x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Stim ca nu stim nimic

Stim ca nu stim nimic

de Marina Constantinoiu    |    18 Iun 2005   •   00:00
Stim ca nu stim nimic

Nici ghidul ziaristei franceze Florence Aubenas, Hussein Hanun, nu stie nimic despre prezenta ostaticilor romani in beciul terorii din Irak. Declaratia lui se adauga unui lung sir de afirmatii care se bat cap in cap cu cele ale oficialilor francezi.

Hussein Hanun, ghidul si translatorul ziaristei franceze Florence Aubenas, rapiti si eliberati impreuna in Irak, a ajuns in Franta, de unde a facut si primele declaratii referitoare la captivitatea sa. Ca "nu stie" daca in beciul in care a fost tinut s-au aflat si ziaristii romani, nu ne (mai) surprinde.

Cine are dreptate si cine nu, cand se vorbeste despre captivitatea mai mult sau mai putin comuna a ziaristilor romani si a ziaristei franceze? Ai nostri spun ca au fost toti patru (pentru ca il includem aici si pe ghidul lor, irakiano-americanul Mohammed Munaf) in beciul terorii, alaturi de Florence Aubenas si Hussein Hanun. Eliberati sambata trecuta, dupa 157 de zile de captivitate in Irak, Florence si Hussein raspund intrebarilor presei de cateva zile. Joi, Hussein a ajuns la Paris, cu sotia si fiul, iar acolo a sustinut o conferinta de presa, in care a explicat viziunea sa asupra captivitatii.

NIMIC. Intrebat in legatura cu prezenta altor ostatici (si asta, in urma declaratiilor contradictorii referitoare la captivitatea comuna cu romanii), Hussein a raspuns simplu: "Nu stiu", potrivit AFP. Cu o saptamana inainte, la sosirea in Franta, Florence Aubenas raspundea, ce-i drept, ceva mai elaborat, dupa o lunga ezitare: "Nu....Nu. Eu am stat cu Hussein".

Joi seara, Hussein a mai adaugat doar ca "prima data cand" a vorbit cu Florence si cand aceasta i-a vorbit a fost la sfarsitul lunii mai. Nimic despre romani sau alti posibili ostatici din beciul de patru pe doi (cata exactitate in aprecierea dimensiunilor beciului, si la ai nostri, si la Florence si Hussein, desi cu totii afirma ca au fost in permanenta legati la ochi! - n.r.).

MULTUMIRI. Hussein a multumit Guvernului francez pentru mobilizarea sa, serviciilor de securitate franceze si Ambasadei Frantei din Bagdad. In premiera, el a povestit, cu aceasta ocazie, cum ar fi putut evada in momentul rapirii. "Am avut de doua ori ocazia de a evada. Usa era deschisa si... bye, bye. Dar nu o puteam abandona pe Florence", a afirmat acesta, citat de AFP.

RECAPITULARE. Inutil sa reamintim faptul ca nu numai cei trei ziaristi romani - Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian - au declarat ca s-au aflat alaturi de Florence si Hussein in beciul din Irak, dar si ca diversi oficiali francezi au confirmat acest lucru. Pe 13 iunie, Robert Menard, secretarul general al organizatiei Reporters sans Frontieres, a declarat, intr-un interviu pentru Romania Actualitati, ca marturia lui Marie-Jeanne Ion, potrivit careia cei sase ar fi fost in aceeasi incapere, era "absolut adevarata". Cateva ore mai tarziu, si fostul ministru francez de Externe, Michel Barnier, a confirmat faptul ca Florence a fost detinuta cu fostii ostatici romani. "E un acelasi grup care detine ostatici diferiti? Sunt grupuri diferite, care au acelasi loc de detentie? Nu pot s-o spun, dar verificam aceasta informatie", spunea acelasi Barnier, care parasise postul de ministru cu numai cateva zile inaintea eliberarii jurnalistei franceze. In plus, ministrul francez de Externe, Philippe Douste-Blazy afirma, citat de AFP, ca "mai exista ostatici in locul in care s-au aflat Florence si Hussein". Despre care nu au pomenit nici Florence, nici Hussein.

