x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tribunalul Bucureşti: Arestarea directorilor din ANAF, motivată de gravitatea faptelor şi de nivelul prejudiciilor

Tribunalul Bucureşti: Arestarea directorilor din ANAF, motivată de gravitatea faptelor şi de nivelul prejudiciilor

de Mediafax    |    02 Aug 2012   •   17:44
Tribunalul Bucureşti: Arestarea directorilor din ANAF, motivată de gravitatea faptelor şi de nivelul prejudiciilor

Tribunalul Bucuresti arata, in motivarea deciziei de arestare preventiva a doi directori din ANAF si a altor 18 persoane, in dosarul evaziunii fiscale de peste 40 de milioane de euro pe an, ca a tinut cont de gravitatea si multitudinea faptelor si de prejudiciile foarte mari cauzate.

Totodata, magistratii spun ca au avut in vedere "multitudinea persoanelor supuse anchetei si "caracterul organizat si transfrontalier al grupului de faptuitori", conform motivarii hotararii prin care au fost arestati preventiv, la propunerea DIICOT, Nicusor Dragan, director general adjunct al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Dan Stroe, director de achizitii in cadrul ANAF, si alte 18 persoane, respectiv Tudor Constantin, Vasile Petre, Mirela Doina Petrescu, Florin Ivanus, Viorel Cazan, Ionel Pencu, Neculai Maratas, Stelian Vintila, Marian Eduard Gusti, Mircea Radina, Ionut Robert Chiripus, Gabriel Fertu, Marius Sorin Cune, Luca Galavotti, Alin Mihai Teodorescu, Emil Marius Cilibeanu, Bogdan Florin Silinescu si Sorin Stuparu.

Instanta a mai constatat ca "inculpatii au savarsit infractiuni pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de patru ani si, in plus, exista probe ca lasarea in libertate a inculpatilor prezinta un pericol concret pentru ordinea publica", potrivit aceluiasi document.

"Tribunalul are in vedere urmatoarele imprejurari care rezulta din probele aflate la dosar: amploarea activitatii infractionale a celor 20 de inculpati, care sunt cercetati impreuna cu alti 19 inculpati, (...) dar si impreuna cu un numar impresionant de invinuiti; curajul si determinarea cu care acestia au procedat in vederea obtinerii unor venituri importante, cu consecinta prejudicierii grave a bugetului de stat, prin sustragerea de la plata taxelor si impozitelor catre stat sau prin diminuarea frauduloasa a cuantumului acestora; atragerea in activitatea infractionala a unui numar foarte mare de societati comerciale de tip fantoma, dar si a unor persoane fara pregatire, ademenite prin plata unor sume derizorii de bani, in schimbul interpunerii in circuitul fraudulos al marfurilor nascocit de inculpati pentru evitarea platii taxelor si impozitelor catre stat; recurgerea la mijloace sofisticate si la inginerii financiare pentru savarsirea faptelor si ingreunarea descoperirii lor de catre organele de urmarire penala; recurgerea la actiuni de corupere a functionarilor statului, pentru ca acestia sa nu isi indeplineasca in mod corect atributiile de verificare si control sau pentru a fi instiintati cu privire la eventualele controale ori pentru a accelera aprobarea rambursarii sau compensarii ilegale de TVA. Totodata, in luarea deciziei, instanta a tinut cont de faptul ca membrii gruparii au recurs la "influenta unor persoane cu demnitati publice sau a unor persoane cunoscute ca facand parte din lumea interlopa, pentru a se facilita sau continua activitatea ilicita, in detrimentul statului", mai arata instanta.

Tribunalul concluzioneaza ca "indiciile temeinice ca inculpatii au actionat impreuna cu alte persoane o perioada mare de timp, in vederea obtinerii de venituri ilicite insemnate, cu consecinta prejudicierii grave a bugetului de stat, folosirea de mijloace frauduloase pentru comiterea faptelor deduse judecatii justifica presupunerea rezonabila ca lasarea in libertate a inculpatilor prezinta un pericol concret pentru ordinea publica".

Cei doi directori din ANAF, impreuna cu celelalte 18 persoane, au fost arestati preventiv in 26 iulie, dupa ce un alt complet de judecata de la Tribunalul Bucuresti a emis mandate de arestare preventiva pentru alti 19 inculpati din acelasi dosar, printre care Octavian Grecu, zis "Butoane", ginerele senatorului Cezar Magureanu, Sorin Gazdac, omul de afaceri de origine libaneza Nicole Saikaly, cunoscut in presa mondena drept fostul iubit al Ginei Pistol, si Daniel Nitu, director la firma acestuia.

