x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Suceava - Parcări subterane ignorate

Suceava - Parcări subterane ignorate

de Paul Ciurari    |    21 Feb 2013   •   19:58
Suceava - Parcări subterane ignorate

Se pare că, pe zi ce trece,  în Suceava  legislaţia rutieră devine ceva de domeniul SF-ului. Şi asta deoarece nimeni nu o respectă, iar lipsa autorităţii ferme încurajează acest lucru.
La finele anului trecut în centrul municipiului a fost inaugurate două parcări subterane, investiţii pe fonduri europene ce depăşesc 10 milioane de euro. Parcarea este gratuită timp de 12 ore, iar locuri libere se găsesc mai tot timpul. Însă dacă ai mult tupeu poţi ignora orice regulament rutier sau bunul simţ şi să parchezi unde vrei, fără ca nimeni să-ţi spună ceva. Astfel au devenit o obişnuinţă în peisajul cotidian parcările în sensul giratoriu, chiar la intrarea în parcarea subterană, staţionările pe spaţiul verde sau pe trotuar.

Grăbit să ajungă la frizerie, domnul Dragoş Ungureanu, fost viceprimar al oraşului Siret şi fost vice-consul al României în Ucraina, a găsit de cuviinţă să-şi parcheze limuzina pe trotuar, folosindu-se de rampa pentru persoanele cu handicap pentru a nu-şi agăţa bolidul de vreo bordură.

A rămas la frizerie timp de aproape o oră, iar când a ieşit s-a arătat iritat de faptul că am îndrăznit să-l luăm la întrebări. Ca tot românul s-a enervat şi i-a arătat cu degetul pe ceilalţi parcaţi ilegal şi nu înţelegea ce avem tocmai cu el.  Obişnuit să aibă numere preferenţiale precum cele de la Senat şi abţibild cu "Corp Diplomatic", pe domnul Ungureanu nu l-a deranjat până acum nimeni cu privire la felul în care parchează. Nu l-a mai tras nimeni de mânecă nici pentru faptul că nu a fost şi nu este senator, deşi maşina îl recomandă şi nici că nu mai este diplomat.

Urmând exemplul lor, alţi şoferi prind şi ei curaj şi recunosc cu nonşalanţă faptul că încalcă legea, pe principiul “oricum toată lumea o face”. Pietonii se uită lung la expoziţia de bolizi de pe trotuar şi fac slalom printre autoturisme. Asta în condiţiile în care la nici 150 de metri este prima parcare subterană, în care se găseau suficiente locuri libere.
E drept, de cele mai multe ori accesul în parcare este blocat de maşinile care parchează în sensul giratoriu de la gura de intrare în subteran, însă cu puţin efort poţi să le eviţi.

Cei de la poliţie susţin că de la începutul anului până acum au aplicat 82 de sancţiuni pentru parcări neregulamentare, asta înseamnă că au fost date mai puţin de două amenzi pe zi, iar majoritatea au fost aplicate pentru staţionările în staţiile de autobuz.
Numai în municipiul Suceava sunt înmatriculate peste 30.000 de autoturisme, iar mulţi şoferi par să ignore complet orice limită, în timp ce autorităţile îşi pasează responsabilitate: ba că cei de la rutieră, ba că cei de la poliţia locală ar trebui să-i sancţioneze. Este greu să se înceapă educaţia conducătorilor auto, atât timp cât primul gospodar al oraşului parchează pe unde vrea...


×