x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator S-a întors iarna la munte

S-a întors iarna la munte

de Sorin Anghel    |    17 Mai 2010   •   00:00
S-a întors iarna la munte

Răcirea bruscă a vremii a dus la ninsori în zona montană. În partea superioară a Masivului Parîng stratul de zăpadă are o grosime de 10 centimetri. În judeţul Harghita, în această dimineaţă s-a înregistrat o temperatură minimă de -1,3°C.



Un strat de zãpadã cu o grosime de cinci centrimetri s-a depus, azi, în Munţii Parâng, o zonã unde, în ultimii cinci ani, nu s-au mai înregistrat ninsori în luna mai.
Potrivit şefului Salvamont Petroşani, Dumitru Bârlida, a început sã ningã din noaptea de duminicã spre luni. "Azi dimineaţã a început sã ningã mai tare, iar stratul de zãpadã a ajuns la prânz la cinci centimetri. La altitudini mai mari de 1.500 de metri este de aşteptat ca stratul de zãpadã sã atingã 20 de centimetri, dacã ninsorile continuã", a declarat şeful Salvamont Petroşani, Dumitru Bârlida.
Potrivit acestuia, zãpada cãzutã nu va rãmâne mult timp, din cauzã cã pãmântul este cald. "Ninsorile cãzute dupã jumãtatea lunii mai sunt fenomene normale pentru Munţii Parâng. Este o zonã unde, în ultimii cinci ani, nu s-au semnalat ninsori dupã jumãtatea lunii mai. Din pãcate, zãpada care a cãzut nu este bunã pentru practicarea sporturilor de iarnã. Se va topi repede pentru cã pãmântul este cald", a spus şeful Salvamont Petroşani.


GER PE BUCIN

Temperatura de -1,3°C a fost înregistratã, azi dimineatã, la staţia meteo Bucin, din judeţul Harghita, iar pe Vârful Bucin s-a depus zãpadã.
"Aceasta este cea mai scãzutã temperaturã înregistratã în aceastã lunã în Harghita. Pe Vârful Bucin avem si un centimetru de zãpadã, care s-a depus peste noapte", a declarat meteorologul Krisztina Lajos.

Minimele înregistrate azi în localitãţile judeţului Harghita au fost mai scãzute cu cel puţin şase grade faţã de cele consemnate duminicã. Astfel, la Joseni şi Toplita au fost 3,5°C, la Miercurea Ciuc minima a fost de 4°C, iar la Odorheiu Secuiesc s-au înregistrat 4,8°C. Potrivit sursei citate, minima absolutã a lunii mai în Harghita, de -7,7°C, a fost consemnatã în anul 2007, iar maxima absolutã a lunii, de 31°C, a fost înregistratã în anul 1950.


NINSORI ÎN BANAT
Precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare s-au mai înregistrat şi pe Muntele Semenic. Din acest motiv, accesul de la Reşiţa a fost unul destul de anevoios. Ninsoarea şi-a făcut apariţia şi la Muntele Mic, acolo unde s-a depus un strat de zăpadă gros de 3 centimetri.

×
Subiecte în articol: meteo