x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Unul din șapte oameni e handicapat. Numărul celor cu probleme medicale permanente e în creștere

Unul din șapte oameni e handicapat. Numărul celor cu probleme medicale permanente e în creștere

de Agerpres    |    08 Oct 2012   •   14:40
Unul din șapte oameni e handicapat. Numărul celor cu probleme medicale permanente e în creștere
Sursa foto: Finala Turneului de Tenis in Scaun Rulant, la Centrul National de Tenis al Federatiei Romane de Tenis, in Bucuresti, duminica, 17 august 2008

Peste un miliard de persoane din toată lumea trăiesc cu o formă de dizabilitate, iar dintre acestea aproape 200 de milioane se confruntă cu mari dificultăţi, se arată într-un comunicat de presă al Societăţii Române de Medicină Fizică şi de Recuperare (SRMFR), citat de Agerpres.

Cum populația planetei numără șapte miliarde, rezultă că unul din șapte oameni are cel puțin o formă de handicap.
 
Din cauza populaţiilor îmbătrânite, a riscului de accidente cu care se confruntă vârstnicii, a numărului în continuă creştere a cazurilor de afecţiuni cronice - diabet, boli cardiovasculare, cancer şi boli mintale -, în viitorul apropiat, dizabilitatea va deveni o provocare tot mai serioasă la nivel mondial, relevă sursa citată.
 
Potrivit SRMFR, persoanele cu dizabilităţi reprezintă un vast potenţial socio-economic  care trebuie deblocat.
 
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Banca Mondială au realizat un raport mondial privind dizabilitatea, care va fi lansat de SRMFR marţi, la Palatul Parlamentului.
 
Documentul, care numără 350 de pagini, a fost realizat de-a lungul a patru ani, cu contribuţia a 360 de cercetători, unii dintre ei confruntându-se cu diverse dizabilităţi.
 
Între participanţii la lansare se vor afla Alessandro Giustini, vicepreşedinte al Societăţii Internaţionale de Medicină Fizică şi de Reabilitare şi ofiţer de legătură cu OMS, Alana Officer, redactor executiv al Raportului Mondial privind Dizabilitatea, prof. dr. Mihai Berteanu, preşedintele SRMFR, Victor Olsavsky, reprezentantul OMS în România, Rodica Nassar, preşedintele Comisiei pentru Sănătate a Camerei Deputaţilor, Anna Maria Neagoe, director al Direcţiei 'Protecţia Persoanelor cu Handicap'.
 
'Popularizarea Raportului Mondial privind Dizabilitatea în spaţiul Parlamentului României subliniază prioritatea pe care ţara noastră o acordă persoanelor cu dizabilităţi, alăturându-se demersurilor organismelor internaţionale precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Banca Mondială, societăţi medicale europene şi internaţionale de profil. Persoanele cu dizabilităţi se lovesc de piedici serioase când vine vorba despre accesul la educaţie, servicii medicale, informaţie sau transport. Pe piaţa muncii, lucrurile stau cel mai prost. Implicit, cei afectaţi participă mai puţin la viaţa economică şi îngroaşă rândurile păturii sărace a societăţii. Apare şi efectul invers: sărăcia poate duce la declanşarea unor stări asociate cu dizabilitatea', a subliniat prof. dr. Mihai Berteanu. 

×