x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rugaciunea colectiva, periculoasa

Rugaciunea colectiva, periculoasa

de Anca Aldea    |    12 Apr 2006   •   00:00
Rugaciunea colectiva, periculoasa

Un grup de medici americani a de-monstrat ca rugaciunea colectiva in beneficiul unei terte persoane este daunatoare pentru starea de sana-tate a unui pacient care a suferit o operatie de by-pass coronarian.

Un studiu realizat in Statele Unite arata ca rugaciunea in grup este daunatoare pentru starea de sanatate a unui pacient care a suferit o operatie de by-pass coronarian.

Un grup de specialisti din Statele Unite a cheltuit 2,4 milioane de dolari pentru a demonstra legatura dintre starea de sanatate a omului si spatiul divinitatii, scrie cotidianul american New York Times. Cercetatorii - 18 la numar - nu si-au propus insa sa dovedeasca sau sa nege existenta lui Dumnezeu, ci rolul rugaciunii in cazul bolnavilor de inima. Concluziile specialistilor americani i-au impartit pe credinciosi in doua grupuri, dar, scrie New York Times, doi dintre cei mai de marca teologi americani, Paul Tillich si Karl Barth, sunt de parere ca Dumnezeu nu poate influenta evenimentele specifice din viata unui om.

Studiul, publicat de saptamanalul The American Heart Journal, evalueaza raportul beneficii-riscuri ale rugaciunii colective realizate in beneficiul unei terte persoane, completeaza cotidianul francez Le Monde. Studiul a fost realizat in perioada ianuarie 1998-noiembrie 2000 pe un esantion de 1.802 persoane care au suportat una sau mai multe by-pass-uri coronariene (interventii chirurgicale constand in modificarea circuitului vascularizarii muschiului cardiac la persoanele expuse riscului infarctelor miocardului).

UN SIMPLU ACT RELIGIOS? Documentul pleaca de la premisa general valabila ca prin rugaciune se intelege "un act religios prin care cineva se adreseaza lui Dumnezeu pentru a-l implora si a-l adora". In introducere se precizeaza ca este vorba de practici foarte raspandite in anumite congregatii religioase care nu au mai fost studiate pana acum intr-un raport calitativ din punct de vedere stiintific.

Cei 17 autori ai studiului, coordonati de cardiologul Herbert Benson (director al Institutului Medical Min/ Body), s-au folosit de trei congregatii religioase - doua catolice si una protestanta. Credinciosilor li s-a cerut sa se roage "pentru reusita unei operatii chirurgicale si pentru vindecarea rapida fara complicatii". Singurele informatii pe care le-au primit credinciosii despre bolnavii in cauza au fost prenumele si initiala numelui de familie.

Ulterior au fost alese trei grupuri de bolnavi. Membrii primului si celui de-al doilea grup au fost informati ca ar putea face sau nu obiectul rugaciunilor. In realitate, doar persoanele care faceau parte din al doilea grup faceau obiectul rugaciunilor. Al treilea grup a fost informat de la bun inceput ca va face obiectul rugaciunilor. Rugaciunile au inceput in noaptea de dinaintea interventiei chirurgicale cardiace si au durat 14 zile.

Autorii studiului au luat in calcul mai multe aspecte. In primul rand au acordat atentie unei eventuale aparitii a complicatiilor dupa inca doua saptamani de la terminarea celor 14 zile de rugaciuni. In al doilea rand, specialistii au tinut cont de rata accidentelor grave sau mortale. In cazul primelor doua grupuri - compuse din persoane care nu stiau sigur daca pentru ele se roaga sau nu cineva - , autorii studiului au observat "o uniformitate aproape perfecta a consecintelor operatiei". Complicatii au aparut la 315 persoane din cei 604 membri ai primului grup, precum si la 304 persoane din cei 597 de membri ai celui de-al doilea grup.

In ceea ce priveste al treilea grup, ai carui membri stiau de la bun inceput ca fac obiectul rugaciunilor, rata complicatiilor medicale a fost de 59% (352 de persoane din totalul de 601 membri ai grupului respectiv). Frecventa infarctelor in cazul celui de-al treilea grup a fost, de asemenea, superioara, respectiv de 18% fata de 13% (la primele doua grupuri). Cat priveste rata mortalitatii, aceasta a fost aceeasi la toate cele trei grupuri.

CONCLUZII. Autorii studiului, scrie ziarul francez Le Monde, au conturat, pe baza tuturor informatiilor, doua concluzii. Pe de o parte, rugaciunea colectiva nu si-a dovedit eficacitatea si, pe de alta parte, s-a demonstrat ca ea poate avea efecte nocive cel putin atunci cand bolnavii stiu ca niste straini se roaga pentru ei. Specialistii sunt de parere ca s-a ajuns la acest rezultat prin simplul fapt ca pacientii au manifestat un stres, o neliniste cand au aflat ca sunt atat de bolnavi, incat e nevoie sa se recurga la rugaciune.

DEFINITIE
"Rugaciunea este exprimarea empatiei care consolideaza o comunitate iubitoare si care produce confort celor aflati in suferinta. In acest context, confortul are, fara indoiala, beneficii terapeutice"
Raymond J. Lawrence
preot citat de New York Times
EXPERIMENT
"Credinciosilor li s-a cerut sa se roage pentru reusita unei operatii chirurgicale si pentru vindecarea rapida fara complicatii"
Le Monde
REZULTAT
"Specialistii sunt de parere ca pacientii au manifestat un stres, o neliniste cand au aflat ca sunt atat de bolnavi, incat e nevoie sa se recurga la rugaciune"
Le Monde
×
Subiecte în articol: observator grup