x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scrisoare catre ucigas

Scrisoare catre ucigas

de Valentin Zaschievici    |    17 Ian 2007   •   00:00
Scrisoare catre ucigas

Victor Neciu! In fata legii esti inca nevinovat. Con-duceai o masina neimatri-culata, cu care ai lovit un om. L-ai urcat in cabina ca pe un sac. L-ai dus un-deva. Si l-ai lasat ca pe un lucru nefolositor. De unde este, mortul Aurica Matei striga dupa groapa, dupa popa, dupa lumanare si pome-ni si cere socoteala pentru nedreptatea pe care i-ai facut-o. ● De ce a fost eliberat autorul accidentului

DISPARUT FARA URMA - Omor fara cadavru, faptas in libertate
Victor! Victor Neciu! Iti scriu in numele lui, al lui Aurica Matei. Cum, care Aurica? Omul acela pe care l-ai calcat cu masina la 4 decembrie, langa groapa Glina. Hai, Victor, iti aduci aminte, ce Dumnezeu, ca n-oi fi omorat multi oameni la viata ta. De Aurica oricum n-ai sa scapi ca, daca stam sa dam crezare spuselor bunicilor noastre, el o sa te tot caute, o sa te bantuie, acum si in fiecare zi din cele ce ti-au ramas pana la capatul vietii tale, Victor Neciu. Eu cred ca Aurica e mort, de aia imi zice sa-ti scriu scrisoarea asta, tu ce crezi? E o luna jumate de cand nu l-a mai vazut nimeni in afara ta, Victore, tu l-ai vazut ultimul in viata, pe bancheta ta a galgait, in sange, ultima lui rasuflare, e drept ce zic? Ce ai vazut in ochii lui sticlosi, cand a fost sa fie?

Victore, noi te-am cautat si stiam ca trebuie sa apari inca inainte ca politia sa-ti dea de urma. Am aflat de accident, la cateva zile dupa ce l-ai comis. A fost un accident, mai Victore, oricine putea fi in locul tau. Aurica, barbatul care venea dimineata de la slujba, ducand o pasare in colivie pentru copilul lui cel mic, circula pe sosea, pe carosabil, ca toata lumea care merge pe drumul acela. Cu greu te-ar fi putut gasi cineva vinovat pentru ca l-ai lovit. Oricare din noi, soferii, puteam fi in locul tau. Tu aveai, insa, o problema. Ai devenit ucigas abia atunci cand l-ai luat in cabina, cu gand ticalos, nu sa-l duci la doctor, ci sa-ti stergi urmele. Sigur, la inceput vei fi crezut ca o sa-l rezolvi cu o suma de bani, dar mai apoi, cand a inceput sa horcaie si sa-ti umple cabina de sange, ai vrut sa-l faci sa dispara, ai reusit pentru moment, dar mortii nu dispar niciodata pur si simplu… Ai vazut si tu in filme!

Inca nu te-a vizitat in somn? Ei, nu... O sa incepi sa bei tot mai mult, ca sa nu-l vezi, ca doar ii retii prea bine trasaturile strambate de grimasa mortii, cand agoniza langa tine. N-ai observat, Victore, ca lumea incepe sa te priveasca altfel? Sotia ta, baiatul care are 17 ani, e un flacau pe cinste, un baiat bun, care te iubeste, dar care incepe sa priceapa ce ai facut… Era cu tine in cabina, cand l-ai lovit pe Aurica, de l-ai aruncat cat colo, si i-a zburat servieta lui ponosita de paznic de noapte si s-a facut zob pasarea pe care a prins-o pentru micutul lui care are 5 ani si e destept si frumos si-l iubeste pe tat-su, si-l asteapta, iar pasarea s-a zdrelit in colivia de sarma, priveste-l in ochi pe fiul tau, Victore, el deja nu-ti mai este fiu ci doar complice, din dragoste pentru tine nu te-a denuntat, dar el nu mai e fiul tau din ziua in care a aflat ca nu ti-ai dus victima la spital, ci doar tu stii unde. Ti-ai pierdut fiul, iti spun eu, el nu te uraste, dar te dispretuieste, adolescentii iubesc, la 17 ani, barbatia, iar tu n-ai fost barbat, Victore, ai fost o nevastuica, un sacal, un animal fricos.

Eu nu cred ca omul pe care l-ai lovit mai traieste. Eu cred ca putrezeste pe undeva, fara mormant si fara cruce, candva o sa apara o urma din el, dar pana o sa apara te va chinui pe tine in somn, Victore, mult si bine. Pana o sa-ti pui gatul in streang de disperare, poate. Dar, pana atunci, iti vei fi pierdut de mult respectul tuturor. Ieri erai in catuse, azi esti liber. Crezi tu ca ai invins legea, ca ai scapat, ca ti-a mers... Eu iti zic, Victore, ca nu ti-a mers, ca te scufunzi, ca nu mai ai curajul sa privesti pe nimeni in ochi, nici pe nevasta, care stie si o doare, nici pe baiat, care stie si il doare, nici pe vecini, nici pe amici, nici pe nimeni. O sa mergi prin piata si vei simti priviri in ceafa, degete indreptate spre tine, pentru ca o sa-ti pun poza in ziar in fiecare zi, Aurica, mortul mi-o cere, si n-o sa ai loc de intors. Vei recunoaste sau vei fi prins. Nici puscaria nu te scapa de remuscari si nu intoarce timpul inapoi, Victore!

Ai fost las, Victore, conduceai o masina neinmatriculata si omenia ti-a fost rapusa de frica si de lacomie. Cand te prindeau, te pasteau niste ani de puscarie. Iti pierdeai afacerea. Dar ce sunt, Victore, anii de puscarie, multi ori putini, pe care crezi ca i-ai fentat, ce sunt afacerile fata de blestemele vaduvei si ale orfanilor?

Victor Neciu! In fata legii esti inca nevinovat. In fata lumii intregi, te prezinti astfel cum ai recunoscut: conduceai o masina neinmatriculata, cu care ai lovit un om. L-ai urcat in cabina ca pe un sac, te-a vazut lumea cand o faceai. L-ai dus undeva. Si l-ai lasat, ca pe un lucru nefolositor. Tu zici ca l-ai parasit in fata Spitalului Bagdasar. Minti! Dar, si de-ar fi fost adevarat, nu mai putin vinovat ai fi. Dar tu stii ca nu l-ai lasat acolo. De unde este, mortul Aurica Matei striga dupa groapa, dupa popa, dupa lumanare si pomeni, si cere socoteala pentru nedreptatea ce i-ai facut-o. Ii e dor de Daniel si de micutul Paul, acasa la el cainele urla a pustiu, vaduva stie cine esti si unde stai, poate ca te va intreba, precum Vitoria Lipan din cartea lui Sadoveanu: ce-ai facut cu barbatul meu? Intr-o zi dai ochii cu ea. Lumea intreaga asteapta sa dai socoteala, Victor Neciu!

"Adevarul va va face slobozi", spune Ioan (8; 32). Fii liber, Victor Neciu, sclavul neomeniei tale ce esti, da mortului tau un mormant si primeste-ti pedeapsa care va fi mai blanda daca marturisesti! Altfel, viata ta si-a familiei tale va deveni un cosmar din care nu te vei trezi, iti promit eu, in numele mortului fara groapa, fara lumanare si fara popa, Aurica Matei!

×
Subiecte în articol: observator aurică victor l-ai