LUMINI SI UMBRE. Site-ul cotidianului Liberation a prezentat ieri un chat pe tema captivitatii irakiene, care a avut-o invitata pe Florence Aubenas. Una dintre primele intrebari la care aceasta a trebuit sa raspunda venea de la un anume utilizator de Internet intitulat "fafa_2". "Buna ziua, de ce exista atatea contradictii in legatura cu captivitatea dumneavoastra", intreba "fafa_2". "Ah, da? Atatea contradictii? Sunt, cu siguranta, in privinta ziaristilor romani, dar probabil stiti de ce", a raspuns, fara alte detalii, Florence Aubenas, experimentata ziarista a cotidianului francez Liberation. Stie mai multe Florence? Ascunde ceva?

In regula, stim ca nu stim. Dar de ce presedintele Frantei, Jacques Chirac i-a multumit presedintelui Basescu, la intalnirea bilaterala pe care au avut-o, joi, la Bruxelles, pentru "sprijinul acordat de autoritatile romane in eliberarea jurnalistei Florence Aubenas"? Si de ce premierul Dominique de Villepin a tinut sa aduca un omagiu, marti, Romaniei si autoritatilor sale, in special presedintelui Basescu, "in cadrul eliberarii jurnalistei franceze"?

PRESA, INCURCATA. Pret de peste 50 de zile, presa romana a brodit scenarii pe marginea rapirii ziaristilor romani. Nici dupa eliberarea lor nu s-a oprit, fiind indelung criticata pentru asta. De cateva zile, a venit randul presei franceze sa-si puna intrebari si sa-si croseteze articole bazandu-se pe informatii publicate de colegii de la Bucuresti, citandu-le mai mult sau mai putin. O stire France Presse din 14 iunie descoperea "cartitele" lui Ceausescu, implicate in eliberarea ostaticilor romani. Un material amplu, care cita articole aparute in mai multe cotidiane din Romania, vorbea despre "filierele arabe" create de Ceausescu, formate in mare parte din fosti studenti recrutati de Securitate, care ar fi fost implicate in eliberarea ostaticilor romani, "chiar francezi". Acum doua zile, un titlu al prestigiosului Le Monde facea inconjurul lumii: "Bucurestiul i-a identificat pe rapitorii celor trei ziaristi romani". Si publica o lista cu cateva nume de personaje implicate in rapire, potrivit unui "raport al serviciilor de informatii romane". Lista si date publicate deja de cel putin doua cotidiane de la Bucuresti, cu zile bune inainte. Le Figaro, la randul sau, preia din zbor "pista agentilor reactivati", scriind, joi, despre "pista romana, care duce spre fostii baasisti", vorbind, din nou, despre agenti, Ceausescu, Irak, Siria si "piste asemanatoare si la Bucuresti, si la Paris". Totusi, nimeni nu a pomenit oficial despre agenti reactivati, ci doar despre munca deosebita a "serviciilor de informatii". Si la Bucuresti, si la Paris. "Surse apropiate anchetei", "surse judiciare", "un expert apropiat serviciilor de informatii", "un raport confidential al serviciilor de informatii" sunt termenii cei mai uzitati si aici si-n Hexagon pentru a exprima, de fapt, ceea ce este limpede pentru noi toti: ancheta nu s-a incheiat, vinovatiile nu au fost stabilite, iar bombardamentul informatic al mass-media cu zvonuri, barfe, soapte si "exclusivitati" nu este nimic altceva decat metoda clasica folosita in munca de informatii, cand se doreste, de fapt, confuzionarea auditoriului.

CE ZICE SIRIA
Reactionand la ideea indusa in ultimele zile de media din Romania si Franta, ca Siria ar fi implicata in vreun fel in criza ostaticilor din Irak, Ambasada Siriei la Bucuresti a tinut sa faca unele precizari. Numele prezentate de Le Monde, ca fiind cele ale suspectilor de implicare in rapirea jurnalistilor romani sunt, majoritatea, ale unor irakieni, un singur personaj - fratele lui Hayssam Omar - fiind sirian. In plus, considera ambasada, faptul ca presa arata ca rapirea ziaristilor, romani a fost comandata din Bucuresti de un om de afa-ceri sirian, cu cetatenie romana (Hayssam Omar), "acest lucru nu trebuie sa arate cu degetul spre Siria, cum ca ar avea legatura cu rapirea". Mai ales, subliniaza ambasada, "ca Hayssam Omar traieste in Romania de mai multi ani decat a trait in Siria si, avand cetatenia romana, este supus legilor romanesti".
×