x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un nou incendiu într-un spital Covid. Două persoane au murit. 15 pacienți au fost evacuați din Spitalul suport COVID MOVILA din PLOIESTI! Planul Roșu activat și dosar penal

Un nou incendiu într-un spital Covid. Două persoane au murit. 15 pacienți au fost evacuați din Spitalul suport COVID MOVILA din PLOIESTI! Planul Roșu activat și dosar penal

11 Noi 2021   •   07:24
Un nou incendiu într-un spital Covid. Două persoane au murit. 15 pacienți au fost evacuați din Spitalul suport COVID MOVILA din PLOIESTI! Planul Roșu activat și dosar penal
Sursa foto: ISU Ploiesti

UPDATE 5

ISU Prahova anunță că în luna februarie, Secția de Boli Infecțioase a spitalului din Ploiești a fost verificată și sancționată contravențional cu amendă de 10.000 lei pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu.

Potrivit ISU, spitalul din Ploiești a avut o autorizație de securitate la incendiu emisă în anul 2010. Ulterior a obținut o altă autorizație în anul 2014, dar între timp au mai fost făcute recompartimentări, modernizări și schimbări de destinație pentru care nu s-a solicitat autorizație de securitate la incendiu.

În luna februarie, Secția de Boli Infecțioase a fost verificată și sancționată contravențional cu amendă 10.000 lei pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu, au explicat cei de la ISU Prahova.

În ceea ce privește incendiul de joi, pompierii urmează să stabiliească cauza probabilă de producere a evenimentului. Ei au prezentat numărul echipajelor care au intervenit la fața locului.

„La ora 4,36 la nivelul județului a fost pus în aplicare Planul Roșu de Intervenție. La fața locului au fost mobilizate operativ 5 autospeciale de lucru cu apă și spumă, 1 autospecială de intervenție la accidente colective și calamități, 2 descarcerări, 9 ambulanțe SMURD, 1 ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă și 1 autospecială de grupă operativă cu 68 de pompieri militari. În sprijin au fost mobilizate 7 ambulațe SMURD și 7 autospeciale de transport victime multiple de la I.S.U. BIF. Totodată, în sprijin au acționat 17 echipajele de la Serviciul Județean de Ambulanță, 7 autospeciale cu 27 cadre de la IJJ Prahova și 37 de cadre de la IPJ”, a anunțat ISU Prahova.

Joi dimineața, pompierii prahoveni au fost în alertă după producerea unui incendiu la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Ploiești.

La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta pe o suprafață de aproximativ 20 mp cu flacără deschisă și degajări mari de fum. În salonul în care se manifesta incendiul se aflau 2 pacienți de 74 și 75 de ani, care au decedat. Totodată în acest salon se aflau o asistentă și o infirmieră care supravegheau pacienții. Infirmiera a fost rănită în urma incendiului prezentând arsuri fiind transportată de urgență la Spitalul Floreasca.

„Având în vedere fumul dens degajat pe secția în care se aflau 21 de pacienți s-a luat decizia evacuării, astfel: 16 la Spitalul Județean Ploiești, 3 au refuzat transportul la spital și cei 2 care au decedat”, au precizat reprezentanții ISU.

UPDATE 4

Premierul Florin Cîțu a solicitat desfășurarea unei anchete la spitalul din Ploiești în care joi dimineața a avut loc un incendiu. Am cerut de fiecare dată ca spitalele să fie pregătite pentru valul 4, a adăugat Cîțu.

Mesajul premierului interimar a fost transmis pe pagina de Facebook a Guvernului României.

„Premierul Florin Cîţu: Din păcate, astăzi a avut loc un incendiu la Spitalul de Boli Infecțioase din Ploiești, la o secție suport Covid-19. Doi pacienți au murit, iar o infirmieră a suferit arsuri. Transmit condoleanțe familiilor celor doi pacienți. Infirmiera este transferată la Spitalul Floreasca, unde va fi tratată. A fost activat planul roșu, am fost în permanentă legătură cu secretarul de stat Raed Arafat și cu ministrul Sănătății, Cseke Attila, pentru a mă asigura că avem locuri pentru pacienți, 15 dintre ei au fost transferați”, a transmis Florin Cîțu.

Premierul interimar a anunțat că o anchetă a început la spitalul din Ploiești și a solicitat să se facă verificări în toate unitățile medicale din România.

