x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scoala Centrala - "Sa ne dati profa inapoi!"

Scoala Centrala - "Sa ne dati profa inapoi!"

de Laura Toma    |    Irina Munteanu    |    09 Dec 2005   •   00:00
Scoala Centrala - "Sa ne dati profa inapoi!"

Conducerea Inspectoratului Scolar al Capitalei a luat hotararea sa o demita pe directoarea Scolii Centrale din Bucuresti, Svetlana Bodnaras, in urma anchetei privind injunghierea elevei de 17 ani, in urma cu cateva zile, in biroul directoarei adjuncte. Elevii au pledat pentru nevinovatia directoarei printr-un miting in fata liceului.

Stirea demiterii directoarei Bodnaras a scos liceenii in strada, care au scandat ragusit in fata scolii pana mai spre seara, dupa ce facusera un periplu si pe la inspectoratul central. "Galeria dreptatii", cum si-au spus, a strans randurile si s-a opintit cu lozinci si fluieraturi ba la adresa presei, ba a Ministerului Educatiei. "Noi de-aicea nu plecam, nu plecam acasa, pana nu se-ntoarce directoarea noastra", urlau tinerii. Svetlana Bodnaras e de 17 ani directoarea Scolii Centrale si e caracterizata de cei mai multi liceeni ca "o tipa misto, foarte de treaba". Cei mai multi dintre elevi cred ca "profa lor de franca" nu poate fi invinuita de cele intamplate in cazul tinerei injunghiate.

AD-HOC. Parintii s-au strans treptat in fata liceului sa sustina cauza. "Si eu sunt cadru didactic si mi se pare absurda decizia de a o demite. Eu cred ca gestul dansei de a le oferi un cadru omenesc de rezolvare a conflictului, adica biroul si nu strada, a fost inteligent. Reactia greoaie a Politiei merita sanctionata", sustine intre doua tipete si o tigara Elena Parvulescu, mama unei eleve de-a X-a. "Politia de proximitate nu ne-a dat la timp informatii despre infractor, ci doar intr-un cadru informal, la o gogoasa, politistul de la sectie ne-a spus ca tipul ar fi recidivist. In ziua aceea a fost o competitie sportiva si in liceu a intrat o galerie. Atunci s-a strecurat si el", povesteste Elena Dindirica, agentul de paza de serviciu.

INAUNTRU. Bodyguarzii de la usa din fata nu lasau pe nimeni sa intre; asa ca am ales varianta usii din spate, pe care nu o pazea nimeni. Probabil la fel de usor a patruns in scoala si agresorul elevei de 17 ani. Pe holurile Scolii Centrale mirosea a tutun; profesori si parinti dezbateau daca e cazul sau nu sa faca o sedinta. In cancelarie se beau cafele si toata lumea privea la Realitatea TV, de unde elevii si profesorii au si aflat de altfel despre decizia Inspectoratului Scolar. La liceu nu venise nici o hartie oficiala care sa confirme ca directoarea Bodnaras a fost demisa. cerere. Cativa parinti au compus o scrisoare adresata primului-ministru, in care cereau ca doamna Bodnaras sa ramana in continuare in functie, si au inceput sa adune semnaturi. O profesoara de chimie, Viorica Iovan, ne povestea cu patos ca exista riscul sa ajunga director o persoana care o face "sa se cutremure", ca totul va avea implicatii grave si ca ea insasi a fost amenintata; profesoara de matematica Lucia Taflan incerca sa o tempereze. Directoarea adjuncta, Maria Lef, a aflat prin intermediul "telefonului fara fir" ca a inceput o ancheta si in ceea ce o priveste: "Vina mea ar fi ca nu am anuntat la timp inspectoratul. Cand i-am zis doamnei Mantaluta, inspector general adjunct, ca o fetita de la noi a fost injunghiata, mi-a replicat: «Mai chemati, doamna, un portar»".

Doi bodyguarzi, platiti din banii elevilor (cate 150.000 lei anual de elev), pazesc zilnic aceasta scoala "cu multe cotloane", 1.500 de elevi si un spatiu de 10.000 metri patrati.

AGRESIUNE LA CONSTANTA
Scandalul privind agresarea unui cadru didactic de la Colegiul Energetic Constanta a reizbucnit ieri. Inspectorului-sef scolar i-au fost prezentate imagini noi, in care aceeasi profesoara este umilita si pusa in situatii jenante de catre elevi in timpul orei. In imaginile noi se vede cum elevii ii iau geanta profesoarei si o arunca de la unul la altul sau negociaza cu ea ce note sa le puna. Maria Croitoru a aparut si in imaginile difuzate in luna noiembrie pe Internet, cand era amenintata cu bataia de un elev. Consiliul de Administratie al Colegiului Energetic s-a intrunit de urgenta ieri, la cererea inspectorului-sef al ISJ.
×
Subiecte în articol: observator