x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sorin Oprescu, la Berlin. Sprijin pentru infrastructura Bucurestiului

Sorin Oprescu, la Berlin. Sprijin pentru infrastructura Bucurestiului

23 Ian 2014   •   11:56
Sorin Oprescu, la Berlin. Sprijin pentru infrastructura Bucurestiului
Sorin Oprescu, edilul Capitalei, insotit de o delegatie a Primariei Municipiului Bucuresti, s-a aflat zilele acestea intr-o vizita oficiala in capitala Germaniei, Berlin, la invitatia omologului sau, Klaus Wowereit.

In cursul zilei de ieri, Primarul Capitalei a avut o intalnire bilaterala cu primarul orasului Berlin cu care a discutat despre consolidarea relatiilor de cooperare dintre cele doua capitale, dar si despre dezvoltarea unor proiecte de infrastructura, de transport public, constructia de locuinte sociale si eficienta energetica.

Primarul General i-a prezentat lui Klaus Wowereit principalele proiecte de dezvoltare  urbana pe care Bucurestiul  intentioneaza sa le implementeze prin programe de cooperare europeana, in acest context  Sorin Oprescu exprimandu-si dorinta ca administratia bucuresteana sa beneficieze de asistenta si expertiza specialistilor germani pentru imbunatatirea capacitatii de absorbtie a fondurilor comunitare in cadrul Forumului European de Dezvoltare Regionala.

“ Este stiut ca relatiile economice dintre Romania si Germania s-au dezvoltat substantial in ultimii ani, Germania fiind  principalul partener economic al tarii noastre si ma refer aici la investitiile private ale companiilor germane din tara noastra. Ne dorim ca Bucurestiul si Berlinul sa-si extinda si sa-si  diversifice relatiile de colaborare pentru ca, asa cum stim cu totii,  marile orase sunt principalele motoare de dezvoltare a unei tari. De exemplu, contributia Bucurestiului la PIB-ul national este de 24%. Suntem interesati sa dezvoltam parteneriate cu autoritatile germane centrale si locale in domenii importante de dezvoltare economica, mai ales ca experienta Berlinului in tranzitia de la un regim la altul este cea mai apropiata de cea a Bucurestiului.”, a aratat Sorin Oprescu.

Fonduri europene

La randul sau, primarul Berlinului si-a exprimat interesul si disponibilitatea pentru dezvoltarea dialogului institutional intre cele doua administratii, atat in plan bilateral cat si la nivel european si a subliniat ca accesarea fondurilor europene reprezinta o preocupare comuna pentru cele doua capitale.

“Ma bucur ca au fost consolidate contactele intre Bucuresti si Berlin si  ca astazi, relatiile dintre orasele noastre au primit o baza solida prin vizita  Primarului General, Sorin Oprescu la Berlin. Intr-adevar capitalele europene se confrunta cu probleme asemanatoare si de aceea este foarte bine sa invatam unii de la altii, putem sa copiem fara ezitare ideile bune de la alte orase.

Bucurestiul, diferit fata de acum 5 ani

O preocupare importanta pentru ambele capitale, Bucuresti si Berlin, este si problema fondurilor europene,  intrucat orasele  au nevoie de aceste fonduri pentru dezvoltare si putem sa actionam pe langa Comisia Europeana in acest sens.”  De asemenea, Primarul  Guvernator a mai declarat :”Cred ca Bucurestiul de astazi este unul diferit fata de acum 5 ani. Desi orasul trece printr-o perioada de transformari, iar startul acestora a fost mai lent, va pot spune ca astazi orasul dumneavoastra se afla pe drumul cel bun, asa incat ati facut o treaba buna.”

La finalul intalnirii, Sorin Oprescu a declarat: “ Suntem multumiti de intrevederea cu primarul Berlinului mai ales ca am stabilit sa colaboram mai bine decat am facut-o pana acum indeosebi in  domeniul economic, prin dezvoltarea unor proiecte comune intre cele doua capitale. Afirmatia ca doresc sa ne sprijine si o fac cu tot sufletul imi doresc sa primeasca acelasi raspuns corect, de respect si prietenie si din partea noastra. Sunt convins ca aceasta colaborare este spre binele cetatenilor din ambele orase mai ales ca problemele cu care ne confruntam si noi si Berlinul sunt asemanatoare.”

O tema de discutii a reprezentat-o interesul suscitat de ridicarea restrictiilor pentru piata de munca din Germania, Berlinul reprezentand un punct de atractie pentru oricare dintre cetatenii europeni. Primarul Guvernator al Berlinului a tinut sa sublinieze ca, in pofida vestilor alarmante despre valul de cetateni romani si bulgari, acest lucru – dupa cum era de anticipat prin prisma experientei poloneze – nu s-a intamplat, context in care cei doi au convenit sa dezvolte proiecte comune de incluziune sociala, economica si culturala pentru toate categoriile defavorizate de cetateni.

La finalul intalnirii, Klaus Wowereit a acceptat cu placere invitatia lansata de Primarul General de a vizita Bucurestiul. Astfel, in prima jumatate a acestui an, cei doi primari se vor intalni la Bucuresti unde vor concretiza protocolul de colaborare convenit astazi.

In cursul vizitei sale la Berlin, Primarul General a avut o intrevedere  si cu directorul Comitetului pentru Relatii Economice Est-Europene, Dr. Rainer Lindner, cu care a discutat despre atragerea investitorilor germani interesati sa dezvolte proiecte in Bucuresti, indeosebi in domeniile sanatatii, infrastructurii si in cel al reabilitarii cladirilor de patrimoniu, tinand cont de faptul ca aceasta organizatie are peste 200 de membrii constand in companii specializate in mai multe domenii, de la IMM-uri pana la firme cotate la bursa. La finalul intrevederii s-a stabilit ca Municipalitatea va transmite conducerii Comitetului o lista de proiecte prioritare ce urmeaza a fi promovate in randul companiilor si analizate in vederea incheierii unor parteneriate publice private.

Tot astazi, Primarul Capitalei a avut intalniri cu reprezentanti ai conducerilor Asociatiei Federale a Camerelor de Industrie si Comert si ai Asociatiei Federale a Constructorilor din Germania.

Proiecte pentru Bucuresti

Cu acest prilej s-a convenit organizarea unor misiuni economice la Bucuresti care sa analizeze posibilitatea demararii unor proiecte si investitii in modernizarea infrastructurii Capitalei.
In cadrul vizitei oficiale la Berlin, Primarul Capitalei a mai avut intrevederi cu reprezentanti ai sectorului Reinickendorf ( unul dintre cele 12 sectoare ale Metropolei berlineze) interesati de o colaborare cu Bucurestiul in dezvoltarea unor proiecte privind cresterea suprafetei de spatii verzi, dar si cu Directorul General al Berlin Tourismus Kongress pentru stabilirea unei colaborari vizand proiecte de promovare a Bucurestiului.

×
Subiecte în articol: Sorin Oprescu infrastuctura bucuresti