x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şoc septic cu microorganisme din spital

Şoc septic cu microorganisme din spital

de Magda Colgiu    |    27 Apr 2010   •   00:00

Amelia Antoniu şi Roxana Preda au fost infectate în Spitalul CF 2 în timp ce li se acorda asistenţă medicală. Este verdictul dat de o Comisie de evaluare a Ministerului Sănătăţii (MS).



În cazul uneia dintre paciente s-a depistat în sânge microorganismul de gram negativ - burkholderia cepacia, care arată condiţiile improprii ale efectuării intervenţiilor, arată MS. Comisia MS va extinde investigaţiile la toate pacientele transferate de la Spitalul CF 2 către alte unităţi din Capitală pentru a stabili dacă acest episod este unul izolat sau reprezintă un fenomen.

La CF 2, ancheta MS a început vineri, când a fost demis şeful spitalului, Constantin Tănase, şi au fost închise secţiile de ginecologie, neonatologie şi blocul operator. Ieri, a venit rândul altor patru şefi de secţie să fie demişi. Deciziile de demitere au fost luate după ce prim-solista Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian" Amelia Antoniu (36 de ani) şi Alice Roxana Preda (35 de ani) au fost duse de la Spitalul CF 2 la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, săptămâna trecută, în stare foarte gravă, cu probleme respiratorii.

Cele două au făcut şoc septic în urma unor intervenţii chirurgicale minore la care au fost supuse la CF 2, cea mai mare unitate spitalicească a Ministerului Transporturilor. În timp ce starea Ameliei Antoniu s-a ameliorat, Alice Roxana Preda este în continuare în stare foarte gravă.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a cerut efectuarea de controale la toate cele 16 spitale din sistemul căilor ferate, administrate de Ministerul Transporturilor. Contactaţi de Mediafax, mulţi dintre directorii instituţiilor medicale vizate au declarat că au aflat din presă de controale. "La noi nu a început nici un control. Nu am fost anunţaţi oficial, până acum despre vreun control la noi la spital, dar nu este nici o problemă.

Dacă se va dispune control, le punem la dispoziţie tot ce ne vor solicita", a declarat managerul Spitalului CF Craiova, Bebe Martin. Şi purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar CF din Iaşi, Petruţa Drugociu, spune că în această unitate medicală nu a început vreo verificare, dar "poate veni orice control de la Transporturi, nu avem nici o reţinere".

Ea a precizat însă că desfiinţarea Agenţiei de Sănătate Publică în Transporturi a fost o greşeală, întrucât aceasta se ocupa şi de problema infecţiilor nozocomiale, având laboratoare mult mai performante decât cele care există în spitale CF.

Spitalul CF 2 nu este doar un loc în care microorganismele îşi fac de cap, ci şi unul în care o parte dintre medici şi fosta conducere, demisă de ministrul Berceanu, sunt într-un permanent conflict.

Denisa Popovici, lider sindical al cadrelor medicale din Spitalul CF 2, afirmă că "zvonurile conform cărora pacientele au fost infectate din răzbunare e total neadevărat. Medicul Rodica Olaru, epidemiologul instituţiei, a avertizat în numeroase rânduri că analizele epidemiologice efectuate în cadrul spitalului nu se realizează conform cu metodologia. Aceste analize ar fi trebuit efectuate la un laborator omologat, nu la un laborator privat, cum s-a procedat până acum", afirmă Denisa Popovici, profesor de cultură fizică medicală.

Ea susţine că în numeroase cazuri s-a solicitat directorului administrativ al instituţiei, Codreanu, încheierea unui contract cu un laborator avizat, dar că răspunsul a fost mereu negativ.

SESIZARE DIN 2009
Colegiul Medicilor Bucureşti (CMB) a fost sesizat în perioada Sărbătorilor de Iarnă în legătură cu un conflict între medicii secţiei de ginecologie a Spitalului CF 2, cazul fiind în analiză, a declarat preşedintele CMB, Ioan Lascăr. "Există o sesizare a unor medici din spital împotriva celorlalţi care este analizată de CMB", a spus profesorul Ioan Lascăr. Preşedintele Instituţiei a precizat că sesizarea a fost primită în perioada Sărbătorilor de Iarnă, iar aceasta este analizată de organizaţia profesională.

×
Subiecte în articol: observator