Mai multi tineri romani care au plecat in strainatate in cadrul unor programe de schimburi culturale sau educationale au ajuns mana ieftina de lucru pentru patronii occidentali. Tinerii din Europa de Est sunt pusi deseori sa munceasca in conditii improprii si sunt prost platiti.
Departamentul american de Stat interzice utilizarea programelor de schimb cultural si educational pentru recrutarea de forta de lucru ieftina de peste Ocean. Cu toate acestea, autoritatile americane au primit mai multe plangeri in care se denunta neregulile din aplicarea unui astfel de program, relateaza Brandenton Herald online, citat de Mediafax. Anul trecut, prin acordarea unor vize de tip J-1, peste 200.000 de persoane din Europa de Est au ajuns in SUA in cadrul unui program federal. Reclamatiile venite de la beneficiarii vizelor J-1 arata ca acestia au fost obligati sa vanda diverse produse la marginea strazii in statul Maryland, sa sape canale in Louisiana sau sa curete camere de hotel in Vermont.INDIFERENTA. Conform legislatiei americane, organizatiile care sponsorizeaza programele, de tipul Cultural Exchange Network, trebuie sa monitorizeze siguranta si bunastarea strainilor care ajung in Statele Unite. Bogdan V., de 26 de ani, a plecat in SUA pentru a se perfectiona in management si a ajuns bucatar intr-un restaurant din Pennsylvania. El a lucrat pana la 50 de ore pe saptamana fara sa fie platit pentru orele in plus. Proprietarul restaurantului neaga acuzatiile, iar agentia organizatoare a programului neaga orice act ilegal.
TRIMIS ACASA. Pentru Dezso Kiss, stagiul de marketing, finante si contabilitate contractat a fost, in realitate, un loc de munca intr-un magazin, la cinci kilometri de motelul unde a fost cazat. Kiss a fost concediat cand a atras atentia sefului sau ca nu primeste nici un fel de instruire in domeniul pentru care optase la plecarea din Romania. Compania de monitorizare CENET, sesizata de tanar, l-a sfatuit sa se intoarca acasa daca nu-i convine situatia.
Un analist american de la Centrul de Studii pentru Imigrare, Jessica Vaughan, sustine ca vizele J-1 sunt doar o acoperire. "Acestea asigura accesul la o piata a muncii extrem de ieftina, mai degraba decat sa incurajeze un anume tip de promovare a culturii", a declarat analistul.
STAGIU IN FRANTA. O poveste similara, relatata de publicatia Ouest France online, au trait o tanara romanca si o poloneza, plecate in Franta pentru un stagiu in domeniul lingvisticii. Gabriela B., de 21 de ani, si studenta poloneza Anna Kuzminska au semnat in iunie, cu organismul de formare intelectuala Papillon si cu un lant hotelier, o conventie pentru un stagiu la Morbihan. In schimb, fetele au muncit intr-un complex hotelier din regiunea Auray, in schimbul unui salariu derizoriu, 327 de euro in doua luni. Ele au fost cazate intr-o camera mica in care, sustin cele doua, au omorat sase soareci. "Eu am venit aici ca sa imi imbunatatesc franceza si, de aceea, incercam sa vorbesc cat mai mult cu clientii. Dar patronul ma certa mereu: "Ai venit aici sa lucrezi, nu sa vorbesti"", a declarat studenta poloneza.
Tinerele au fost repatriate doar cu ajutorul unui reprezentant sindical francez.
Citește pe Antena3.ro