x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sîmbăta neagră, ora 17:00

Sîmbăta neagră, ora 17:00

de Marina Constantinoiu    |    Nina Marcu    |    11 Mai 2008   •   00:00
Sîmbăta neagră, ora 17:00

Două persoane decedate şi alte cîteva rănite grav, acesta este bilanţul ceasului rău, ora 17:00, al zilei de ieri, în care s-au înregistrat două accidente, unul feroviar, petrecut la Valea Călugărească, altul aviatic, petrecut la Ulmeni, judeţul Călăraşi.

CEASUL RĂU - Două accidente, unul feroviar, altul aviatic

Două persoane decedate şi alte cîteva rănite grav, acesta este bilanţul ceasului rău, ora 17:00, al zilei de ieri, în care s-au înregistrat două accidente, unul feroviar, petrecut la Valea Călugărească, altul aviatic, petrecut la Ulmeni, judeţul Călăraşi.

 

Ieri după-amiază, în jurul orei 17:00, în apropiere de staţia CFR Valea Călugărească din judeţul Prahova, acceleratul 1661, care circula de la Bucureşti către Iaşi, a deraiat tocmai cînd a trecut peste un macaz în apropiere de indicatorul care arăta că trebuie micşorată viteza. Locomotiva şi primele două vagoane din cele şase s-au înclinat pur şi simplu pe şine, lipsind puţin să se prăbuşească, fapt care a făcut ca impactul să producă nu numai pagube materiale, dar şi victime. Aşa se face că o tînără de 20 de ani, studentă în Bucureşti, a decedat pe loc, iar şeful de tren şi alte trei persoane au fost grav rănite. Pe lîngă acestea, încă şase persoane au avut nevoie de îngrijire medicală, dar fără să fie nevoie să ajungă la spital.

INTERVENŢIE. La faţa locului, la scurtă vreme de la producerea accidentului, au venit două echipaje ale Staţiei de Ambulanţă Prahova, două de la descarcerări, dar şi alte echipaje de la SMURD, poliţie, jandarmi, pompieri, ISU. Unul dintre răniţi a fost transportat cu elicopterul la Bucureşti, ceilalţi la Spitalul Judeţean Ploieşti. Pentru a se putea interveni repede, jandarmii s-au ocupat de îndepărtarea curioşilor din preajma liniei ferate şi a pasagerilor trenului. De asemenea, au ajuns imediat la Valea Călugărească prefectul Prahovei, Doru Marius Nechiti, directorul CFR călători, Alexandru Noaptes şi ministrul transporturilor, Ludovic Orban.

MACAZUL BLESTEMAT. Din primele cercetări se pare că accidentul s-a produs ca urmare a unei defecţiuni tehnice la macazul respectiv. Asta, deşi numai cu cîteva zile în urmă acesta a fost verificat, neconstatîndu-se ceva în neregulă. Comisia de anchetă nu exclude însă nici strecurarea unei erori umane în producerea tragicului accident. De asemenea, poate că nu e lipsit de importanţă că în repetate rînduri gara din Valea Călugărească a căzut pradă hoţilor de fier vechi, inclusiv şinele fiind furate. “Dacă este un accident tehnic, pot fi doar din două cauze: ori linia, ori materialul rulant. S-ar putea lua în calcul şi ipoteza unei mîini criminale, însă vom putea verifica această ipoteză numai după ce va fi eliberată şina şi se va putea vedea macazul”, a afirmat directorul CFR Infrastructură. Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat că a existat o problemă la macazul numărul 9, care a fost în revizie în urmă cu două-trei zile, însă nu poate fi trasă încă o concluzie privind cauzele producerii accidentului. Ministrul a spus că vor fi verificate registrele şi se va stabili modul în care a fost realizată revizia la macazul cu pricina. Întrebat dacă este luată în calcul şi o eroare umană, ministrul a spus: “Nu mă hazardez, atît timp cît investigaţiile nu vor fi complete”.

PROBLEME. Circulaţia feroviară a fost întreruptă aproape două ore, după care, prin intervenţia a două macarale şi a specialiştilor, s-a degajat unul dintre fire. Un tren Intercity format din patru vagoane i-a transportat înspre Iaşi, în jurul orei 20:00, pe cei aproximativ 120-200 de pasageri ai trenului accelerat deraiat la Valea Călugărească.

 

Tragedie în judeţul Călăraşi

Un avion de mici dimensiuni cu două persoane la bord s-a prăbuşit, tot ieri, în jurul orei 17:30, în comuna Ulmeni din judeţul Călăraşi, în accident pierzîndu-şi viaţa mecanicul de zbor Adrian Staicu, în vîrstă de 36 de ani. Pilotul aparatului, în comă, a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti de un echipaj SMURD. Avionul aparţinea firmei călărăşene Victor Avia. Contactată telefonic în legătură cu accidentul, firma a refuzat să dea vreo declaraţie. De fapt, un bărbat nervos, care a răspuns la telefon, a spus că “nu-l interesează” şi a închis, relatează Mediafax. Potrivit datelor Autorităţii Aeronautice Civile Române, SC Victor Avia SRL are ca obiect de activitate “transporturile aeriene ocazionale de călători şi mărfuri”, precum şi zboruri charter. Avionul, folosit la stropirea culturilor, s-a prăbuşit pe un cîmp. În momentul impactului cu solul, apa-ratul a luat foc. Avionul s-a pră-buşit la aproximativ 700 de metri de DN 13. Două autospeciale ale Pompierilor, ambulanţe şi echipaje ale ISU din Călăraşi s-au deplasat la locul accidentului.

×
Subiecte în articol: observator două valea calugareasca