„Vom vedea care este cauza incendiului, o anchetă a început. Astfel de tragedii nu trebuie să se mai repete! Am cerut de fiecare dată ca spitalele să fie pregătite pentru valul 4, să existe avizele necesare, instalațiile de oxigen să fie controlate. Ne confruntăm cu o suprasolicitare a sistemului medical din cauza valului 4 și toți cei implicați trebuie să se asigure că sunt luate toate măsurile pentru siguranța pacienților! Și repet: singura soluție prin care putem lua presiunea de pe spitale este să ne vaccinăm în continuare”, a anunțat Florin Cîțu.

UPDATE 3

Ministerul Sănătății anunță că cei 15 pacienții transferați joi de la spitalul din Ploiești sunt în stare stabilă. Cadrul medical rănit în timpul incendiului are arsuri pe o suprafață de aproximativ 20% din suprafața corporală și primește îngrijiri la Spitalul Floreasca București.

Ministerul Sănătății anunță că potrivit informațiilor primite din partea Spitalului Județean de Urgență Ploiești, cei 15 pacienți transferați din secția exterioară sunt, în acest moment, în stare stabilă și au rămas internați în unitatea sanitară unde primesc asistență medicală de specialitate. Unul dintre pacienți se află internat în secția ATI, iar ceilalți 14 într-o secție medicală COVID-19.

Cadrul medical care a fost transferat în această dimineață la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București se află, în prezent, în evaluare medicală, are arsuri pe o suprafață de aproximativ 20% din suprafața corporală și a solicitat să nu fie transmise public alte informații despre starea sa de sănătate.

Reprezentanții MS mai spun că la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, Inspecția Sanitară de Stat a efectuat acțiuni de verificare în ultimii doi ani, în conformitate cu competențele deținute.

În anul 2020, au fost aplicate 10 amenzi în valoare de 65.000 lei, din care pentru Sectia de Boli Infecțioase - laborator analize medicale a fost aplicată o amendă de 3.000 lei pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor medicale.

În cadrul controlului efectuat în luna august 2021 de către inspectorii sanitari, unitatea sanitară ploieșteană a fost amendată cu suma de 20.800 lei pentru deficiențe legate de procesul de dezinfecție și de aplicarea protocoalelor privind dezinfecția și curățenia. La secția exterioară nu au existat deficiențe constatate în acest an.

Menționăm că, în conformitate cu ultimele informații primite de la reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență, unitatea sanitară nu are autorizație la incendiu, precizează reprezentanții Ministerului Sănătății.

UPDATE 2

Consiliul Județean Prahova a alocat Spritalului Județean de Urgență Ploiești, cea mai mare unitate medicală din județ, unde sunt preluați și tratați cei mai mulți și cele mai grave forme ale pacienților cu SARS-CoV2, suma de 37,312 milioane lei în acest an, anunță Prefectura Prahova.

Din această alocare bugetară, 22,525 milioane au fost direcționate pentru funcționarea spitalului, iar 14,787 milioane de lei au mers către investiții (aparatură și reparații capitale), precizează un comunicat al instituției.

Ultima alocare, în valoare de peste patru milioane de lei, a fost aprobată în ședința ordinară a Consiliului Județean, din data de 29 septembrie, fiind direcționată pentru gestionarea noului val al pandemiei de Covid-19 și achiziția de aparatură medicală.

Prefectura spune că la spital au fost realizate lucrări de renovare, instalația electrică era nouă și verificată, iar rampele de oxigen au fost montate anul trecut, înainte de declanșarea celui de-al treilea val pandemic.

UPDATE 1

Un dosar penal pentru ucidere din culpă a fost dechis în urma incendiului de la spitalul Ploiești în care au încetat din viață doi pacienți, iar o infirmieră a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului.

Doi bărbați, de 74 și 75 de ani, au încetat din viață înttr-un incendiu care a avut loc în această dimineață la spitalul suport COVID din Ploiești.15 pacienți au fost evacuați la Spitalul Județean Ploiești. O angajată a spitalului, care a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului, a fost transferată la Spitalul Floreasca din București. Incendiul s-a manifestat într-un salon de la parterul clădirii, pe o suprafață de aproximativ 20 mp.

 Eram în curs de a obține autorizația ISU, era dosarul depus, a declarat joi managerul Spritalului Județean Prahova, Bogdan Nica, în legătură cu secția unității în care a avut loc în această dimineață un incendiu în care au murit doi pacienți.

