x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandalul pompelor - Declaratii adverse

Scandalul pompelor - Declaratii adverse

11 Mai 2005   •   00:00

Oficialitatile au recunoscut, in sfarsit, ca au primit oferta de autopompe de la firma din Bucuresti. Razboiul declaratiilor s-a mutat acum pe capacitatea de pompare a utilajelor si pe data de la care ar fi fost disponibile pompele.

PRECIZARI. Ion Nastea, directorul general de la ANIF, ne-a declarat ca de fapt el a fost cel care a luat legatura cu Aversa Bucuresti pentru furnizarea de pompe. "Am facut o vizita in Timis pe 29 si 30 aprilie. Cand eram acolo am solicitat prin intermediul sucursalei noastre din Timis o oferta de la Aversa cu motopompele pe care le aveau pe stoc", spune Nastea. "E adevarat ca nu am vorbit personal cu cei de la Aversa. Oferta lor a venit la sucursala noastra din Timis. Era o oferta pentru trei tipuri de pompe, dar pe care nu le aveau pe stoc si le puteau face in 30-60 de zile", sustine directorul general al ANIF. El a refuzat aceasta oferta, pentru ca pompele aveau debite mici, 220-230 mc pe ora, consum foarte mare de carburanti si deci nu erau de ajutor.

REPLICA. Gheorghe Matei, directorul Aversa, spune ca oficialitatile nu fac altceva decat sa caute tapi ispasitori. "Nu acesta este fondul problemei, daca unele din utilajele oferite de noi erau gata in 30 de zile. Important e ca avem 15 motopompe pe stoc, gata sa plece in judetul Timis si nimeni nu ni le-a cerut", ne-a declarat Matei. El spune ca o echipa de specialisti de la Aversa a plecat ieri-dimineata in judetul Timis pentru a vedea unde pot fi amplasate pompele de evacuare a apei. Matei a adaugat ca a fost contactat de directorul ANIF pentru prima data in cursul diminetii de ieri. "Directorul ANIF m-a sunat in aceasta dimineata si era suparat ca de ce am spus presei ca le-am facut o oferta", a adaugat Matei.

GUVERN. Tot ieri, dupa aproape trei ore de discutii, ministrii cu responsabilitati in problema calamitatilor au reusit, in sfarsit, sa se "lumineze" in scandalul pompelor. Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor a recunoscut ca, la 29 aprilie, Aversa a transmis ANIF o oferta comerciala, contra cost, de pompe mici, care puteau fi livrate in 30-60 zile de la incheierea contractului. Ulterior, la 9 mai, Aversa a transmis Consiliului Judetean Timis o alta oferta, in care erau prezentate zece pompe mai mari, cu o capacitate de 0,27 mc-1,6 mc/secunda si care puteau fi puse la dispozitie in zece zile. Si cum autoritatile maghiare puneau la dispozitie gratuit sisteme complexe de evacuare a apei, mai eficiente si care puteau interveni intr-o perioada mult mai scurta, guvernantii nostri au aruncat la cos oferta de la Aversa. Blaga sustine ca cele 25 de pompe unguresti si cele 3 pe care Aversa le va instala vor reusi sa scoata apa din zona inundata in doua saptamani. (Florina Zainescu, Vali Blanaru)

ECOURI IN MASS-MEDIA INTERNATIONALA
Agentia France Presse relata, ieri, despre criticile la adresa autoritatilor centrale si locale facute de mediile din Romania. Sunt relevate declaratiile contradictorii ale ministrilor, reactia tardiva si necoordonata a institutiilor statului in timpul intemperiilor. Este de retinut faptul ca premierul Tariceanu a renuntat la discursul pe care ar fi trebuit sa il tina la Reuniunea Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP), care se desfasoara la Bucuresti. Ministrul Mediului Sulfina Barbu (foto) a reconfirmat aseara, intr-o emisiune televizata ca nu demisioneaza pentru ca "nu are motive". Va fi probabil demis purtatorul de cuvant al ministerului Mediului care a admonestat ziaristii spunand "O sa aveti tara pe care o meritati".

×
Subiecte în articol: observator oferta aversă