x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ora Pământului: România stinge lumina în această seară

Ora Pământului: România stinge lumina în această seară

29 Mar 2014   •   08:54
Ora Pământului: România stinge lumina în această seară

România participă azi în intervalul orar 20,30-21,30, la evenimentul mondial 'Ora Pământului' ('Earth Hour'), când, timp de oră, va stinge lumina în clădirile publice, şi nu numai.

Astfel, la iniţiativa ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, Guvernul României se alătură evenimentelor organizate cu ocazia Orei Pământului 2014. În plus, ministerul de resort a publicat vineri, 28 martie 2014, un ghid care a explicat instituţiilor partenere ceea ce au de făcut în ora în care întreaga Planetă va stinge lumina.

Pe de altă parte, organizaţia WWF-România a demarat Competiţia pentru Capitala Earth Hour, în cadrul căreia un număr de 13 oraşe şi-au anunţat participarea: Adjud, Baia Mare, Bistriţa, Botoşani, Brăila, Bucureşti, Craiova, Panciu, Râmnicu Vâlcea, Salonta, Satu Mare, Sighişoara şi Tulcea. 

Pentru a se înscrie în concurs, oraşele, reprezentate de primării, ONG-uri şi asociaţii locale, instituţii de învăţământ şi de cultură au trebuit să formeze echipe de campanie de minimum trei şi maximum 10 membri, şi să trimită un formular de participare până la data de 12 martie a.c. 

Odată înscrise, echipele locale vor alcătui şi implementa un plan de acţiuni inspirate din tematica de mediu care pot varia de la acţiuni de educaţie ecologică, (mini) proiecte de cercetare pe specii sau habitate locale în şcoli/licee, ieşiri în natură, observaţii astronomice, la expoziţii pe teme de mediu, conferinţe sau acţiuni de conştientizare şi responsabilizare şi până la evenimente gastronomice cu produse tradiţionale/producători tradiţionali, cu evidenţierea rolului esenţial, dar puţin ştiut pe care aceştia îl au în conservarea naturii în zonele de producţie.

La final, oraşul care se va remarca prin acţiuni variate şi cu impact în comunitate şi cu cel mai original program pentru evenimentul final Earth Hour din 29 martie va câştiga titlul de Capitală Earth Hour.

După finalizarea campaniei, oraşele, prin intermediul coordonatorului echipei locale, trebuie să trimită organizaţiei WWF-România un rezumat al evenimentelor organizate, într-un Formular standard pus la dispoziţie de WWF, precum şi documente-suport ce dovedesc veridicitatea celor comunicate.

WWF-România va analiza documentaţia şi va desemna, în data de 15 aprilie 2014, oraşul câştigător - Capitala Earth Hour 2014.

Oraşele câştigătoare ale primelor două ediţii a competiţiei pentru Capitala Earth Hour sunt Bistriţa (2012), respectiv Timişoara (2013).

×
Subiecte în articol: earth hour ora pamantului