x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Paisprezece medalii de aur puse în joc în prima zi a Jocurilor de la Paris 2024

Paisprezece medalii de aur puse în joc în prima zi a Jocurilor de la Paris 2024

de Redacția Jurnalul    |    27 Iul 2024   •   13:40
Paisprezece medalii de aur puse în joc în prima zi a Jocurilor de la Paris 2024

Capitala Franței este pregătită să acorde începând de sâmbătă primele medalii la Jocurile Olimpice de la Paris, după o ceremonie de deschidere fără egal în istoria evenimentului. 14 medalii sunt puse în joc încă din prima zi, în opt discipline sportive. România nu luptă pentru medalii în prima zi.

După o zi de vineri tumultoasă, care a început cu un atac al sabotorilor asupra rețelei franceze de trenuri de mare viteză în zorii zilei, atenția se îndreaptă acum către medaliile de aur și excelența sportivă.

Nu mai puțin de 14 medalii vor fi puse în joc în prima zi, care promite acțiune în mai multe sporturi: patru medalii de aur la înot, câte două la ciclism, scrimă și judo, și câte una la sărituri în apă, skateboarding, tir și rugby în șapte.

Înotul începe în forță la La Defense Arena, unde campioana olimpică australiană Ariarne Titmus încearcă să își păstreze titlul la 400 de metri liber împotriva americancei Katie Ledecky, campioană la Rio în 2016, și a canadiencei Summer McIntosh.

La trei ani după ce Titmus a învins-o pe Ledecky într-o cursă palpitantă la Jocurile Olimpice de la Tokyo, finala ar putea fi candidata evenimentului pentru „cursa secolului" dacă toate cele trei se califică.

Cu foștii campioni mondiali Sam Short și Elijah Winnington în proba masculină de 400 de metri liber și o echipă feminină de ștafetă 4x100 de metri liber fără egal, Australia ar putea obține trei din cele patru medalii de aur în bazin în prima zi.

Cu Caeleb Dressel la conducere, Statele Unite vor încerca să obțină a treia medalie de aur consecutivă în ștafeta masculină de 4x100, în fața provocării australienilor și a echipei Chinei conduse de Pan Zhanle.

La ciclism, italianul Filippo Ganna se va confrunta cu starul șoselelor Remco Evenepoel din Belgia într-un contratimp individual foarte așteptat, în care și britanicul Joshua Tarling ar putea avea un cuvânt de spus.

În proba feminină, americanca Chloe Dygert se numără printre principalele favorite, după ce a demonstrat prin titlul mondial din 2023 că și-a revenit după virusul Epstein-Barr diagnosticat la începutul anului 2022, care a fost urmat de o intervenție chirurgicală pe cord.

Principalele sale rivale vor fi australianca Grace Brown și britanica Anna Henderson, în condițiile în care forma sportivă a triplei campioane mondiale olandeze Ellen van Dijk este pusă sub semnul întrebării, după ce și-a rupt glezna în iunie.

Prima medalie de aur a Jocurilor va fi probabil obținută la poligonul de tragere, în proba de 10 metri Pistol cu aer comprimat - echipe mixte.

China, o mare putere în materie de tir, va încerca să se impună de la bun început la Centrul de Tir Chateauroux prin intermediul trăgătorilor săi de elită, care și-au făcut un obicei din a câștiga primul aur al Jocurilor Olimpice.
În cursul săptămânii viitoare, Statele Unite își vor încerca șansele, în frunte cu Vincent Hancock, de trei ori medaliat cu aur.

Fiji speră să-și extindă dominația asupra rugby-ului în șapte masculin, în căutarea celui de-al treilea titlu consecutiv, însă semifinalele de sâmbătă de pe Stade de France au un aer proaspăt.

Fijienii au câștigat fiecare meci pe care l-au jucat de când acest sport a fost adăugat la Jocurile Olimpice în 2016 și vor porni ca mari favoriți pentru a prelungi această serie remarcabilă împotriva Australiei, care se află pentru prima dată în semifinale.

Este, de asemenea, un teritoriu nou pentru Franța, care nu a reușit nici măcar să participe la evenimentul de la Tokyo, dar a venit la propriile Jocuri cu un nivel înalt, după ce a câștigat Marea Finală de sfârșit de sezon.

Franța joacă cu medaliații cu bronz din 2016, Africa de Sud, care au eliminat surprinzător Noua Zeelandă în sferturile de finală, după ce s-au strecurat în competiție ca ultimii calificați, câștigând recalificările. Finala va avea loc mai târziu, sâmbătă seara.

China este marea favorită la sărituri, după ce a obținut șapte din cele opt medalii de aur la ultimele două Olimpiade.

Duo-ul chinez format din Chen Yiwen și Chang Yani, cei mai buni prieteni și ambii la prima participare la Jocurile Olimpice, au câștigat proba de 3 m sincron, primul aur la scufundări pus în joc la Paris, în majoritatea turneelor mondiale din ultimii doi ani.

Relativ nou venit la Jocurile Olimpice, skateboardul își va marca revenirea la Jocuri cu proba masculină de stradă care va avea loc în Place de la Concorde.

Yuto Horigome va încerca să își păstreze titlul, având în față concurenți precum skateboarderul american Njjah Huston și speranța franceză Aurelien Giraud.

În afară de probele cu medalii, vor începe și gimnastica artistică, badmintonul, baschetul, tenisul, tenisul de masă, handbalul, canotajul și o serie de alte sporturi, inclusiv surfingul, care va lua startul în Tahiti, la 15 895 km distanță în Pacificul de Sud.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: prima zi JO medalii aur