x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România = Ţigania. Noul hit muzical de la Roma (VIDEO)

România = Ţigania. Noul hit muzical de la Roma (VIDEO)

12 Noi 2011   •   07:55
România = Ţigania. Noul hit muzical de la Roma (VIDEO)

Comunitatea romanilor din Italia si un consilier al Primariei Romei denunta o emisiune radiofonica in care sunt ironizati imigrantii romani din Peninsula, considerati "criminali" si "proxeneti" provenind din "Zingaria" ("Tigania"), o aluzie transparenta la Romania, informeaza realitatea.net.

Este vorba de emisiunea "Lo Zoo", difuzata la postul Radio 105 din Roma. Realizatorul este Alan Caligiuri, care isi zice Zlatan Tiganul, prezentat ca "omul care traieste in mizerie", facand trafic de droguri, furand, cerand taxe de protectie, ocupandu-se de proxenetism si trafic de copii.

"Emisiunile satirice ale lui Zlatan Tiganul sunt rasiste, vehiculand cele mai urate stereotipuri la adresa comunitatii noastre", a reactionat Gazeta Romaneasca, publicatia comunitatii romanilor din Italia.

In aceeasi emisiune a fost difuzat si cantecul "Fac trotuarul", continand versurile "Eu umblu cu papucii mei rupti / Asta nu e casa mea, eu vin din Romania, pentru a vinde marfa / Iau cutitul, fac un macel, imi iau familia, fug in Sicilia / Iau ciocanul, sparg usa, si scap de politie". Hit-ul care face zeci de mii de accesari pe Youtube.

Emisiunea lui Caligiuri si productia muzicala au fost condamnate si de Federico Rocca, consilierul primarului Romei pentru relatia cu Uniunea Europeana.

"Cantecul «iau cutitul, fac trotuarul», difuzat de postul Radio 105, lanseaza un mesaj ingrijorator si discriminatoriu la adresa tuturor imigrantilor originari din Romania, dintre care cei mai multi nu se regasesc in modelul prezentat in acest cantec", a reactionat Federico Rocca, citat de site-ul Libero-news.it.

"Este clar ca intentia autorul cantecului este exclusiv de a ironiza, mai ales tinand cont de spiritul emisiunii difuzate. Totusi, cred ca aceasta initiativa nu contribuie la dialogul si la convietuirea pasnica, ci dimpotriva, enerveaza lumea si risca sa marginalizeze numeroasele persoane care traiesc legal si corect in Italia", a subliniat oficialul de la Roma, cerand conducerii postului Radio 105 sa renunte la difuzarea materialelor de acest fel.

'Fac trotuarul' este postat pe Youtube de acum 17 zile si inca nu a strans suta de mii de accesari. In schimb, s-au adunat 219 comentarii, majoritatea continand injurii reciproce intre romani si italieni. Ceea ce arata ca Rocca are dreptate, iar Caligiuri ar trebui sa se abtina, daca nu este rau intentionat…

×