Bogdan Nica spune că secția a fost modernizată în urmă cu doi ani, iar anul trecut au avut loc modificări ale instalației de oxigen. „Nu existau nici prelungitoare, nici tuburi de oxigen”, a precizat managerul. Solicitarea pentru eliberarea autorizației a fost depusă în urmă cu două luni, a precizat managerul.

La un control în februarie, specialiștii ISU au identificat anumite nereguli, printre care căi de evacuarre insuficiente sau uși care împiedicau evacuarea, iar documentația a fost depusă, spune managerul. „Instalația electrică este nouă și nu am avut probleme în ultimii doi ani”.

Bogdan Nica a adăugat că au fost făcute instructaje cu pesonalul iar în secție era cel mai bun personal. „Am avut la un moment dat 387 de bolnavi la un moment dat cu cantități imense de oxigen. Aveam senzori de oxigen, ancheta o să stabilească dacă au funcționat”, a spus managerul.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Doi bărbați, de 74 și 75 de ani, au încetat din viață într-un incendiu care a avut loc în această dimineață la spitalul suport COVID Movila Vulpii din Ploiești. 15 pacienți au fost evacuați la Spitalul Județean Ploiești. Cei 15 au patologie COVID, toți depindeau de oxigen cu debit mare.

Alarma s-a declanșat în jurul orei 4.16 dimineaţa când un apel la 112 anunța un incendiu la Spitalul de Boli infecțioase din Ploieşti. Din primele informaţii focul a izbucnit la parterul unității, potrivit Antena 3.

O angajată a spitalului, care a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului, este transferată la Spitalul Floreasca din București, a declarat Mădălin Ipatie, managerul SAJ Prahova, la Digi24.

Trei pacienți, care erau stabili, au refuzat transferul către Spitalul Județean.

Potrivit directorului Serviciul Ambulanța Prahova Mădălin Ipatie, o asistenta care a încercat să ajute a suferit arsuri pe 40% din corp, aceasta fiind transportată la București. Pe secția COVID erau 21 de pacienți, 16 dintre ei au fost evacuați, iar 3 pacienți au refuzat transportul la spital.

Șeful DSU, Raed Arafat a ajuns la Spitalul de Boli infecțioase din Ploieşti şi a coordonat intervenţia.

„Nu este un spital al primăriei Ploieşti. Am ajuns acolo, că am fost informat şi mi se pare normal să mergem acolo să dăm o mână de ajutor. Sper cu această ocazie să se înțeleagă că a face spitale noi, cu circuite noi nu este un moft", a spus pentru Antena 3 primarul din Ploieşti Andrei Voloşevici.

„Secţia era nouă, este o secţie renovată de pediatrie cu instalație nouă şi verificată, iar rampele de oxigen sunt montate anul trecut înainte de valul 3. Personalul instruit, ca dovadă s-a intervenit imediat. Într-o fracţiune de secundă, dumnezeu ştie, s-a mișcat patul, s-a frecat de ceva şi o scânteie de oxigen. Erau şi detectoare de oxigen. Probabil bolnavul şi-a scos masca.

Incendiul izbucnit joi dimineaţă la Spitalul de Boli Infecţioase Ploieşti, unitate suport COVID, a fost lichidat la această oră, iar autorităţile au început transferul pacienţilor către Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti”, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Potrivit sursei citate, incendiul s-a manifestat într-un salon de la parterul clădirii, pe o suprafaţă de aproximativ 20 de metri pătraţi.

La fata locului au fost mobilizați 57 de pompieri militari, 6 autospeciale de lucru cu apă și spuma, un echipaj de descarcerare și 20 ambulante.

Ministerul Sănătății: în secție se aflau internați 20 de pacienți

În secția exterioară de boli infecțioase a Spitalului Județean Ploiești, unde în acestă dimineață a avut loc un incendiu soldat cu două victime, se aflau internați 20 de pacienți, anunță Ministerul Sănătății.

Ministerul spune că 16 persoane sunt evacuate și transferate către Spitalul Județean Ploiești (15 pacienți și un cadru medical).

Este și o victimă care este transferată la Spitalul de Urgență Floreasca și care are arsuri pe o suprafață de sub 50% din suprafața corporală, conform primelor evaluări. Ceilalți pacienți sunt stabili și vor fi evaluați în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Ploiești.

Ministrul Sănătății, Cseke Attila ține legatura cu Raed Arafat, șeful DSU, mai spune comunicatul ministerului.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: incendiu