x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Soferi din intreaga tara, pregatiti-va!

Soferi din intreaga tara, pregatiti-va!

de Mara Raducanu    |    25 Noi 2006   •   00:00

Peste exact o saptamana va intra in vigoare Noul Cod Rutier. Amenzi drastice, puncte de penalizare sau amenda sunt doar cateva dintre schimbarile ce vor deveni cosmarul soferilor. Va pre-zentam astazi noul tip de proces-verbal de contraven-tie.

IMAGINE EUROPEANA. Carutasii au de ce sa se teama daca vor mai circula pe drumurile nationale

Soferi din intreaga tara, pregatiti-va! Noul Cod Rutier, ce va intra in vigoare incepand cu 1 decembrie, se vrea a fi unul ferm si drastic cu cei care vor incalca legea.

Imbunatatit dupa ultimele prevederi ale legislatiei rutiere europene, noul Cod Rutier, departe de a fi unul perfect, reprezinta un pas important spre apropierea de standardele UE. Amenzi drastice, "puncte de penalizare, puncte amenda" sau "procedura constatatului amiabil" sunt doar cateva dintre principalele prevederi noi ce trebuie respectate de la 1 decembrie.

PUNCTELE DE PENALIZARE. Iata principala noutate. Astfel, potrivit noului sistem de punctaj orice sofer care incalca legea isi poate pierde permisul de conducere daca acumuleaza 15 puncte. "In momentul in care soferul a ajuns la acest punctaj, noi il instiintam ca trebuie sa vina sa-si depuna la Politie permisul de conducere. In caz contrar, in termen de 5 zile suspendarea va creste cu inca 30 de zile" , a declarat seful Directiei Politiei Rutiere, comisarul-sef Dumitru Jianu. Vestea buna este ca aceste puncte (ce vor deveni cu siguranta cosmarul soferilor!) se prescriu dupa sase luni.

ACT. Pe noua "bucurie" apar de-acum si punctele de penalizare

... SI DE AMENDA. La capitolul amenzi, pentru prima data in tara noastra se poate vorbi despre punctele amenda. Un punct amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie stabilindu-se in functie de cresterea sau descresterea salariului. Nici pietonii nu scapa de reglementarile aduse de noul Cod Rutier. Altfel spus, acestia poarta intreaga vina daca au traversat neregulamentar si daca soferul a respectat celelalte reguli de circulatie. Procedura "constatatului amiabil" reprezinta o intelegere in forma scrisa intre doua persoane care convin asupra unui accident de circulatie. "In situatia in care nimeni nu este ranit, nu este prins sub influenta alcoolului, nu sunt scandaluri, in acest caz soferii implicati merg la societatea de asigurari fara a mai fi nevoiti sa se prezinte la politie", a mai spus Jianu.

×
Subiecte în articol: observator