x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tătaru, despre rata mare a mortalităţii din România: Noi am ales să raportăm toate decesele

Tătaru, despre rata mare a mortalităţii din România: Noi am ales să raportăm toate decesele

23 Oct 2020   •   23:06
Tătaru, despre rata mare a mortalităţii din România: Noi am ales să raportăm toate decesele
Sursa foto: Antena 3

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a explicat jurnaliştilor de ce în România rata mortalităţii este aşa de mare, care plasează ţara noastră pe locul 2 în Europa, după Cehia. Tătaru a precizat că decedaţii din statisticile oficiale sunt persoane cu comorbidităţi care au contractat COVID, în vreme ce alte state au ales să ia în calcul doar cazurile de deces în urma infectării cu COVID, dar care nu prezentau alte afecţiuni.

"Raportăm efectiv la tot ce înseamnă comorbidităţi. Noi am văzut şi celelalte raportări. De exemplu, sunt unele ţări care dau acea raportare pentru cazurile decedate de SARS-COV-2, fără comorbidităţi sau decesul prin decompensarea acestor comorbidităţi. Noi am ales să raportăm toate decesele care au avut, o dată, cauză SARS-CoV-2, dar şi decompensarea patologiilor concomitente prin prezenţa SARS-CoV-2 şi decesul fiind din acele cauze", a precizat Tătaru.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că există şi o "mortalitate dată de decompensările acestor boli cronice".

"Suntem pe locul 15 în contextul întregii perioade de pandemie. Mortalitatea este dată de cazurile grave, cazurile cu comorbidităţi, după o îndelungă, să spunem, suferinţă şi luptă cu boala în terapiile intensive. Există patologii concomitente, există patologii decompensate în aceste şapte luni şi există în acelaşi timp şi resurse limitate în această boală. Discutăm de o mortalitate efectivă dată SARS-CoV-2, dar există şi o mortalitate dată de decompensările acestor boli cronice. Dacă v-aţi uitat în raportările noastre, sunt tocmai aceste decompensări ale bolilor cronice, care se află în tratament cronic de o perioadă îndelungată sau unii dintre ei, să spunem, în ultima perioadă chiar nu au mai verificat aceste boli", a declarat Nelu Tătaru.

×
Subiecte în articol: Nelu Tătaru