x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vâlcea / Liberalul Cătălin Harnagea cere anularea alegerilor în Bălceşti

Vâlcea / Liberalul Cătălin Harnagea cere anularea alegerilor în Bălceşti

de Ovidiu Ciutescu    |    01 Dec 2008   •   00:00
Vâlcea / Liberalul Cătălin Harnagea cere anularea alegerilor în Bălceşti

Scandal de proporţii în localitatea de baştină a şefului LPF, Dumitru Dragomir. Liberalul Cătălin Harnagea a cerut anularea alegerilor pentru Camera Deputaţilor în colegiul uninominal Bălceşti, pe motiv că s-ar fi produs o “fraudă electorală prin desfăşurarea de acţiuni menite să vicieze în mod substanţial rezultatele scrutinului uninominal”.



Potrivit biroului de presă al candidatului Cătălin Harnagea, în cursul zilei de sâmbătă, după încetarea oficială a campaniei electorale, în toate localităţile din colegiul uninominal unde a candidat acesta au ajuns în mâinile alegătorilor câteva zeci de mii de exemplare ale unei publicaţii, Ziarul de Vâlcea. “În această publicaţie, în secţiunea de fond a paginii întâi (...) este publicat anunţul “Cătălin Harnagea s-a retras din cursa electorală”, împreună cu o fotografie în care acesta apare alături de Constantin Mazilu, candidatul PSD pentru aceeaşi funcţie, iar sub fotografie se poate citi următorul text: “Într-un interviu exclusiv acordat ziarului nostru, candidatul liberal la funcţia de deputat explică de ce s-a retras din cursa electorală şi îi îndeamnă pe locuitorii din colegiul Bălceşti să se prezinte la vot în număr mare pentru a-l vota pe Constantin Mazilu”“, se arată într-un comunicat transmis presei, citat de Agerpres.

Contactat telefonic, Cătălin Harnagea a negat categoric că ar fi acordat vreodată un asemenea interviu şi i-a avertizat pe cei responsabili de comandarea, editarea, tipărirea şi distribuirea publicaţiei respective că vor avea de a face cu legea. “Nici nu m-am retras din alegeri şi nici nu aş fi avut cum să îndemn electoratul să voteze tocmai cu principalul meu adversar. Aşa-zisul interviu a fost o făcătură menită să deruteze lumea, determinându-i pe susţinătorii mei să nu se mai prezinte la urne. În acelaşi timp, se urmăreşte compromiterea mea, fiindu-mi atribuite o serie de afirmaţii scandaloase şi jignitoare”, a declarat fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe. Harnagea a depus plângere penală la poliţie şi Parchet şi a sesizat Instituţia Prefectului, cerând pedepsirea tuturor făptaşilor, inclusiv a candidatului PSD Constantin Mazilu, pe care îl acuză că a comandat tipărirea şi distribuirea gratuită a publicaţiei respective.

Echipa sa de campanie a depus o sesizare şi la Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Vâlcea, care a trimis-o la Bucureşti, de unde BEC a direcţionat-o spre poliţie şi Parchet. Tot BEJ Vâlcea a comunicat, în mod oficial, că publicarea în ziar a anunţului despre retragerea din alegeri a candidatului Harnagea reprezintă o mistificare. Duminică, chiar în timpul desfăşurării alegerilor, IPJ Vâlcea a anunţat amendarea unor persoane implicate în distribuirea publicaţiei, precum şi deschiderea de dosare penale sub aspectul comiterii mai multor infracţiuni prevăzute de Codul Penal - fals, uz de fals, înşelăciune şi calomnie. Conform legii electorale, o asemenea cerere poate fi depusă până luni seara, la ora 21,00, soluţionarea ei fiind în mod exclusiv de competenţa Biroului Electoral Central. Echipa de campanie a candidatului liberal a precizat că solicitarea va fi înaintată în termenul legal, cel mai probabil în cursul după-amiezii de luni. În cazul în care BEC va hotărî anularea alegerilor în colegiul Bălceşti, această decizie ar amâna cu un anumit număr de zile finalizarea procesului electoral în întreaga ţară, până după repetarea scrutinului în acest colegiu. Pe cale de consecinţă, se amână convocarea noului parlament, validarea mandatelor de parlamentar, desemnarea viitorului prim-ministru şi formarea guvernului.



×
Subiecte în articol: romania harnagea