x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Testamentul olograf al lui Avram Iancu va fi predat Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj

Testamentul olograf al lui Avram Iancu va fi predat Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj

27 Oct 2015   •   15:50
Testamentul olograf al lui Avram Iancu va fi predat Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj

Testamentul olograf al lui Avram Iancu, aflat în prezent în posesia familiei Raţiu, va fi predat în data de 6 noiembrie Bibliotecii Central Universitare 'Lucian Blaga' din Cluj.

Potrivit unui comunicat transmis de directorul BCU, Doru Radosav, predarea în custodie a importantului document va fi făcută de către Ratiu Family Charitable Foundation.

Testamentul lui Avram Iancu, redactat la 1850, a fost predat de către acesta canonicului Basiliu Raţiu de la Episcopia Greco-Catolică din Blaj, acesta fiind un strămoş al familiei Raţiu.

'Transmis generaţional, acest testament a ajuns în posesia lui Ion Raţiu, candidat la preşedinţia României în anii 1990, fiind păstrat ca o piesă de mare valoare documentară şi în egală măsură, cu o puternică valoare simbolică', se arată în comunicatul citat.

Testamentul a fost păstrat de către familia Raţiu, care este considerată de istorici o exponentă a familiei româneşti transilvănene 'dedicată idealurilor naţionale şi de unitate politică a românilor'.

Predarea documentului va fi făcută de fiul cel mare al lui Ioan Raţiu, Indrei. Biblioteca Centrală Universitară 'Lucian Blaga' va organiza special pentru acest eveniment o expoziţie, care va avea ca piesă centrală Testamentul olograf al lui Avram Iancu, care va fi astfel expus pentru a fi văzut de public. Expoziţia va fi deschisă la sediul instituţiei, aflat în Cluj-Napoca. AGERPRES

×