x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Soţul poliţistei violate: “A crezut că apucă racleta de curăţat parbrizul şi din greşeală a apucat cuţitul”

Soţul poliţistei violate: “A crezut că apucă racleta de curăţat parbrizul şi din greşeală a apucat cuţitul”

de Alina Turcitu    |    10 Ian 2013   •   22:08
Soţul poliţistei violate: “A crezut că apucă racleta de curăţat parbrizul şi din greşeală a apucat cuţitul”
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Vreme de şase ani soţii Renghea din Slatina (Olt) au dus o viaţă liniştită împreună: Melania şi Relu s-au împrietenit acum 12 ani, s-au căsătorit din dragoste, au o fetiţă de cinci ani, un apartament şi o maşină. Melania (28 de ani) este însărcinată în cinci luni cu al doilea copil, lucrează ca  poliţistă într-o secţie din Brâncoveni, iar Relu face administraţia unei firme de pază.

Citiţi şi: Comisarul acuzat de viol: "Mă consider nevinovat. N-am avut niciodată discuţii personale cu doamna Melania Renghea"

De ceva vreme, însă, Relu simţea că Melaniei i se întâmplă ceva. Pe data de 22 decembrie, şi-a luat inima în dinţi şi şi-a provocat soţia la o discuţie deschisă, a declarat Relu Renghea pentru Jurnalul Naţional. Au stat de vorbă ore în şir la masa de la bucătărie, acasă, în apartamentul lor. Atunci, Melania şi-a făcut curaj şi i-a povestit soţului ce o apăsa de multă vreme: luni de zile, aproape un an întreg, ar fi fost violată şi şantajată chiar la serviciu, în secţia de poliţie, de însuşi şeful ei, comisarul şef Gheorghe Barbu. El este coordonatorul secţiei de poliţie al comunei Bobiceşti ce ţine de oraşul Balş, secţia unde până acum câteva luni a lucrat şi Melania. Ghinionul ei ar fi fost acela că nu avea activitate de teren; lucra la birou, “ca agent de poliţie cu atribuţii de secretară”, după cum ne-a declarat ulterior însuşi comisarul Gheorghe Barbu. În seara de 22 decembrie soţia i-ar fi mărturisit soţului că fostul său şef i-ar fi oferit-o spre viol şi altor poliţişti cu funcţie de conducere din judeţul Olt.

“Venea acasă lovită şi zicea ba că s-a lovit de vreun fişet, ba că de nu ştiu ce sertar”
“Am reluat povestea de şapte, opt ori şi tot nu-mi venea să cred ce aud. I-am zis să nu-mi dea detalii exacte despre cum s-a întâmplat şi unde, că nu suport să ascult aşa ceva, pur şi simplu nu fac faţă. Mi-a spus că totul s-a întâmplat împotriva voinţei sale. Ca dovadă, mi-am amintit că de foarte multe ori venea acasă lovită în diverse zone ale corpului şi când o întrebam îmi zicea ba că s-a lovit de vreun fişet, ba că de nu ştiu ce sertar. O dată îmi amintesc că a venit cu o bucată de păr căzut, dar mie mi-a zis că i-a căzut de la sarcină şi că trebuie să ia Revalid. Mie nu-mi spusese nimic fiindcă atunci când a început totul eu eram plecat de acasă, la un stagiu, vreo trei luni de zile. Ea tot încercase să se transfere din secţia aceea şi până la urmă a reuşit. O ascultam ce povesteşte şi dintr-o dată mi s-a făcut frică pentru viaţa ei şi atunci i-am zis: Melania, noi trebuie să facem ceva!”, a declarat Relu Renghea pentru Jurnalul Naţional.

Şi au făcut. Două zile mai târziu s-au dus împreună la Craiova, la DIICOT, unde Melania a depus plângere pentru şantaj şi viol împotriva comisarului şef Gheorghe Barbu. Ba chiar a invocat în reclamaţie nume grele din poliţia județului. “Melania Renghea a reclamat în cuprinsul plângerii că Barbu a constrâns-o să întreţină relaţii sexuale cu el, dar şi cu şeful Poliţiei Balş, Ion Şotea, cu şeful Inspectoratului de Poliţie Olt, Ion Voicu, dar şi cu un alt poliţist care i-a făcut lucrarea poliţistei înainte de a fi făcute disponibilizări şi de a fi susţinut concursul. De asemenea, a fost depusă plângere şi împotriva prim-procurorului Laurenţiu Turcin de la Parchetul de la lângă Judecătoria Balş", a declarat presei la momentul acela Adrian Glugă, şeful DIICOT Craiova.

Melania Renghea: mai sunt şi alte poliţiste abuzate, dar le e frică să vorbească
Cum nu există nici un document medico-legal care să confirme violul şi nici o altă mărturie în plus, de la DIICOT li s-ar fi spus, mai povesteşte Raul Renghea, doar atât: “Aduceţi dovezi! Măcar încă un martor”. Dovezi, susţin soţii Renghea, ar exista din belşug, numai că nimeni din secţie nu vrea să vorbească. "Sper să se vadă adevărul, să fie o anchetă corectă şi se vor descoperi foarte multe lucruri. În primul rând, se va descoperi de ce la secţia pe care o conduce acest om nu mai există nici o femeie şi de ce altele au plecat la patrulare pe stradă. Au plecat plângând, s-au speriat. Există persoanele acestea, le cunosc, le ştiu, însă nu îmi pot permite să vorbesc eu în numele lor. Le lipseşte curajul, le-aş ruga să îşi facă curaj să vorbească, pentru a se vedea clar că oamenii ăştia nu sunt la prima faptă de acest gen, că mai sunt persoane cărora poate că acum, prin ce mi s-a întâmplat mie, li se acordă o şansă. Există persoanele astea, am vorbit cu ele şi au spus că le lipseşte curajul. Multe au familii, copii", a declarat Melania Renghea pentru Antena 3, acum câteva zile.

