x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un miliard de lei, furat ca-n filme

Un miliard de lei, furat ca-n filme

de Mara Raducanu    |    Vasile Dale    |    15 Sep 2009   •   00:00
Un miliard de lei, furat ca-n filme

Ieri în Călăraşi, azi în Maramureş! După ce săptămâna a început cu un atac la o casă de amanet, de unde au fost furate opt kilograme de aur, iată că "tradiţia" se continuă. Într-un scenariu de "film", cinci indivizi mascaţi au atacat ieri o maşină de transport valori, de unde au furat un miliard de lei vechi, respectiv 100.000 de lei. Poliţia a instituit ca de obicei filtre, iar zona este survolată de un elicopter. Aşteptăm şi rezultatele, căci până acum hoţii s-au dovedit a fi mult mai "operativi".

La nici o zi după ce Jurnalul Naţional făcea o radiografie a jafurilor armate din primele opt luni ale lui 2009 - constatând o creştere foarte mare a acestora comparativ cu 2008 - a avut loc un nou atac. Incidentul s-a petrecut în jurul orei 7:20, pe DN 18, în Pasul Gutâi, la o distanţă de aproximativ 25 kilometri de Baia Mare. O maşină de transport valori, aparţinând unei bănci din Sighetul Marmaţiei, a fost atacată de cinci indivizi mascaţi cu cagule, care ar fi furat suma de 100.000 de lei, precum şi armele angajaţilor firmei căreia îi aparţine autovehiculul.

Purtătorul de cuvânt al IGPR, Raluca Seucan, a declarat că atacatorii au simulat un control în trafic, iar când şoferul a coborât din maşină, unul dintre atacatori a urcat la volan şi a mers pe un drum lăturalnic, unde angajaţii din maşina de valori au fost dezarmaţi. Infractorii le-au luat acestora armele, dar şi toţi banii. Ulterior, hoţii i-au încuiat pe cei trei în maşină unde au stat mai bine de două ore, timp în care poliţiştii s-au chinuit să-i scoată.

Mai multe echipaje de poliţie se află la locul incidentului, iar Jandarmeria împreună cu Poliţia au împânzit zona şi au instituit filtre pe mai multe drumuri din judeţ. Prefectul de Maramureş, Sandu Pocol, a cerut ca un elicoper să survoleze zona în care a avut loc jaful. Acesta susţine că atacatorii erau din Ucraina. Potrivit unor informaţii de ultimă oră, trei maşini care ar fi fost folosite de autorii jafului au fost găsite de poliţişti. Două dintre ele au fost duse, alături de maşina atacată, la sediul Poliţiei Maramureş, pentru a fi analizate. Pentru a-şi duce la bun sfârşit planul, atacatorii au folosit trei maşini - un Volkswagen, un Fiat şi un autoturism de teren Mitsubishi. Toate cele trei maşini au fost găsite, alături de maşina blindată a firmei de transport valori, pe un drum forestier din apropiere de DN 18, într-unul dintre autoturisme fiind găsiţi 40.000 de lei din suma furată.

GREU DE PRINS
Mai mult, căutările vor fi extinse în toată zona împădurită a Pasului Gutâi şi în împrejurimi, pentru că există informaţii că atacatorii ar fi fugit pe un drum forestier. Normele în vigoare obliga firma care transportă valori să asigure un echipaj de însoţire, însă acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce a facilitat operaţiunea atacatorilor. Şeful IPJ Maramureş, Ioan Isac, a declarat că Poliţia a aflat de incident chiar de la unul dintre cei trei angajaţi ai firmei de transport valori. Acesta a trimis un SMS de pe telefonul său mobil anunţând jaful la 112, pentru că atacatorii, din grabă, au uitat să îi ia aparatul. Cei trei au fost aduşi la sediul IPJ Maramureş pentru audieri. Şeful IPJ Maramureş a mai spus că o maşină de teren a fost găsită abandonată în imediata apropiere a incidentului, pe un drum forestier. Autoturismul este, potrivit unor informaţii, un Land Rover care figurează ca fiind furat.

Adjunctul Şefului IPJ Maramureş, Ioan Cupşa, a declarat că există martori ai jafului, iar potrivit acestora acţiunea a fost gândită din timp. Martorii au povestit că, dimineaţa, în jurul orei 7:00, au văzut mai multe persoane care purtau veste reflectorizante, asemănătoare celor din poliţie, şi care păreau să execute un control în trafic. Pentru a nu părea suspecţi, falşii politişti chiar au oprit maşinile din trafic, simulând controlul documentelor. Când în dreptul lor a ajuns maşina de valori, aceştia i-au făcut semn şoferului să tragă pe dreapta, iar angajatul firmei G4S s-a conformat. Oficialii firmei le-au comunicat politiştilor că în maşina blindată se aflau patru saci cu bani.

SPECTACOL ŞI RESEMNARE
Privit în ansamblu, jaful de la Maramureş reprezintă cea mai spectaculoasă lovitură din ultimii ani, care aminteşte, ca scenariu, de aşa-numitul furt al secolului. În vara anului 2004, Petru Nica, şoferul unei dube de transport valori, a dispărut cu 100 de miliarde de lei vechi. Suma fusese adunată de la mai multe bănci din Bucureşti, Ploieşti, Constanţa şi Galaţi. Presa a intitulat acest furt "Jaful secolului".





×
Subiecte în articol: observator jaf maramures