x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SUA ne reofertează pentru avioanele F-16

SUA ne reofertează pentru avioanele F-16

de Aniela Nine    |    03 Mar 2011   •   20:40

SUA ar urma să trimită României un document privind eşalonarea unei eventuale plăţi pentru achiziţionarea de avioane F-16 în uz urmând ca, în cazul în care partea română va fi de acord, să fie transmisă oficial o nouă ofertă de achiziţionare de avioane, conform unor surse militare citate de Mediafax.

Documentul care va conţine informaţii despre moda­lităţile de plată este aşteptat la Bucureşti în luna aprilie sau la începutul lunii mai. Informaţia vine în contextul în care decizia de a achiziţiona avioane F-16 în uz, luată în CSAT în martie anul trecut, a stârnit multe discuţii la Bucureşti în comisiile parlamentare de apărare, acestea dând în cele din urmă un punct de vedere favorabil iniţiativei MApN de înzestrare a forţelor aeriene cu avioane multirol. Câteva luni mai târziu, Sebastian Vlădescu, ministrul de Finanţe de atunci, a anunţat scurt că bugetul nu ne permite achiziţia de avioane F-16.

Acum, într-un răspuns la o interpelare făcută de deputatul PNL Codrin Scutaru, premierul Emil Boc a susţinut că România nu îşi permite financiar achiziţia de avioane multirol noi, iar strategia de achiziţie de F-16 în uz, având ca obiectiv final înzestrarea cu avioane F-35 JSF, a avut în vedere îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul NATO.

Achiziţionarea celor 24 de avi­oa­ne F 16 în uz aprobată de CSAT costă apro­ximativ 1,3 miliarde dolari, pri­me­le aparate, cu o resursă de zbor es­­timată la încă 10-15 ani, ar fi urmat să ajungă în România în 2013.

×
Subiecte în articol: observator