"M-a sunat ea, strigând: mă omoară, mă omoară, vrea să mă taie!"
Peste alte două zile de la depunerea plângerii, chiar a doua zi de Crăciun, Melania Renghea l-a înjunghiat în abdomen pe fostul şef, iar scandalul a explodat. Soţul Melaniei ne-a povestit: "Era 26 decembrie şi am zis hai să sărbătorim şi noi Crăciunul! M-am prefăcut dintr-o dată vioi şi ne-am apucat să tocăm carnea de sarmale, să punem de friptură. Pe la trei, Melania a zis că iese puţin până la farmacie că se simte cam rău şi că ştie ea ce îi trebuie. O durea burta şi avea stări de vomă. A ieşit, iar după 30 de minute am sunat-o să o întreb unde e, iar ea mi-a zis că se întoarce imediat. Un pic mai târziu iar am sunat-o, dar n-avea semnal. După alte zece minute m-a sunat ea, strigând: mă omoară, mă omoară, vrea să mă taie!". Relu Renghea mai povesteşte că s-a urcat în taxi (avea permisul suspendat după ce fusese prins băut la volan) şi s-a dus să-şi scape soţia.

Ce se întâmplase, de fapt? În loc să meargă la farmacie, Melania urcase în maşina proprie şi se dusese acasă la comisarul Gheorghe Barbu, în comuna Morunglav, la câteva zeci de kilometri de municipiul Slatina. Îl invitase în maşină să vorbească, iar de aici încolo lucrurile se complică într-un mod pe care doar Justiţia îl va putea elucida. Cert este că în maşină s-a dus o luptă din care comisarul a ieşit înjunghiat, iar poliţista, lovită şi zgâriată. Există două variante. Poliţista susţine că, la un moment dat, Gheorghe Barbu s-ar fi năpustit asupra ei, încercând să o violeze chiar acolo, în faţa propriei case. Ea s-ar fi opus, el i-ar fi rupt hainele, i-ar fi scos geaca şi ar fi lovit-o în burtă, iar ea, în culmea disperării, a scos un cuţit din buzunarul portierei, înjunghiindu-l de câteva ori în abdomen. Ambii au fost spitalizaţi câteva zile, după care au fost externaţi.

Gheorghe Barbu, filmat băut la volan, în 2010. Speriat, a fugit pe câmp
"Melania n-a intenţionat niciodată să-l omoare. Nici măcar nu şi-a dat seama că are un cuţit în mână. Ea, când a băgat mâna în portieră, pe întunericul ăla a crezut că apucă racleta asta de curăţat parbrizul (şi ne arată o lopăţică mică, galbenă) şi din greşeală a apucat cuţitul. După aia el i-a smuls cuţitul din mână şi apoi cuţitul a stat numai la el, de aia striga ea la mine, la telefon: mă omoară, mă omoară!", mai spune Relu Renghea.

Gheorghe Barbu susţine că n-a violat-o niciodată pe poliţistă şi că în maşină Melania Renghea l-a atacat cu cuţitul fără motiv, iar el nu a încercat decât să o dezarmeze. Ba chiar astăzi (joi) comisarul a trecut şi testul cu poligraful. "Mă consider nevinovat şi ăsta e adevărul. Afirmaţiile doamnei Renghea sunt nefondate şi neadevărate", ne-a declarat telefonic comisarul Barbu. A refuzat, însă, invitaţia noastră de a avea un interviu faţă în faţă, motivând că nu vrea să impieteze ancheta procurorilor.

Comisarul a intrat în atenţia presei în martie 2010, când a fost filmat băut la volan. A fost prins de un coleg aflat în razie, dar speriat, poliţistul Gheorghe Barbu a fugit pe câmp.

Un mister: cuţitul din portiera maşinii
Miercuri, pe 9 ianuarie, la reconstituire, poliţista a leşinat şi a fost dusă cu Salvarea la Spitalul din Slatina. În acest moment este internată la secţia de boli infecţioase. Cel care ţine legătura cu presa este soţul ei. Relu Renghea susţine că soţia sa este atât de traumatizată, încât în acest moment orice declaraţie sau ieşire publică ar putea-o devasta.

L-am întrebat de ce soţia sa a simţit nevoia să meargă personal acasă la comisar, dacă oricum, tot nu mai lucrau împreună. Soţul ne-a răspuns: "A vrut să pună capăt întregii poveşti. Adică să-i spună: lasă-mă, termină-te, gata, potoleşte-te! Iar el, la toate astea, a zis că vrea să-i dea o ultimă dovadă de bărbăţie".

Iar la întrebarea ce căuta cuţitul în portieră, Relu Renghea ne-a răspuns deschizând larg portiera cu pricina, arătând că acela era locul cuţitului în maşina familiei şi că întotdeauna a stat acolo, printre multe alte obiecte de care nu se puteau lipsi: şuruburi şi şurubelniţe în portiere, o undiţă pe bancheta din spate, grătar şi multe alte accesorii de picnic în portbagaj.  

Soţii Renghea s-au adresat deja la trei avocaţi, iar acum aşteaptă finalizarea anchetei pentru a ajunge cât mai repede în instanţă. În ceea ce-l priveşte pe şeful IPJ Olt, Ion Voicu, al cărui nume apare şi el în plângerea poliţistei, acesta va fi exclus din Poliţie, a declarat marţi ministrul de Interne, Radu Stroe.

×