x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Unitatea 2 CNE Cernavodă s-a deconectat de la Sistemul Energetic Național

Unitatea 2 CNE Cernavodă s-a deconectat de la Sistemul Energetic Național

22 Iul 2017   •   15:08
Unitatea 2 CNE Cernavodă s-a deconectat de la Sistemul Energetic Național

Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional sâmbătă dimineaţa, din cauza reapariţiei unui tranzient în partea clasică a centralei, a anunţat SN Nuclearelectrica. 

"SN Nuclearelectrica SA anunţă că Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional în dimineaţa de 22 iulie 2017, din cauza reapariţiei unui tranzient în partea clasica a centralei. Unitatea 2 a fost reconectată la SEN în seara de 21 iulie 2017 după o deconectare automată cauzată tot de un tranzient în partea clasica a centralei în data de 20 iulie 2017. Specialiştii CNE Cernavodă investighează, cu sprijinul fabricantului acestuia, soft-ul care generează tranzientul pentru a elimina apariţia acestuia şi, implicit, deconectarea de la SEN", se spune în comunicat. 

Compania menţionează că deconectarea Unităţii 2 de la SEN se explica prin faptul ca reactoarele nucleare sunt programate, prin proiect, să se deconecteze automat chiar şi în cazul unui tranzient aferent unui soft din partea clasica a centralei. După identificarea cauzei şi remedierea situaţiei, Unitatea 2 a CNE Cernavodă va fi reconectată la SEN. 

"Apariţia unor tranzienţi la partea clasica a centralei nu implică niciun impact asupra securităţii nucleare a reactorului, personalului de exploatare, populaţiei şi mediului înconjurător, sistemele centralei funcţionând în conformitate cu proiectul, ceea ce explica deconectarea automata a reactorului de la SEN", se mai arată în comunicat.AGERPRES

×