x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ţăranii scapă de casele de marcat

Ţăranii scapă de casele de marcat

de Irina Crudu    |    27 Apr 2010   •   00:00

După ce a băgat în sperieţi micii producători agricoli cu Ordonanţa 44/2008, potrivit căreia toţi comercianţii prezenţi în pieţe trebuie să fie înregistraţi la Registrul Comerţului, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a lămurit problema: nu se schimbă nimic!



Micii producători agricoli îşi vor putea vinde produsele în piaţă doar cu certificatul de producător, fără să fie nevoie de înregistrarea la Registrul Comerţului. Aşa cum spune de fapt o altă hotărâre de guvern din 2001.

"În momentul de faţă, într-adevăr, agricultura românească este în proporţie de 70% nefiscalizată şi se doreşte fiscalizarea ei, însă nu vom afecta în vreun fel micii producători. Ordonanţa OUG 44/2008 nu afectează în vreun fel producătorii agricoli care vând produse ocazional în cadrul pieţelor şi târgurilor. Cum spunea şi domnul ministru săptămâna trecută, există producători mari care încă nu sunt înregistraţi la Registrul Comerţului. Aceştia da, vor fi afectaţi", a declarat un reprezentant al Biroului de Comunicare din cadrul Ministerului Agriculturii.

Nici bonurile sau obligativitatea de a utiliza aparatele de marcat electronice fiscale nu îi vizează practic pe ţăranii din pieţe. Ministerul Agriculturii citează aici o altă ordonanţă, privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aceste aparate fiscale, potrivit căreia comerţul ocazional cu produse agricole efectuat de producătorii agricoli individuali în pieţe, târguri sau alte locuri publice autorizate este exceptat de la obligativitatea deţinerii lor.

Deşi săptămâna trecută au lăsat impresia că habar n-au despre ce face Ordonanţa 44/2008, motiv pentru care a şi luat amploare acest subiect, săptămâna aceasta, cei de la Ministerul Agriculturii s-au lămurit. Într-un limbaj de lemn, dedicat strict celor care lucrează în profilul juridic, reprezentanţii ministerului voiau să spună, pe scurt, că ordonanţa îmbunătăţeşte o lege mai veche.

"Ordonanţa 44/2008, care a creat mari discuţii în ultima vreme, cu obligativitatea sau neobligativitatea celor care vând în pieţe să se înregistreze la Registrul Comerţului, viza numai obligativitatea celor care erau înregistraţi ca persoane fizice autorizate la comune, în baza vechii Legi 300/2004. Data de 25 aprilie viza termenul până la care ei aveau posibilitatea să-şi facă acest schimb din forma veche în forma nouă", a explicat Mihail Dumitru, ministrul Agriculturii, la postul de radio naţional.

Sindicaliştii sunt circumspecţi însă. "Eu şi săptămâna aceasta am trimis scrisori celor care ar putea ajuta la exceptarea micilor producători agricoli de la regula impusă de Ordonanţa 44/2008. Dacă ministerul a dat această precizare, că ţăranii pot vinde în piaţă doar pe baza certificatului de producător, atunci eu o voi printa în câteva mii de exemplare şi apoi o voi împărţi la ţăranii din pieţe. În cazul în care vine controlul pe cap, să aibă ceva la mână. Dacă tot primesc amenzi, atunci să le plătească ministerul", a declarat Ştefan Niculae, preşedintele Agrostar.

×
Subiecte în articol: observator