x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sfinţii Dimitrie - Pelerinaj in Dealul Patriarhiei

Sfinţii Dimitrie - Pelerinaj in Dealul Patriarhiei

de Daniela Cârlea Şontică    |    26 Oct 2007   •   00:00
Sfinţii Dimitrie - Pelerinaj in Dealul Patriarhiei
Sursa foto: Marin Raica/

Zilele de 26 şi 27 octombrie sunt nu doar zilele Sfinţilor Dimitrie Izvorătorul de Mir şi Dimitrie Basarabov, ci şi ale Bucureştilor. Incepănd de ieri-dimineaţă, pelerinii ortodocşi fac cozi impresionante la racla moaştelor Cuviosului Dimitrie, aducăndu-şi prinosul lor de rugăciune, inchinare şi jertfă.Â


Incă de ieri, pelerinii au venit să se inchine şi să se roage la moaştele Sfăntului Cuvios Dimitrie, patronul spiritual al Capitalei, a cărui zi este la 27 octombrie, după cea a Sfăntului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorătorul de Mir, sărbătorit astăzi. Ieri, la ora 9:0,0, moaştele au fost scoase in procesiune din catedrala patriarhală şi aşezate in racla lor de pe espalanadă.


SÃ...RBÃ...TOARE. O noutate a acestor zile de pelerinaj este grija sporită faţă de pelerini. Astfel, Arhiepiscopia Bucureştilor şi Asociaţia Filantropică Dioaconia vor distribui oamenilor de la rănd ceaiuri calde şi sandvişuri. Slujba din ziua Cuviosului Dimitrie Basarabov, de sămbătă, se va oficia in interiorul catedralei, dar va putea fi urmărită şi de cei de afară prin intermediul celor trei mari panouri aşezate in jurul bisericii. Paza, protecţia, ordinea şi acordarea primului ajutor in cazuri de urgenţă vor fi asigurate de echipaje ale poliţiei, jandarmeriei, pompierilor şi salvării. Comercianţii care dădeau o notă de dezordine şi un plus de kitsch nu mai au voie anul acesta să văndă nimic pe aleile care duc la moaşte, ei găsindu-şi locul in zona făntănilor. In spaţiile comerciale amenajate pe aleea Mitropoliei se vănd doar cărţi religioase şi obiecte de cult realizate in atelierele episcopiilor sau editurilor cu profil religios. Moaştele Sfăntului Dimitrie vor rămăne afară pănă cănd vor reuşi toţi pelerinii aflaţi la rănd să se inchine, in aceste zile fiind prezenţi continuu preoţi care citesc rugăciuni, acatiste şi fac slujbe in cinstea Sfinţilor sărbătoriţi. Liturghiile şi slujbele de seară cu priveghere vor avea un fast deosebit, la săvărşirea lor participănd mai mulţi ierarhi, in frunte cu Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel. După Liturghia de sămbătă, vor fi sfinţite şi inaugurate studiourile postului de radio şi ale celui de televiziune Trinitas, care vor emite din Palatul Patriarhal.

×
Subiecte în articol: observator