x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un “Gurlitt de România”? Sute de tablouri, unele cu semnătura unor mari pictori, ridicate dintr-o comună din judeţul Satu-Mare

Un “Gurlitt de România”? Sute de tablouri, unele cu semnătura unor mari pictori, ridicate dintr-o comună din judeţul Satu-Mare

28 Mai 2014   •   19:59
Un “Gurlitt de România”? Sute de tablouri, unele cu semnătura unor mari pictori, ridicate dintr-o comună din judeţul Satu-Mare
Sursa foto: www.voceatransilvaniei.ro

Sute de tablouri, unele cu semnătura unor mari pictori, cum ar fi Monet, Manet sau Matisse, au fost ridicate de poliţiştii şi procurorii sătmăreni din casa unui bărbat din comuna Dacia, relatează Antena3. Cazul aminteşte, pe undeva, de recentul scandal din Germania, al octogenarului Cornelius Gurlitt, în apartamentul căruia au fost găsite dosite 1.406 opere de artă semnate de mari maeşti ai artei.

Ar fi vorba despre 650 de tablouri, dar deocamdată nu se ştie dacă sunt originale sau copii, scrie voceatransilvaniei.ro. Unele dintre ele sunt acum depozitate, temporar, la Castelul Karolyi din Carei. Asta, deoarece poliţia nu are un spaţiu adecvat în care să le ţină până la finalizarea cercetărilor.

Dorin Pop este un cunoscut colecţionar şi comerciant de artă din Satu Mare, cu relaţii în întreaga ţară. El a declarat în exclusivitate pentru voceatransilvaniei.ro că tablourile sunt ”colecţia adunată de 25 de ani”.

Operele de artă erau depozitate peste tot prin vila colecţionarului, în garaj sau anexe, precizează sursa citată.

Ancheta este coordonată de Parchetul Satu Mare. Poliţiştii au cerut sprijinul specialiştilor de la Muzeul Judeţean Satu Mare pentru a stabili dacă tablourile sunt originale ori false, dacă nu sunt cumva furate. Apoi verificările se vor extinde pentru a se vedea dacă colecţionarul a vândut tablouri false, pe post de originale.

”M-au aşteptat mascaţii în drum, m-au coborât din maşină, mi-au pus pistolul la cap. Apoi am fost dus la Carei, unde am fost audiat, iar la 1 noaptea m-au lăsat acasă. A doua zi au venit 100 de mascaţi şi mi-au ridicat 650 de tablouri pe care le aveam acasă”, a spus Dorin Pop pentru sursa citată.

”Poliţiştii Secţiei 7 Carei, cu sprijinul de specialitate DIPI şi în cooperare cu poliţiştii Serviciului Acţiuni Speciale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare, Biroului de Investigaţii Criminale Carei au reuşit identificarea în trafic în apropierea localităţii Dacia a lui Gheorghe Dorin Pop, de 47 ani, care transporta cu un autoturism marca Ford Mawerik, 15 tablouri, lăzi din lemn tip zestre şi articole artizanale, fără a deţine documente legale care să ateste provenienţa. Ulterior la domiciliul acestuia, în urma percheziţiei efectuate au mai fost descoperite un număr de 629 de tablouri, de diferite dimensiuni, fiind susceptibile a face parte din patrimonial cultural naţional al României şi a altor state din Uniunea Europeană.Unele dintre acestea ar proveni din infracţiuni de furt. Tablourile au fost ridicate în vederea stabilirii provenienţei şi a expertizării acestora, fiind depuse într-o instituţie specializată pentru conservare”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Satu Mare, Camelia Cosma.

Dacă macar unele dintre tablourile găsite în casa sa din satul Dacia ar fi originale, atunci ele valorează o avere. Doar un tablou de Aurel Popp sau de Sandor Mohi se vând pe piaţă cu zeci de mii de euro, iar Monet sau Matisse sunt pictori care se vând cu sute de mii de euro sau chiar milioane de euro.
Dorin Pop s-a implicat la un moment dat şi în politică, fiind preşedintele organizaţiei judeţene a PPDD, scrie voceatransilvaniei.ro.

×