Hotararile de arestare preventiva au fost luate dupa ce toate cele 39 de persoane au fost retinute, in urma audierilor la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), unde au fost aduse, in 24 iulie, peste 120 de persoane.

Potrivit unor surse judiciare, fiica senatorului Cezar Magureanu, Raluca Ioana Gazdac, invinuita in dosar, este gravida in luna a patra si a fost lasata sa plece.

La DIICOT a venit ulterior si senatorul, citat pentru a fi audiat ca invinuit in dosarul de evaziune fiscala. Magureanu este cercetat intr-o cauza separata, data fiind calitatea acestuia de senator.

In dimineata zilei de 24 iulie, DIICOT a facut 256 de perchezitii in Bucuresti si in judetele Giurgiu, Arges, Ilfov, Buzau, Gorj, Dolj, Timis, Bihor, Constanta si Valcea. Potrivit acelorasi surse, anchetatorii au emis mai multe ordonante de instituire a sechestrului asigurator pe numeroase bunuri mobile gasite la domiciile celor perchezitionati sau la firmele acestora. Astfel, au fost puse sub sechestru mai multe autoturisme de lux, importante sume de bani, dar si bunuri mobile.

Potrivit procurorilor, in perioada 2010 - 2012, gruparea infractionala a produs bugetului de stat un prejudiciu de peste 40 de milioane de euro anual, prin crearea unui circuit evazionist complex.

Activitatea grupului infractional a vizat tranzactiile comerciale intracomunitare cu zahar si a gravitat in jurul firmelor sau grupurilor de firme Lemarco SA Bucuresti - reprezentata de Tudor Constantin, Ductil Rom SA Bucuresti - reprezentata de Sorin Stuparu, Novicio Food &Beverage SRL Ilfov - reprezentata de Nicole Saikaly, Vega Trade Comodities SRL Giurgiu - reprezentata de Sorin Adrian Gazdac si Livia Ioana Gazdac, s-a precizat intr-un comunicat de marti al DIICOT.

Procurorii DIICOT spun ca activitatea infractionala a acestora, toti invinuiti in dosar, a fost sprijinita in diferite forme de Nicusor Dragan, director general adjunct in cadrul ANAF, Dan Stroe, director achizitii in ANAF, Elena Madalina Naipeanu, angajat al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP Giurgiu), Nadia Pacala, comisar in cadrul Garzii Financiare Centrale, George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zabava, Stelian Sebe, Mihaita Penciu, toti comisari in cadrul Garzii Financiare Giurgiu.

De asemenea, activitatea infractionala realizata in judetul Giurgiu a fost sprijinita de Octavian Grecu, zis "Butoane", invinuit in dosar, au precizat procurorii.

La activitatea infractionala a sotilor Sorin Adrian si Raluca Livia Ioana Gazdac a contribuit si senatorul Cezar Mircea Magureanu.

Nicole Saikaly era lider al unui palier din circuitul evazionist care ii mai includea, printre altii, pe ginerele si fiica senatorului Cezar Magureanu, Sorin si Raluca Gazdac, dar si opt bulgari, potrivit unor procese verbale ale procurorilor.

Intr-unul dintre documente, procurorii mentioneaza ca grupul de criminalitate organizata, cu legaturi transfrontaliere, care a actionat din 2009, este format din Sorin Stuparu, Sorin Gazdac, Valentin Andrei Gazdac, Raluca Gazdac, Stefan Druga, Marius Cune, Nicole Saikaly, Daniel Nitu, Cristian Sava, Tudor Constantin, Neculai Maratas, Mircea Radina, Liviu Popovici si opt cetateni bulgari.

Grupul infractional era specializat in obtinerea unor importante beneficii financiare in urma derularii unor operatiuni de import sau achizitii/livrari intracomunitare cu diverse categorii de bunuri, neinregistrarea in documentele contabile a tuturor operatiunilor realizate si/sau inregistrarea de operatiuni nereale, in scopul obtinerii ilegale de TVA, se precizeaza in documentul prin care procurorii i-au adus la cunostinta invinuirile lui Viorel Bulearca - om de afaceri din Pitesti, patron al firmelor Bunbusinesselite BBE SRL si Stefaris Tabachi SRL.

Agentia Mediafax relata, in octombrie 2011, ca Octavian Grecu, cunoscut sub numele de Butoane, apare ca girant intr-un contract de imprumut intre firma ginerelui senatorului de Giurgiu Cezar Magureanu si o institutie bancara, in acelasi contract fiind girant si fiica parlamentarului, cu toate bunurile pe care le detine in proprietate.

Numele lui Octavian Grecu a revenit in atentia presei in contextul agresiunii careia i-a cazut victima baschetbalistul american Chauncey Hardy, intr-un bar din Giurgiu, agresiune soldata cu moartea sportivului.

×