x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Semne încurajatoare" pentru Schumacher. Cum interpretează specialiştii anunţul făcut de Sabine Kehm

"Semne încurajatoare" pentru Schumacher. Cum interpretează specialiştii anunţul făcut de Sabine Kehm

de Istvan Deak    |    05 Apr 2014   •   15:26
"Semne încurajatoare" pentru Schumacher. Cum interpretează specialiştii anunţul făcut de Sabine Kehm
Sursa foto: captura video

Campionul mondial de Formula 1, Michael Schumacher, spitalizat de trei luni la Grenoble, în urma unui grav accident la schi, „prezintă momente de conştienţă şi de trezire”, a anunţat purtătoarea sa de cuvânt într-un comunicat difuzat vineri. După ce a fost cufundat într-o comă artificială imediat după accident, campionul german a fost trecut la 30 ianuarie în faza de trezire progresivă, un proces de durată. Alain Ducardonnet, medic şi jurnalist, este invitatul BFMTV pentru o analiză a situaţiei anunţate de managerul de comunicare al familiei Schumacher, Sabine Kehm.

Întrebat dacă după trei luni de inerţie acest mic pas făcut de Schumacher reprezintă o veste bună, acesta a explicat că da, căci până acum nu a existat nimic special în timpul comei artificiale. „Medicii au încercat să-l trezească, dar, în mod evident, acest lucru nu s-a petrecut cu prea mare succes. De data asta, pare că mişcă ceva. Dar termenii de ‚momente de conştienţă şi de trezire’ sunt cuvinte extrem de generice”, spune specialistul francez.

Ce înseamnă „momente de conştienţă şi de trezire”? „Aceasta înseamnă, atunci când coma artificială este îndepărtată, că răspunde poate unor ordine simple precum ‚deschide ochii’, ‚strânge mâna’. Se ciupeşte pielea pentru a se vedea dacă simte durerea. Sunt primele gesturi care trebuie făcute pentru a se aprecia conştienţa. Singura problemă este să ştim dacă Michael Schumacher poate fi menţinut în comă spontană şi să nu fim obligaţi să-l cufundăm din nou în comă artificială. Deocamdată nu ştim nimic despre asta, pentru că nu există informaţii pe această temă. Nimeni, la momentul acesta, nu este capabil să spună cum va evolua situaţia”, explică sursa citată.

Cât timp va trebui să aşteptăm până să aflăm ce se va întâmpla cu Michael Schumacher? „Progresul este extrem de lent. Nu avem, la acest moment, examene care să ne permită să evaluăm potenţialul recuperării. Aici este adevărata problemă. Toate tomografiile, RMN-urile pe care le putem face dau o idee despre ce se petrece, bineînţeles, dar nu spun nimic despre funcţionalitate. Abia în momentul în care vom putea face un examen neurologic complet vom putea vorbi despre sechele”, a mai explicat sursa citată de BFMTV.

 

 

×
Subiecte în articol: michael schumacher Sabine Kehm