x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Unde e rovinieta?

Unde e rovinieta?

de Elena Stan    |    06 Aug 2008   •   00:00
Unde e rovinieta?

VIGILENTA IN VACANTA ● Dezinteres si bataie de joc
In plin sezon estival, cind majoritatea oamenilor merge in concediu cu masina din dotare, "celebra" rovinieta este de negasit. Ministerul Transporturilor, prin Compania Nationala de Drumuri, ne abureste cu numarul mare de abtibilduri scoase pe piata si paseaza vina in curtea distribuitorilor.



VIGILENŢA ÎN VACANŢĂ ● Dezinteres şi bătaie de joc
În plin sezon estival, cînd majoritatea oamenilor merge în concediu cu maşina din dotare, "celebra" rovinietă este de negăsit. Ministerul Transporturilor, prin Compania Naţională de Drumuri, ne abureşte cu numărul mare de abţibilduri scoase pe piaţă şi pasează vina în curtea distribuitorilor.

De la 1 august, a fost introdus pe piaţă noul tip de rovinietă matcă-cupon, care înlocuieşte rovinieta ecuson. Tipul nou de rovinietă este introdus în circulaţie pe etape, în funcţie de posibilitatea de lucru a firmei Eltronis, care a fost desemnată să tipărească abţibildul necesar şoferilor care se deplasează în afara localităţii de domiciliu.

Pînă la data de 5 august, Eltronis a livrat Companiei de Drumuri numai 1.072.000 de roviniete noi din cele circa 12 milioane comandate. Asta înseamnă că renumita firmă Eltronis, de care nu poate da nimeni în afară de reprezentanţii Companiei de Drumuri, mai are de livrat pe piaţă cam 11 milioane de roviniete în patru luni. Sau mai bine spus, noi, cetăţenii de rînd plătitori de impozite care ne-am programat concediul de odihnă prin august, trebuie să aşteptăm pînă prin octombrie, noiembrie, pînă Eltronis va catadicsi să mai livreze niscaiva "dreptunghiuri fermecate".

Cei care se încăpăţînează să plece în vacanţă în această lună caută de zor pe la benzinăriile din Capitală sau din ţară rovinieta matcă-cupon, însă aceasta e pretutindeni şi nicăieri. "Nu mai avem domn’e roviniete pentru autoturisme. Le-am vîndut în cîteva ore de la primire, deoarece am avut foarte puţine", ne-a declarat vînzătorul de la o benzinărie de pe Strada Lujerului din Bucureşti, răspuns pe care l-am întîlnit la alte 20 de staţii bucureştene. Săptămîna trecută, cele un milion de roviniete cu valabilitate de 1, 7 şi 30 de zile au fost distribuite către SC Petrom SA, SC OMV România Mineraloel, SC MOL România, SC Rompetrol Downstream SRL, SC Speedy Driver SRL. De asemenea, noile modele ar trebui să se găsească şi la Direcţiile Regionale Drumuri şi Poduri (DRDP) din Craiova, Timişoara, Cluj, Braşov şi Constanţa.

ETAPE. În timp ce unii distribuitori au început comercializarea rovinietelor noi la data de 1 august, alţii vor începe comercializarea la 11 august. Rovinietele ecuson vor fi retrase de la cei care au început deja să vîndă rovinieta matcă-cupon pînă la data de 8 august, urmînd ca de la ceilalţi să fie retrase pînă la data de 18 august. În prezent, firma Eltronis nu a tipărit rovinieta cu valabilitate de un an. Pînă la introducerea pe piaţă a rovinietei matcă-cupon cu valabilitate de 12 luni, doritorii pot achiziţiona vechiul format de rovinietă ecuson cu valabilitate de 12 luni de la Poşta Română, Scala Assistance, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România, DRDP Bucureşti şi DRDP Iaşi. Eliberarea rovinietelor matcă-cupon cu valabilitate de 1, 7 şi 30 de zile în aceste puncte va începe din data de 11 august 2008. Rovinietele ecuson rămase vor fi eliberate, pînă la epuizare, de Agenţia de Control şi Încasare Giurgiu. Pentru anul 2008, societatea Eltronis zice că va livra 12 milioane de roviniete matcă-cupon, din care 9 milioane de roviniete matcă-cupon cu valabilitate de 1, 7 şi 30 de zile şi 3 milioane de roviniete matcă-cupon cu valabilitate de 12 luni. De asemenea, pentru anul viitor trebuie să livreze între 10 şi 14 milioane roviniete pentru 1, 7 şi 30 de zile şi între 4 şi 5,5 milioane roviniete pentru 12 luni. În perioada 21-31 iulie, şoferii prinşi în trafic fără rovinietă nu au fost amendaţi datorită introducerii noului model de roviniete, conform deciziei Ministerului Transporturilor. Măsura a fost luată deoarece rovinieta lipsea cu desăvîrşire de la punctele de distribuţie din ţară. Rovinieta de tip matcă-cupon este pătrată şi are două componente, o parte care va fi lipită pe parbriz şi un talon care trebuie să fie rupt şi păstrat de utilizator. Compania Eltronis va livra în 2008 între şapte şi nouă milioane de roviniete pentru 1, 7 şi 30 de zile şi maximum trei milioane de roviniete pentru
12 luni.

Afacere pe cîrca posesorilor de maşini

Din cele un milion de roviniete, 347.500 sînt cu valabilitate de o zi, 402.000 cu valabilitate de 7 zile şi 322.500 cu valabilitate de 30 de zile. De menţionat că rovinieta de o zi nu este valabilă pentru autoturisme, iar preţul unei roviniete valabilă 7 zile este de 11 lei, iar pentru o lună este 25 de lei. Dacă ar fi fost tipărite, rovinietele valabile 12 luni ar fi costat circa 30 de euro, însă şoferii sînt nevoiţi să-şi achiziţioneze, dacă au de unde, roviniete pe o săptămînă sau o lună. Prin achiziţionarea rovinietei pe perioade mai scurte, Ministerul Transporturilor încasează mai mult. Dacă pentru un an un şofer ar plăti 30 de euro, prin achiziţionarea rovinietei în fiecare lună, timp de un an, vor plăti cîte 7 euro lunar, adică 84 de euro pe an.

Amenzi de la 500 la 2.500 de lei

Începînd cu 1 august, conducătorii auto care umblă fără rovinietă sînt arşi sănătos la buzunar. În Bucureşti,  spre exemplu, din zece benzinării verificate, din nici una nu a putut fi cumpărată rovinieta valabilă un an. De la Direcţia Poliţiei Rutiere am aflat că pentru a verifica dacă şoferii au sau nu rovinietă se lucrează în echipă de cîte doi: poliţistul opreşte şoferul, iar persoana de la RAR îl controlează. Cert este că odată sancţionat,  amenda primită cam ustură la buzunar. Lipsa rovinietei atrage amendă în de la 500 la 1.000 de lei pentru şoferii autoturismelor, iar pentru vehiculele de transport marfă cu masă mai mare sau egală cu 3,5 tone, amenda va fi între 1.500 şi 2.500 de lei. (M.R.)


Mai multe detalii despre locurile de unde pot fi procurate roviniete Anexa 1Anexa 2Anexa 3Anexa 4 fisiere .xls

×