x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şeful Penitenciarului Craiova a fost demis

Şeful Penitenciarului Craiova a fost demis

03 Feb 2009   •   00:00

Comandantul Penitenciarului Craiova, Constantin Bălă, a fost demis, de către şeful Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Ioan Băla, care a luat o serie de sancţiuni administrative după scandalul generat de deţinutul Serghei Gorbunov, eliberat din închisoare din motive medicale.



De asemenea, şeful ANP a dispus destituirea şefului Biroului de Evidenţă a Deţinuţilor de la Penitenciarul Craiova, Radu Şchiopu.

Atât în cazul directorului penitenciarului, cât şi în ceea ce-l priveşte pe şeful Biroului de Evidenţă, Radu Şchiopu, ANP va sesiza parchetul acuzându-i de superficialitate şi neglijenţă în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu. Alături de cei doi şefi, a mai fost demis şi agentul şef Marilena Cone, care, conform fişei postului, ar fi trebuit să verifice prin Serviciul de evidenţă al Penitenciarului Craiova situaţia deţinutului Serghei Gorbunov, acesta fiindu-i repartizat în ordine alfabetică.

Directorul ANP, Ioan Băla, a mai anunţat că va sesiza parchetul şi în legătură cu neglijenţa fostului director al Penitenciarului Craiova, Constantin Cergă, care nu a informat Institutul de Medicină Legală şi ANP în legătură cu medicul închisorii, Leontin Braşoveanu, care, după ce s-a pensionat la sfârşitul anului 2007, s-a reangajat cu contract civil din ianuarie 2008.

"Pentru a înlătura subiectivismul medicilor din comisiile de medicină legală care sunt chemaţi să se pronunţe dacă o afecţiune poate fi sau nu tratată în sistemul medical al ANP, am procedat la întocmirea unei modificări legislative prin care medicii vor fi obligaţi să întrebe comisia generală din ANP dacă un anumit tratament poate fi administrat sau nu în reţeaua noastră. Am avut în vedere faptul că cei din Comisia de la Administraţie cunosc cel mai bine sistemul şi ştiu de ce resurse medicale dispunem", a spus Ioan Băla.

Constantin Bălă şi Radu Şchiopu sunt acuzaţi că nu au comunicat la timp Poliţiei faptul că un deţinut, învoit pentru o perioadă determinată, nu s-a întors la locul de deţinere. Mai mult, şefii Penitenciarului din Craiova nu au reacţionat nici atunci când au primit o nouă solicitare de la Tribunalul Dolj. Potrivit aceleiaşi surse, instanţa judeca o a treia cerere de întrerupere a executării pedepsei formulată de Gorbunov, în timp ce acesta era în libertate, deşi termenul la care trebuia să revină în penitenciar expirase.

"Nu au răspuns nici solicitării instanţei, şi nici nu au fost treziţi la realitate de cererea Tribunalului pentru a verifica dacă respectivul deţinut s-a întors sau nu şi, constantând că nu a revenit, să comunice Poliţiei acest fapt conform procedurii impuse prin lege", a spus Ioan Băla.
Mediafax

×
Subiecte în articol: observator penitenciarului craiova