x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ucraina și Republica Moldova vor începe negocierile de aderare la UE săptămâna viitoare

Ucraina și Republica Moldova vor începe negocierile de aderare la UE săptămâna viitoare

de Redacția Jurnalul    |    21 Iun 2024   •   21:15
Ucraina și Republica Moldova vor începe negocierile de aderare la UE săptămâna viitoare

Țările UE aprobă deschiderea discuțiilor de extindere a uniunii cu Ucraina și Republica Moldova. Acestea vor începe săptămâna viitoare. Împreună cu Moldova vom face UE mai puternică, a spus președintele Volodimir Zelenski.

Țările UE au aprobat oficial lansarea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova săptămâna viitoare. Este încă un pas important pe drumul pe care trebuie să-l parcurgă cele două țări pentru a adera la blocul celor 27 de națiuni.

Belgia, care deține președinția Uniunii Europene, a declarat că statele membre au convenit asupra unui cadru de negociere, a informat AP.

„Acest lucru deschide calea pentru lansarea negocierilor marți, 25 iunie, la Luxemburg”, a transmis președinția belgiană.

Procesul ar putea dura mulți ani, însă decizia de vineri a fost salutată de liderul ucrainean.

„Astăzi, 27 de state membre UE au aprobat cadrul de negociere necesar pentru a începe negocierile de aderare la UE cu Ucraina. Le sunt recunoscător Consiliului European și Președinției belgiene a Consiliului UE
pentru voința lor politică. Așteptăm cu nerăbdare săptămâna viitoare, 25 iunie, când Ucraina și UE urmează să țină prima conferință interguvernamentală, demarând efectiv procesul de negocieri. A fost aprobat și un cadru de negociere pentru Moldova. Îi felicităm pe prietenii noștri moldoveni pentru acest pas semnificativ către viitorul nostru european comun. Împreună vom face UE mai puternică. Sunt recunoscător tuturor celor din echipa noastră care au muncit din greu pentru ca acest pas istoric să devină realitate. Milioane de ucraineni și, într-adevăr, generații ale poporului nostru, își realizează visul european. Ucraina se întoarce în Europa, unde îi aparține de secole, ca membru cu drepturi depline al comunității europene”, a transmis, pe X, Volodimir Zelenski.

(sursa: Mediafax)

 

×