x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tăierea salariilor, adoptată de Parlament

Tăierea salariilor, adoptată de Parlament

de Aniela Nine    |    29 Iun 2010   •   00:00
Tăierea salariilor, adoptată de Parlament

Modificările cerute de Curtea Constitu­ţională a României (CCR) la cele două legi "ale sărăciei" pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea au fost ieri adoptate de plenul Camerelor reunite ale Parlamentului fără nici o problemă şi fără dezbateri.

În favoarea raportului care modifică legea care sti­pulează tăierea salariilor cu 25% s-au pronunţat 321 de parlamentari, împotrivă înregistrându-se doar două voturi. Celălalt raport al comisiilor juridice, care elimina tăierea pensiilor cu 15% şi recalcularea pensiilor magistraţilor, a fost aprobat de plen cu 323 de voturi pentru, 24 împotrivă şi trei abţineri.

"În acest moment, indiferent de interpretările date de jurişti, cred că o ajustare a sistemului de pensii prin recalculare sau prin redefinirea punctului de pensie, care să ducă la o diminuare a pensiilor sub nivelul actual, este imposibilă. (...) Echilibrarea sistemului trebuie făcută prin alte metode. (...) Ceea ce spune suplimentar această decizie este că, dacă vrei să faci ajustare în mod raţional, nu poţi, dar, dacă totul se prăbuşeşte, această ajustare se poate. Este ilogic", a comentat ulterior ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

Abia după exprimarea votului, parlamentarii PSD şi PNL au simţit nevoia să-şi justifice opţiunea. Pesediştii s-au declarat mulţumiţi cu formele modificate ale legilor, având în vedere că decizia CCR a scăpat cele 6 milioane de pensionari de reducerea veniturilor.

În schimb, liberalii au susţinut că nu sunt de acord cu legea care prevede tăie­rile de salarii cu 25%, deşi la votul în plen nu se exprimaseră decât două voturi împotrivă, şi au cerut din nou demisia Guvernului. Odată adoptate de Parlament, cele două legi vor fi trimise preşedintelui pentru promulgare şi, după publicarea în Monitorul Oficial, vor putea fi aplicate.

×
Subiecte în articol: observator