x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii îşi aşteaptă Regele

Românii îşi aşteaptă Regele

de George Hălărescu    |    13 Dec 2017   •   10:40
Românii îşi aşteaptă Regele

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai I ajun­ge în această dimineaţă în România. El va fi așteptat de o delegaţie a Statului Român şi a Casei Regale pe Aero­portul Internaţional Henri Coandă, unde este progra­mat un ceremonial militar, iar ÎPS Mitropolit Iosif şi ÎPS Mitropolit Nifon vor oficia un serviciu religios de 20 de minute, înainte ca trupul Majestăţii Sale să fie dus la Sinaia.
Românii care doresc să depună flori şi să se închine la catafalcul Majestăţii Sale Defuncte sunt aşteptaţi în Sala Tronului de la Palatul Regal, din Bucureşti, astăzi între orele 21 şi 24, iar joi şi vineri, între 8 şi 22.

Casa Regală îi roagă pe cei care vor să-i aducă un omagiu Regelui Mihai I să fie îmbrăcaţi în haine de culori închise, să renunţe la sacoşe, genţi, bagaje voluminoase sau cărucioare de copii, să nu folosească aparate de fotografiat şi să aibă la ei un document de identitate. Florile vor fi aşezate în grădina din faţa Palatului Regal, şi nu la catafalc.

Astăzi, însă, la Sinaia, în Holul de Onoare al Castelului Peleş, vor avea acces doar oficialităţile de stat, române şi străine, în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis. Readucerea de la Sinaia la Bucureşti a sicriului cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai I este stabilită pentru ora 20:30.

Circulaţia este restricţionată la trecerea cortegiului

Traficul rutier va fi restric­ţionat pe mai multe artere din Capitală, la momentul trecerii cortegiului funerar pe sub Arcul de Triumf, astăzi, după ora 19. Poliţia a impus restricţii pe arterele Bdul Constantin Prezan, Bdul Mareşal Averescu, Str. A. Constantinescu, axul central pe Şos. Kiseleff şi pe tronsonul cuprins între Piaţa Presei Libere şi Arcul de Triumf.

O procesiune regală

Corpul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal pentru o ceremonie religioasă și militară, ca apoi să plece spre Catedrala Patriarhală.

Purtat pe un afet de tun, în frunte cu un ostaş cu crucea-n mână, sicriul Majestăţii Sale va fi însoţit de câte 58 de militari de la forţele tereste, aeriene şi navale. Pe jos, Custodele Casei Regale a României, Principesa Marga­reta, împreună cu întreg cortegiul funerar vor strabate Calea Victoriei, Splaiul Independenței şi Piața Unirii pentru a urca pe Dealul Mitropoliei, unde Preafericitul Părinte Patriarh Daniel îi aşteptă pentru a oficia slujba de înmormântare.

Cei care vor veni la slujbă nu vor putea urca la Catedrală, dar vor putea participa la poalele Dealului, unde Patriarhia Română va amplasa mai multe ecrane gigantice.

Regele este adus în ţară pentru a fi dus pe ultimul drum. Cu torţe aprinse în mâini, ostaşii români vor veghea aleea pe care Mihai I va fi condus întru eter­nitate, sâmbătă, în Noua Catedrală de la Curtea de Argeş.

×
Subiecte în articol: regele mihai funeralii