În această criză, autoritatea judecătorească promite să rămână "un pilon stabil şi neutru"
Sfatul magistraţilor privind profunda criză prin care trece România, care ar putea pune în pericol sistemul judiciar, ţinut vineri la sediul Institutului Naţional al Magistraturii, s-a lăsat cu o declaraţie comună de presă la nivelul conducerii CSM şi a Ministerului Justiţiei.
La unison, judecătoarea Florica Bejinariu, preşedintele CSM, şi Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei au precizat că în această perioadă dificilă, de profundă criză, puterea judecătorească va fi un factor de echilibru pentru societate. Preşedintele CSM, Florica Bejinariu, a declarat că autoritatea judecătorească asigură societatea că rămâne un pilon stabil şi neutru în această perioadă de profundă criză.
ÎNGRIJORARE MAXIMĂ
"Reprezentanţi ai sistemului judiciar îşi manifestă însă îngrijorarea pentru promovarea unor acte normative justificate de criza economică financiară fără a solicita însă avizul CSM. Executivul trebuie să fie promotorul respectării legalităţii actelor asumate", a declarat preşedintele CSM. Bejinariu a mai spus că magistraţii consideră că, la adoptarea unor astfel de măsuri, trebuie ţinut cont de situaţia concretă a sistemului judiciar din România. "Puterea judecătorească asigură şi va asigura în continuare echilibrul puterilor în stat dar, prin luarea unor măsuri excesive în raport cu situaţia din sistem, creşte potenţialitatea sporirii acţiunilor în raport cu drepturile care tind a fi încălcate. Sistemul judiciar promovează respectarea legalităţii şi a drepturilor cetăţenilor săi"s, a subliniat Bejinariu.
"Cred şi am încredere că, în aceste momente dificile, sistemul judiciar se va comporta la înălţime. Sunt convins ca va fi un factor de stabilitate, iar după depăşirea acestor momente, sper să ne reîntoarcem spre proiectele strategice ale sistemului judiciar"s, a spus la rândul său ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. El a precizat că întâlnirea de vineri a demonstrat, o dată în plus, faptul că sistemul judiciar a ajuns la maturitate instituţională şi îşi permite să-şi asume sarcina de autoritate în start. Predoiu a spus că rămâne alături de sistemul judiciar în sporirea resurselor alocate apreciind că, pe termen lung, puterea judecătorească trebuie sprijinită pentru că în acest fel îşi poate asuma sarcinile.
PREDOIU CREDE ÎN PERSPECTIVA IEŞIRII DIN RECESIUNE
Discuţiile dintre mai-marii şi mai-micii justiţiei s-au purtat în spatele uşilor închise, la dezbateri participând şi un reprezentant al Ministerului de Finanţe. La întâlnire s-a vorbit despre bani şi s-au lansat întrebări despre destinaţia banilor bugetari (de genul unde s-au dus banii României), s-au căutat soluţii, reprezentantul Ministerului de Finanţe precizând auditorilor că Guvernul lucrează pentru identificarea mai multor soluţii de rezolvare a crizei. Însă folosirea articolului 53 din Constituţie ca temei pentru măsurile de austeritate anunţate de guvern nu a fost în discuţia magistraţilor, aşa cum a precizat ministrul Justiţiei. Predoiu a subliniat că orice speculaţie pe marginea proiectelor de lege este prematură, cel puţin până când proiectele nu vor fi adoptate în formă finală. Ministrul Justiţiei şi-a exprimat speranţa că aceste proiecte de lege vor fi adoptate de Parlament şi vor trece de controlul Curţii Constituţionale pentru ca ulterior să se asigure şi o implementare a lor care să redreseze echilibrul bugetar si să permită perspectivele unei ieşiri din recesiune. "Din păcate altă alternativă în acest moment nu cred că există", a declarat Predoiu.
Deşi iniţial pe ordinea de zi a întâlnirii s-au aflat unele dintre măsurile de austeritate, magistraţii nu au discutat dacă sunt sau nu de acord cu aceste măsuri deoarece, potrivit şefului CSM, reprezentanţii instanţelor şi parchetelor au precizat că nu sunt mandataţi de judecători şi procurori să se pronunţe pe acest aspect. Motivul principal este faptul că magistraţii nu au avut acces la proiectele de lege, ei neştiind altceva decât ceea ce a apărut publicat în presă.
Justiţia înţelege cât de important este rolul ei în aceste momente, dar are pretenţia ca şi Executivul să înţeleagă că "Justiţia este un domeniu strategic", după cum a precizat Dana Gârbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România
La dezbaterea privind funcţionarea sistemului judiciar pe timp de criză au participat aproximativ 70 de magistraţi, între care şi membrii Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanţi ai instanţelor şi parchetelor, dar şi 17 reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor.
Citește pe Antena3.ro