x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Stolojan: Reducerea TVA, impact pozitiv pentru reducerea economiei negre, discutabil privind preţurile

Stolojan: Reducerea TVA, impact pozitiv pentru reducerea economiei negre, discutabil privind preţurile

de Mediafax    |    25 Iul 2012   •   14:11
Stolojan: Reducerea TVA, impact pozitiv pentru reducerea economiei negre, discutabil privind preţurile

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat, miercuri, ca reducerea TVA la alimente este o masura care are un impact pozitiv pentru reducerea economiei negre, dar ca acest efect pozitiv "este foarte discutabil in ceea ce priveste reducerea preturilor".

"Masura (reducerea TVA la alimente - n.r.) are un impact pozitiv pentru reducerea economiei negre. De ce? Deoarece modul in care este prevazuta a se efectua este o tehnica care exista in Turcia, de exemplu a avut efecte pozitive in sensul ca firmele care vand asemenea produse trebuie sa factureze produsele respective la TVA de 24%, urmand ca pe baza facturilor sa li se restituie diferenta intre 24% si 9%, deci obliga la facturare. Acest efect pozitiv este insa discutabil vis-a-vis de reducerea preturilor", a precizat Stolojan, intr-o conferinta de presa.

El a mai spus ca reducerea preturilor este greu de presupus ca va avea loc, deoarece firmele care actioneaza in domeniul agro-alimentar inregistreaza pierderi la ora actuala si aceste firme considera ca reducerea de TVA trebuie sa imbunatateasca situatia financiara a acestor firme.

Potrivit presedintele patronatului din industria alimentara Romalimenta, Sorin Minea, insa, preturile alimentelor ar urma sa scada cu 15% dupa introducerea TVA-ului diferentiat.

"La aplicarea TVA, preturile alimentelor pentru care acesta se va diminua vor scadea cu 15%. Cu ceva vreme inainte de aplicare se va opri cresterea preturilor, dupa care acestea vor scadea", a spus Minea.

Premierul Victor Ponta a anuntat marti ca in proiectul de buget pentru anul viitor va fi inclusa o taxa pe valoarea adaugata de 9% pentru produsele agro-alimentare de baza.

×
Subiecte în articol: theodor stolojan tva alimente