipurile de produse alimentare din care se vor preleva probe sunt carne tocată, carne preparată (mici traşi, pastă de mititei), produse din carne şi produse compuse conţinând carne de vită, fierte sau afumate, produse din carne gătite pe bază de carne tocată, produse compuse pe bază de foietaj si carne tocată etc) din producţia internă, din schimburi intracomunitare sau importuri”, se precizează în comunicat.

Probele se vor preleva din produse de la carmangerii, restaurante, cantine, unităţi de catering, patiserii, fast-food-uri, unităţi tip supermarket, hipermarket etc.

În urma reuniunii extraodinare a Comitetului Permanent pentru Siguranţa Lanţului Alimentar şi Sănătate Animală care a avut loc la Bruxelles în data de 15.02.2013 care a avut drept subiect recentele evenimente privind substituţia cărnii de vită cu cea de cal, a fost publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene Recomandarea Comisiei nr. 99/2013/EU.

Conform prevederilor acestui document, este necesar ca statele membre, începând cu data de1 martie 2013, să efectueze o serie de controale oficiale în vederea determinării ADN-ului de cal, în alimentele destinate comercializării care conţin carne de vită sau etichetate ca având în compoziţie carne de vită şi pentru decelarea prezenţei reziduurilor de fenilbutazonă în carnea de cal.

×