x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Valcea blocata de fratii Cristescu

Valcea blocata de fratii Cristescu

09 Ian 2005   •   00:00

OBSERVATOR
SCANDAL - Peste 7.000 de oameni pot ramane pe drumuri Platforma chimica valceana este in pragul colapsului. Datoriile imense ale anumitor societati care o compun, interdependenta dintre gigantii industriali, precum si privatizarea esuata a Uzinelor Sodice Govora s-au transformat zilele trecute intr-o bomba care a explodat. 6.000-7.000 de oameni, adica 60% din forta de munca a orasului Rm. Valcea, pot fi concediati, iar pierderile in cazul inchiderii societatilor de pe platforma ar genera pagube zilnice de milioane de dolari.
OCTAVIAN HERTA

PERICOL. Privatizarea esuata a Uzinelor Sodice Govora genereaza o situatie de criza pe platforma chimica Valcea
Dupa privatizarea Uzinelor Sodice Govora (USG), pentru aburul tehnologic furnizat, CET Govora SA a ajuns sa aiba de incasat de la USG suma de 426 de miliarde de lei.

DATORII. Pentru recuperarea acesteia, CET Govora a trebuit sa preia actiuni ale USG la o valoare nominala de 25.000 de lei per actiune, devenind astfel actionar majoritar, cu peste 51% din actiuni. Fratii Cristescu, patronii BegaCom, au contestat aceasta decizie a conducerii CET, de a numi un nou Consiliu de Administratie la USG si de a prelua, pe aceasta cale, managementul USG. Din momentul convertirii datoriilor in actiuni, conducerea USG a refuzat sa mai achite utilitatile furnizate de CET, ajungandu-se in situatia de a fi sistata livrarea aburului. Pentru CET Govora, situatia este extrem de delicata, insa salvarea vine de la SC Oltchim SA, care va prelua diferenta de abur, respectiv 60 de tone pe ora, platind chiar si factura pentru energia electrica pe care USG o are de achitat catre Electrica.

FALIMENT. In aceste zile, la AVAS au loc discutii intre reprezentantii CET Govora si cei ai actionarului BegaCom de la USG. Solutia de avarie este rezolvarea situatiei in instanta. Miercuri, la Judecatoria Ramnicu-Valcea, va avea loc o infatisare intr-un proces intre CET si USG, in urma caruia exista posibilitatea ca aceasta din urma sa fie declarata societate falimentara. Dupa ce, la inceputul acestei saptamani, CET Govora a sistat furnizarea aburului tehnologic, Electrica SA ameninta si ea ca sistarea energiei electrice la Uzinele Sodice Govora, pentru o datorie de 10 miliarde de lei. Acest lucru ar insemna insa oprirea intregii platforme chimice. Deocamdata Oltchimul nu poate functiona fara USG. "Am putea prelua datoria USG catre Electrica, dar nu putem prelua la nesfarsit aceste datorii. Sumele sunt destul de importante, asa ca Oltchimul nu poate sa le preia fara a cere garantii. Daca nu se ajunge la nici o intelegere, trebuie declarat falimentul USG. In caz de faliment al USG, pot fi preluate activele societatii, cu partea care ne intereseaza", a mai spus Constantin Roibu.

PROTEST. Incepand de astazi, pe termen nelimitat, intre orele 12 si 17, sindicalistii afiliati la Sindicatul Sodistul, care grupeaza muncitorii din USG, vor picheta Prefectura Valcea, in semn de protest fata de situatia creata la Uzinele Sodice Govora. Inca de vineri, circa 300 de angajati din personalul auxiliar au fost trimisi acasa, urmand sa primeasca doar 75% din salariu. Acest lucru i-a determinat pe ceilalti 800 de angajati sa refuze sa mai lucreze. Angajatii s-au solidarizat si au spus ca vor ramane toti la lucru sau vor pleca toti acasa. In acest moment, angajatii USG asteapta sa primeasca autorizatie pentru a iesi in strada.

INDEPENDENTA
Click pentru a mari imaginea
SC Oltchim SA (foto) s-ar putea rupe de platforma industriala a Valcei pana la sfarsitul acestui an. O scurta vreme de acum incolo, societatea mai poate functiona cu rezervele pe care le are, dar dupa aceea, in cazul in care situatia de la USG nu se rezolva, directorul general, Constantin Roibu, afirma ca va fi nevoit sa trimita angajatii in somaj tehnic. O eventuala stopare a productiei la Olchim ar echivala cu pagube zilnice de 1,6 milioane dolari, iar mii de oameni ar ramane someri. Repornirea Oltchim ar costa alte cateva sute de mii de dolari. "Vom lupta sa fim independenti. Pe data de 17 ianuarie 2005, se vor face probele tehnologice la cea mai mare fabrica din Romania de oxigen construita de Oltchim impreuna cu un partener german", a spus managerul general al Oltchim, Constantin Roibu.

Click pentru a mari imaginea
REFUZ "Nimeni din conducerea BegaCom nu a dorit sa negocieze pentru stingerea conflictului, in ciuda repetatelor promisiuni si chiar si in ciuda faptului ca fusesera stabilite unele intalniri cu cei de acolo"
Mihai Balan, director general CET Govora

.

.

Click pentru a mari imaginea

PERICOL
"Eu pot sa ma implic, dar nu pot sa preiau datoriile pe care le are USG la CET si la ceilalti furnizori. Normal este ca statul sa ia o hotarare si sa rezolve problema, pentru ca sunt puse in pericol situatia intregii platforme industriale si chiar functionarea economiei orasului"
Constantin Roibu, manager general Oltchim
×
Subiecte în articol: observator govora sodice govora