x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Senatorul Voicu, în tensiune maximă

Senatorul Voicu, în tensiune maximă

de Violeta Fotache    |    23 Apr 2010   •   00:00



Arestat pentru corupţie, senatorul PSD Cătălin Voicu, aşteaptă în tensiune verdictul instanţei supreme care îi poate aduce libertatea sau, dimpotrivă, menţinerea după gratii.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, instanţă supremă în România, deliberează dacă prelungesc cu încă o lună măsura arestării preventive a lui Cătălin Voicu. Deliberările au fost precedate de dezbaterea aprinsă a cererii DNA în acest sens.


ACUZAŢII DE NELEGALITATE ŞI SUPERFICIALITATE

În spatele uşilor închise pentru public, avocaţii senatorului au contestat legalitatea şi modul în care au fost obţinute interceptările în acest dosar. Avocatul Ioan Cazacu a arătat instanţei, potrivit declaraţiilor făcute după proces, că interceptările ce stau la baza acestui dosar au fost obţinute nelegal şi că SRI a interceptat mai mult de 120 de zile, termenul maxim legal prevăzut de lege. Avocatul a mai precizat că procurorii au depus la dosar, în susţinerea cererii de prelungire a arestului preventiv, şi o serie de declaraţii date în perioada 19-21 aprilie de către mai mulţi martori din acest dosar. Apărarea a criticat însă faptul că de la dosar lipseşte totuşi "o declaraţie foarte importantă, în opinia apărării, respectiv cea a unui asociat al presupusului fin al lui Cătălin Voicu", care dovedeşte, practic, seriozitatea martorului Dan Floarea, presupusul fin al senatorului. Declaraţia care lipseşte este cea a omului de afaceri Niculae Ungureanu, acţionarul majoritar al societăţii prahovene de construcţii "Moldocons", cel căruia Dan Floarea i-ar fi transferat o creanţă de aproximativ 300.000 de euro, bani împrumutaţi de la omul de afaceri Costel Căşuneanu, prin intermediul lui Voicu.

Dreptul la apărare al lui Voicu ar fi fost respectat doar cu superficialitate, raportat la faptul că, potrivit sursei citate, instanţa i-a permis doar 30 de minute pentru a studia cele 17 volume de urmărire penală. Prin urmare, singurul document pe care avocatul Cazacu l-a putut studia concret a fost referatul cu propunere de prelungire a măsurii arestului.

CERERI PENTRU CERTIFICATE ORNISS
Apărătorii lui Cătălin Voicu au depus vineri, în cadrul procesului, o solicitare separată prin care se cere magistraţilor să constate dacă completul de judecată şi avocatul deţin certificate ORNISS, care să le dea dreptul să acceseze documentele clasificate din dosar.  Pe acest capăt de cerere, instanţa se va pronunţa separat.

×
Subiecte în articol: observator