x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Suceava. Maşini distruse de zapadă

Suceava. Maşini distruse de zapadă

de Paul Ciurari    |    27 Dec 2012   •   20:41
Suceava. Maşini distruse de zapadă

De pe blocurile din Suceava pândesc adevărate capcane pentru şoferii care îşi parchează maşinile în preajma lor, în centrul oraşului, în mai puţin de jumătate de oră zăpada grea care a căzut de pe acoperişurile imobilelor a distrus două autoturisme.
 
Maşini strivite sub avalanşa de pe bloc
Jitari Mihai Constantin, un tânăr din Costâna, a venit împreună cu prietenii săi în Suceava pentru a vedea parada obiceiurilor de iarnă. A parcat lângă un  bloc din centrul oraşului, singurul loc liber pe care l-a găsit după ce s-a învârtit de mai multe ori.
La scurt timp însă o avalanşă s-a pornit de pe acoperişul blocului, iar o bucată mare de zăpadă a căzut peste maşină.
"S-a auzit o bubuitură puternică. A căzut zăpada de pe şarpantă pe maşină şi a distrus-o. S-a auzit prima dată un zgomot ca şi când s-ar rupe o bucată de sac, după care am văzut cum a căzut peste maşină. Noroc că nu era nimeni în zonă, astfel zăpada l-ar fi zdrobit", ne-a povestit Bogdan Niculica, un trecător de pe stradă. Când s-a întors, proprietarul maşinii a înlemnit. Şi-a văzut autoturismul făcut praf.

Cupola, stâlpii, bordul, parbrizul, capota, scaunele şi instalaţia electrică au fost deteriorate de alunecarea de zăpadă, costul remedierii acestora ar depăşi cel mai probabil valoarea maşinii. Tânărul nu avea asigurare CASCO şi va trebui să suporte cheltuiala din buzunar.
"Trebuiau să pună bandă, nu parcaţi! Pericol de cădere a zăpezii! Nu trebuia să pună cineva ceva? Aşa omul vine să vadă obiceiurile de iarnă şi parchează unde poate", a subliniat revoltat Constantin Jitari.

Tânărul nu a mai putut porni maşina, fiind nevoit să apeleze la o platformă pentru a tracta autoturismul. În timp ce scotea zăpada din maşină, la mică distanţă, de pe acelaşi bloc, o altă maşină a fost strivită de o nouă avalanşă. Şi această maşină a fost serios avariată: parbriz spart, oglinzi rupte, iar capota a fost îndoită.
 
Pericol perpetuu
Pe acoperişul respectiv se mai află şi alte bucăţi de zăpadă, gata să cadă. Oamenii spun că au sunat la 112, însă li s-a spus că trebuie să să descurce să dea zăpada jos. Acum proprietarii maşinilor distruse se gândesc să dea în judecată Asociaţia de Proprietari şi spun că zona ar trebui măcar delimitată pentru că altfel se poate ajunge şi la victime umane.

Locatarii blocului de pe strada Curtea Domnească nr.4  din Suceava susţin  însă că au vrut să modifice acoperişul vechi încă din 1982, pentru că şi în trecut maşinile din jurul imobilului au fost zdrobite de zăpadă. "Dacă nu ne-a lăsat Primăria să facem acoperişul. Dacă ne lăsa, îl făceam ca lumea şi nu mai era problema asta. Trebuie numai para-aprobări...intenţia noastră a fost...Au spus că o să intre în anvelopare, însă nu ştiu când, că nu sunt fonduri", ne-a povestit Ioan Roman, unul dintre locatari. Bărbatul ne-a subliniat că acest acoperiş este din ţiglă şi nu se poate ajunge să fie curăţat de zăpadă.
Aşa că oamenii trebuie să se uite cu atenţie înainte de a intra sau de a ieşi din scara blocului, iar maşinile...stau parcate ca la loterie.

×