x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Studiu despre proprietarii de câini. Dacă eşti stăpânul celui mai bun prieten al omului, trebuie să citeşti asta

Studiu despre proprietarii de câini. Dacă eşti stăpânul celui mai bun prieten al omului, trebuie să citeşti asta

28 Sep 2014   •   17:23
Studiu despre proprietarii de câini. Dacă eşti stăpânul celui mai bun prieten al omului, trebuie să citeşti asta
Sursa foto: Studiu despre proprietarii de câini. Dacă eşti stăpânul celui mai bun prieten al omului, trebuie să citeşti asta

Prezenţa unui câine face ca deţinătorul animalului să fie mai activ fizic, la un nivel comparabil cu cel al unei peroane mai tinere cu zece ani, arată un studiu publicat în Preventive Medicine şi preluat duminică de passionsante.be. Această 'întinerire' este evidentă mai ales la vârstnici, dar, chiar dacă este mai modestă, se observă la toate vârstele. O echipă de cercetători britanici de la mai multe universităţi a evaluat activitatea fizică zilnică a unor bărbaţi şi femei de peste 65 de ani, deţinători sau nu de câini.

Timp de o săptămână, toţi participanţii la studiu au purtat un accelerometru şi s-au cules date din dosarele lor medicale, de stare civilă, statut socio-economic, locuinţă, mod de viaţă (activ sau sedentar), etc.

Pe baza măsurătorilor efectuate cu accelerometrul, s-a constatat că deţinătorii de câini sunt - în medie - cu 27% mai activi decât cei fără câini. Ţinând seama de ceilalţi factori analizaţi (mediul de viaţă, condiţii climatice, stare de sănătate), diferenţa a fost stabilită la 12%, ceea ce reprezintă foarte mult pentru că autorii studiului apreciază că această situaţie echivalează cu activitatea fizică a unei persoane mai tinere cu zece ani. Binefacerile afective şi psihologice ale prezenţei unui câine sunt de netăgăduit, iar contribuţia animalului la sănătatea fizică este evidentă, încheie passionsante.be.

×
Subiecte în articol: caine proprietar de caine studiu caini