x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sabotajul cu stampila la Timis

Sabotajul cu stampila la Timis

14 Mar 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Agricultura din Timis este in prag de colaps. Din cauza a milioane de bonuri valorice, comandate in bataie de joc de fosta conducere pesedista a Directiei Agricole Timis, taranii risca sa nu poata duce la capat insamantarile de primavara.
TIBERIU KISS

MUNCA IN ZADAR. Angajatii Directiei Agricole au lucrat in trei schimburi pentru a stampila milioane de bonuri valorice
Chiar inainte de a fi schimbat din functia de director al Directiei Agricole Timis, Nicolae Oprea s-a gandit ca nu ar fi rau sa lase ceva in urma sa. Zis si facut! La data de 2 martie a.c., mai-marele agriculturii banatene, schimbat din functie abia acum cateva zile, a trimis ministerului de resort o adresa care ridica serioase semne de intrebare.

COMANDA SPECIALA. Mai exact, in baza Ordonantei nr. 61/2004, privind sprijinul acordat pentru insamantari, adica 1,5 milioane de lei/ha, Nicolae Oprea a comunicat superiorilor sai de la Bucuresti ca judetul Timis ar avea nevoie de cupoane agricole in suma totala de 239,4 miliarde de lei. Problema nu e aici! Chiar daca existau bonuri valorice si de un milion de lei si de 500.000 de lei, pesedistul Nicolae Oprea a comandat din acestea la Imprimeria Nationala doar 200.000 de bucati. Restul de 5.545.495 de cupoane au fost cerute la valoarea minima de 25.000 de lei!

MUNCA IN SCHIMBURI. In mod normal, bonurile valorice ar fi trebuit sa ajunga la tarani in cursul zilei de ieri, numai ca nu a fost sa fie asa. Vineri, noua conducere a Directiei Agricole Timis s-a trezit cu cupoanele de 25.000 de lei la sediu. In doi timpi si trei miscari, toti angajatii institutiei au intrat in fibrilatii cand au vazut ce a aterizat pe capul lor. Functionarii publici au realizat imediat ca, potrivit uzantelor, fiecare din cele 5.545.495 de bonuri trebuie luate la mana si stampilate bucata cu bucata, de doua ori. Tot sfarsitul de saptamana, inslusiv duminica, toti cei de la Directia Agricola au lucrat in trei schimburi, avand la indemana un numar de 14 stampile. Dupa trei zile de munca non-stop, angajatii Directiei Agricole au reusit sa stampileze din cele 21.000 kg de cupoane doar 180 kg. Cert este ca, in ritmul acesta, chiar daca se va lucra cu forte suplimentare, operatiunea "Stampila" nu va fi gata mai devreme de doua luni. Asta, in cazul in care functionarii publici nu se vor ocupa decat de aceasta problema, mai mult decat urgenta!

CUIUL LUI PEPELEA. Pentru a iesi din acest impas, care se va rasfrange negativ asupra culturilor banatene, mai-marii Directiei Agricole Timis au fost tentati sa ceara sprijinul atat studentilor de la Universitatea de Stiinte Agricole Timis, cat si Jandarmeriei. Dar au ajuns la concluzia ca nu sunt suficiente stampile! Directorul interimar al institutiei agricole, dna Nicoleta Jurca, este de parere ca predecesorul sau a facut o greseala capitala, ferindu-se sa spuna transant ca fostul director, Nicolae Oprea, a facut manevra in cunostinta de cauza. Pe de alta parte, pesedistul Oprea sustine ca nu este un sabotor al agriculturii banatene. Mai mult, acesta sustine ca cererea a semnat-o "ca primarul", dupa ce a primit avizul comisiei tehnice din Directia Agricola, din care, intamplator sau nu, facea parte si actuala sefa a Directiei Agricole Timis, Nicoleta Jurca. "Asa sa-mi ajute Dumnezeu, cat rau am facut eu agricultorilor. Sa spui asta!", a conchis fostul director.

SUBMINARE
"Fostul director Nicolae Oprea nu a facut aceasta comanda in necunostinta de cauza. Manevra domniei sale poate fi catalogata usor drept subminare a economiei nationale. Evident, producatorii agricoli din Banat au de suferit de pe urma dlui Oprea. Vom vedea cand vom putea elibera cupoanele si, in functie de repercusiunile acestui joc de picioare, vom actiona in consecinta. Asta e bataie de joc"
Ovidiu Draganescu
prefect de Timis
×