Un studiu prezentat azi de Ministerul austriac al Agriculturii şi Sănătăţii, în cadrul unui seminar ştiinţific desfăşurat la Viena, indică faptul că organismele modificate genetic (OMG) pot afecta capacitatea de reproducere, de aceea specialiştii cer retragerea acestor produse, informează Mediafax, citând un comunicat al Greenpeace.
Acest studiu, printre puţinele cercetări efectuate pe termen lung pe tema organismelor modificate genetic, arată că fertilitatea şoarecilor de laborator hrăniţi cu porumb MG a fost serios afectată, aceştia putând procrea doar într-o mică măsură, comparativ cu cei hrăniţi cu mâncare naturală.
SOLICITARE GREENPEACE. Având în vedere ameninţarea care există la adresa sănătăţii şi a capacităţii de reproducere a populaţiei, Greenpeace solicită retragerea de pe piaţă a alimentelor şi a recoltelor MG, la nivel mondial, se precizează într-un comunicat de presă al organizaţiei, citat de Mediafax.
Potrivit profesorului Jürgen Zentek de la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena, coordonator al studiului, cobaii hrăniţi cu porumb MG au avut mai puţini urmaşi la nivelul celei de-a treia şi a patra generaţii şi aceste diferenţe sunt semnificative din punct de vedere statistic. Şoarecii de laborator hrăniţi cu mâncare fără OMG s-au reprodus mult mai eficient. “Se pare că alimentele MG acţionează ca un agent de control la nivelul natalităţii, generând infertilitate. Dacă acesta nu este un motiv suficient de a pune capăt, odată pentru totdeauna, industriei biotehnologiei, nu ştiu ce alt dezastru mai aşteptăm. Jucând la ruleta genetică alimentele este ca şi cum i-am juca la ruleta rusească pe consumatori şi sănătatea publică”, a declarat medicul Jan van Aken, expert în OMG al Greenpeace International.
EVALUAREA REPRODUCERII. Oamenii de ştiinţă austrieci au efectuat mai multe teste pe termen lung cu şoareci de laborator, pe parcursul a 20 de săptămâni. În cadrul unuia dintre studii, care s-a numit “Evaluarea reproducerii prin hrănirea continuă (RACB)”, s-a arătat că o aceeaşi generaţie de părinţi dădea naştere la câţiva urmaşi. Părinţii au fost hrăniţi fie cu hrană ce conţinea în proporţie de 33% diferite tipuri de porumb MG (NK 603 x MON 810), fie cu porumb nemodificat genetic. În cazul şoarecilor de laborator cărora li s-a administrat hrană modificată genetic s-a înregistrat o scădere a numărului puilor şi greutăţii lor, la nivelul celei de a treia şi a patra generaţie, comparativ cu grupul de referinţă. Această scădere este semnificativă din punct de vedere statistic”, au declarat autorii studiului.
Tipul de porumb MG (Monsanto) folosit în acest studiu este rezistent la anumite ierbicide şi dăunători. Acesta a fost aprobat spre cultivare şi folosire în alimentaţie în diferite ţări, inclusiv SUA, Argentina, Japonia, Filipine şi Africa de Sud. În Mexic şi în Uniunea Europeană, acest tip de porumb este aprobat pentru alimente şi pentru hrana animalelor. “Acest studiu este încă un exemplu că siguranţa alimentelor şi a hranei provenite din recolte MG nu poate fi garantată. Rezultatele studiului au fost total neaşteptate şi mulţi considerau că această variantă de porumb MG este la fel de sigură ca celelalte tipuri, nemodificate – o eroare devastatoare”, a adăugat Jan van Aken.
Citește pe Antena3.ro