x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Taxa auto pentru maşinile vechi se suspendă până în 2013

Taxa auto pentru maşinile vechi se suspendă până în 2013

de Elena Stan    |    23 Ian 2012   •   08:07
Taxa auto pentru maşinile vechi se suspendă până în 2013

Protestele din ultimele zece zile din Capitala si din tara au determinat autoritatile sa suspende taxa auto pentru masinile inmatriculate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007. Suspendarea taxei auto pentru masinile vechi reprezinta inca o batalie castigata de romani in fata guvernantilor. Intrebat daca suspendarea taxei auto are legatura cu protestele din ultimele zile, Laszlo Borbely, ministrul Mediului, a spus ca "suspendarea taxei pentru prima vanzare a masinilor vechi reprezinta o decizie politica luata intr-un moment bun". "Nu stiu. Fiecare o sa considere daca este o victorie sau nu este. Este o decizie politica pe care ne-o asumam", a spus Borbely.

Motivul invocat de Borbely a fost ca, desi noua taxa a fost anuntata cu mai multe luni in urma, proprietarii de masini vechi nu au inteles complet sistemul si nu au avut, astfel, timp suficient sa isi vanda autovehiculele. Un alt argument a fost acela ca foarte multe persoane vor sa vanda masinile vechi, insa taxa pe care trebuie sa o achite cumparatorul depaseste de multe ori valoarea autovehiculului.

Borbely pare cuprins de amnezie. Nu cu mult timp in urma, in data de 13 ianuarie, Borbely ne explica cum romanii au avut suficient timp la dispozitie pentru a se descotorosi de masinile vechi. "Toata lumea stia inca din luna august (2011 - n.r.) si cred ca de cel putin o suta de ori am spus lucrul acesta, ca va fi introdusa o taxa noua. Cei care voiau sa-si vanda masinile inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007 au avut la dispozitie cinci luni sa faca acest lucru daca nu voiau sa plateasca. Noi n-am impus de pe o zi pe alta aceasta taxa. Eu nu sunt obligat sa vand masina si nu oblig pe nimeni sa-si vanda masina. Daca nu vrea sa-si vanda masina, nu-si vinde masina. Dar daca fiecare se hotaraste sa-si vanda masina este obligat sa plateasca taxa, dar nu retroactiv, ci incepand de acum. Am fost duminica trecuta intr-o piata de masini si vreau sa va spun ca poti sa cumperi o masina de 3-4 ani vechime pentru care nu trebuie sa platesti taxa de inmatriculare, sa zicem un VW Passat, care este totusi o masina bunicica, la 6-7.000 de euro. Deci, pe piata auto, vor fi de acum incolo mai multe masini care nu sunt mai vechi de zece ani sau de opt ani. Ne orientam spre masini care polueaza mai putin', declara Borbely, in data de 13 ianuarie, cu putin timp inainte de inceperea protestelor din Capitala.

Curios este faptul ca propunerea de reanalizare a legii vine chiar de la ministrul Mediului, Laszlo Borbely. "Ministrul a cerut reanalizarea Legii privind taxa auto si amanarea cu aproximativ un an, pana la 1 ianuarie 2013, a articolului care impune plata taxei de prima vanzare pentru masinile inregistrate inainte de 1 ianuarie 2007', potrivit Mediafax. Taxa a fost introdusa la cererea UE. "Decizia politica acum am luat-o, cred este un moment bun in care am luat-o. Sa nu credeti ca pana acum nu am discutat aceasta problema din punct de vedere al relatiei cu Uniunea Europeana. Acesta este esenta, Uniunea Europeana ne-a obligat sa luam aceasta decizie. Noi acum spunem Uniunii Europene ca este, totusi, o masa destul de mare de oameni care trebuie sa aiba inca un ragaz, pana la sfarsitul anului, sa-si poata vinde masinile", a spus ministrul. Propunerea a fost avansata in sedinta de luni a coalitiei si ar urma sa fie introdusa prin ordonanta de urgenta, miercuri, 25 ianuarie, potrivit surselor din Ministerul Mediului.

Modificari legislative recente

Conform legii, incepand cu 13 ianuarie, pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 taxa de poluare trebuia achitata de catre cumparator la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor.Noua lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, proprietarii de masini sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita. Noua lege a taxei auto a fost publicata in Monitorul Oficial pe 10 ianuarie si aplicata incepand cu 13 ianuarie 2012.

Piata auto a scazut cu 7,4%

Vanzarile totale de autovehicule au scazut anul trecut cu 7,4%, la 110.668 unitati, iar livrarile de autoturisme s-au redus cu 11%, la 94.624 unitati, potrivit raportului anual prezentat luni de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

Analiza organizatiei cuprinde vanzarile de autoturisme, vehicule comerciale si autobuze. Scaderea pietei auto a fost atenuata de avansul cu 22% pe segmentul vehiculelor comerciale, cu 15.193 unitati livrate. Cu 851 de unitati vandute, piata autobuzelor a inregistrat o usoara crestere, de 4,5%, potrivit Mediafax.

In ceea ce priveste productia auto, anul trecut au fost fabricate cu 4,5% mai putine autovehicule, respectiv 335.232 unitati. Din totalul productiei, 310.243 (scadere de 4,1%) sunt autoturisme si 24.989 unitati reprezinta vehiculele comerciale, unde s-a inregistrat o scadere de 8,5% din cauza opririi productiei Ford Transit Connect la Craiova.

In topul celor mai vandute autoturisme, primul loc este ocupat de Dacia, cu 28.337 unitati si cu o cota de piata de 30%, urmata de Volkswagen, cu 10.043 unitati livrate (cota de piata 10,6%) si Skoda, cu 8.260 unitati (cota de piata 8,7%). Primele trei marci clasate sunt urmate in top de Renault (7.299 unitati), Ford (5.547 unitati) si Opel (4.872 unitati). In functie de tipul de combustibil, automobilele cu motoare pe benzina reprezinta 59%.

×
Subiecte în articol: taxa auto taxa poluare taxa prima vanzare