x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nelu Tătaru: Nu trebuie să ne transformăm într-un stat polițienesc, e nevoie și de spirit civic!

Nelu Tătaru: Nu trebuie să ne transformăm într-un stat polițienesc, e nevoie și de spirit civic!

08 Oct 2020   •   13:18
Nelu Tătaru: Nu trebuie să ne transformăm într-un stat polițienesc, e nevoie și de spirit civic!

Numărul mare de cazuri COVID-19, al deceselor și al pacienților din ATI, reprezintă factura pentru nerespectarea regulilor, declară ministrul Sănătăți, Nelu Tătaru. "Nu putem să nu respectăm niște reguli și pe urmă tot noi să strigăm că n-avem loc în spital sau de ce se moare. De aceea se moare!”, a spus Nelu Tătaru.

 

Întrebat, într-un interviu pentru Digi 24, despre înăsprirea restricțiilor, ministrul sănătății a spus că "nu trebuie să ne transformăm într-un stat polițienesc, e nevoie și de spirit civic” și a anunțat că Ministerul Sănătății va face tot mai multe controale în spitale și DSP-uri.

 

"Dar rămâne ca și populația civilă să respecte acele reguli. Degeaba facem aceste controale, degeaba se dau acele amenzi, dacă ce urmează este exact la fel. Nu putem să nu respectăm niște reguli și pe urmă tot noi să strigăm că n-avem loc în spital sau de ce se moare. De aceea se moare!”, a afirmat ministrul.

 

Tataru susține că, soluția pentru situația actuală este o regândire a sistemului de spitalizare, în funcție de gravitate, simptomatologie, cu o atenție sporită acordată terapiei intensive.

În privința  tratamentelor administrate bolnavilor de COVID din România, ministrul a marturisit că tot ce se folosește pe plan mondial se folosește și în țara noastră, inclusiv Remdesivirul sau hidroxiclorochina. El a mai spus că de la începutul lui iulie până acum s-au administrat 11.829 de doze de Remdesivir, în depozite sunt încă 4.000 de doze.

 

"Nu trebuie să rămânem la acea constantă, să înțelegem că avem un tratament off label. Nu avem un tratament specific coronavirus, avem un tratament general antiviral, care poate ameliora evoluția unei boli, dar nu avem acel tratament minune care să oprească această boală. Folosim tot ce se folosește la nivel mondial, în contextul în care avem criza pe care o avem la nivel mondial când vorbim de Remdesivir”, a arătat Nelu Tătaru.

 

El a mai spus că în aceste zile se încheie un contract pe baza căruia există promisiunea achiziţionării de la producător a 12.000 de doze de Remdesivir în luna octombrie. Dozele de până acum au fost donaţie de la Comisia Europeană, iar acum ar urma să fie achiziţionate contra cost, de la producător, prin achiziţii ale Ministerului Sănătăţii.

×
Subiecte în articol: nelu tataru