x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Terenurile Deltei, încă în dispută

Terenurile Deltei, încă în dispută

de Alexandru Nastase    |    25 Feb 2008   •   00:00
Terenurile Deltei, încă în dispută

TULCEA ● Consilierii judeţeni nu cedează, guvernanţii vor renaturare
Situaţia terenurilor din Delta Dunării care ar trebui reconstruite ecologic este încă incertă. În vreme ce Guvernul anunţă că renaturarea se va face cu orice preţ, Consiliul Judeţean Tulcea acuză Executivul că, sub discursul ecologist, vrea să ia terenurile şi să dea lucrările unor firme liberale.


TULCEA ● Consilierii judeţeni nu cedează, guvernanţii vor renaturare
Situaţia terenurilor din Delta Dunării care ar trebui reconstruite ecologic este încă incertă. În vreme ce Guvernul anunţă că renaturarea se va face cu orice preţ, Consiliul Judeţean Tulcea acuză Executivul că, sub discursul ecologist, vrea să ia terenurile şi să dea lucrările unor firme liberale.


Încleştarea dintre reprezentanţii Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile şi cei ai Consiliului Judeţean Tulcea este din ce în mai înverşunată în chestiunea terenurilor administrate de CJ în Delta Dunării. Cele două părţi se acuză reciproc că au doar interese financiare şi că nu urmăresc sub nici o formă binele Rezervaţiei Biosferei, patrimoniu UNESCO. Terenurile în discuţie au fost transformate pe vremea lui Ceauşescu în incinte agricole şi piscicole, iar acum ar trebui reinundate şi redate circuitului natural. Din păcate, între 1996 şi 2000, multe dintre aceste terenuri au fost concesionate de  Consiliul Judeţean Tulcea pe 39 şi 49 de ani. Terenurile care au fost libere de sarcină sau cele care au fost, prin diverse metode, eliberate de sarcină între 2000 şi 2004, au fost deja reconstruite ecologic. Programul a obţinut mai multe diplome şi distincţii şi o unanimă apreciere internaţioanală. Reconstruirea ecologică a Deltei a fost văzută şi ca o metodă eficientă de combatere a efectelor devastatoare ale Canalului Bîstroe.


STAGNARE. Deşi era normal să continue, programul de reconstrucţie ecologică s-a oprit brusc, fiind urnit cu mare greutate din 2005 încoace. La sfârşitul anului trecut, Guvernul a propus Consiliului Judeţean un protocol prin care CJ să predea terenurile, urmând ca autorităţile centrale să finanţeze lucrări de infrastructură în judeţul Tulcea. Înţelegerea era ca, după încheierea lucrărilor de renaturare, Consiliul Judeţean să continue administrarea terenurilor. Protocolul nu a fost însă semnat de consilierii judeţeni care l-au respins prin vot în şedinţa ordinară a CJ din luna ianuarie. Mai mult, documentul a primit aviz negativ şi în Comisia Juridică a CJ, doar câţiva liberali votând în favoarea documentului. Consilierii PD-L, PSD, PRM şi jumătate din liberali au votat împotrivă.


CONFLICT DESCHIS. De atunci, conflictul a devenit acut, cele două părţi (CJ şi MMDD) acuzându-se reciproc de interese şi corupţie. Pe de o parte, de la Bucureşti, reprezentanţii ministerului în frunte cu secretarul de stat Lucia Ana Varga  acuză consilierii de lipsă de loialitate şi că preferă intersele economice celor ecologice. Consilierii judeţeni contraatacă, spunând că sunt şi ei de partea renaturării, dar acuză ministerul de interese ascunse. În viziunea consilierilor, o dată Protocolul semnat, terenurile vor fi preluate definitiv de către Ministerul Mediului, prin Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, iar lucrările vor fi atribuite, fără licitaţie, clientelei politice a Partidului Naţional Liberal. Consilierii acuză ARBDD că atât în 2006, cât şi anul trecut Administraţia Rezervaţiei a comandat studii pentru terenurile Consiliului, fără a avea acordul CJ. Într-o recentă anchetă, Curtea de Conturi Tulcea a imputat acest lucru Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, arătând că ARBDD a încălcat în acest fel legea, cheltuind fără justificare sume importante de la buget: aproximativ 2 milioane de lei. Acuzaţiile consilierilor arată că aceşti bani ar fi fost daţi tot apropiaţilor Partidului Naţional Liberal.


SOLUŢII. Ministerul Mediului a cerut repunerea pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean a Procolului. Consilierii şi-au informat liderii locali şi pe cei de la centru despre punctul lor de vedere şi aşteaptă următoarea mişcare a Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile.


Control la Tulcea

Secretarul de stat Lucia Varga a declarat că i-a trimis preşedintelui Consiliului Judeţean Tulcea, Gheorghe Bunduc, o scrisoare în legătură cu preluarea de către Mediu a terenurilor din Deltă. Varga şi-a exprimat disponibilitatea de a merge la Tulcea şi a explica punctul de vedere al Ministerului, sperând în acest fel să-i convingă pe consilieri să-l voteze. Pe de altă parte, corpul de control al ministrului Mediului va fi trimis în perioada următoare la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării pentru a face verificări, urmare a raportului total nefavorabil instituţiei tulcene întocmit de Curtea de Conturi. Practic, toată contabilitatea ARBDD trebuie refăcută începând cu anul 2005. Reprezentanţii instituţiei au termen până în luna septembrie să facă acest lucru, în caz contrar urmând a fi sesizate organele penale. ARBDD este condusă din aprilie 2005 de liberalul Paul Cononov, fost administrator al unei firme de gunoaie din Tulcea.


×