x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vase cu baterii solare vor lega Călăraşi de Silistra

Vase cu baterii solare vor lega Călăraşi de Silistra

de Agerpres    |    08 Apr 2014   •   15:59
Vase cu baterii solare vor lega Călăraşi de Silistra

Vase cu baterii solare şi motoare electrice vor lega oraşele dunărene Silistra (Bulgaria) şi Călăraşi (România), transmite marţi agenţia bulgară BTA. Săptămâna trecută, oraşul bulgăresc a găzduit o discuţie publică pe marginea unui proiect de transport ecologic în zona transfrontalieră.

Proiectul urmează să fie realizat în cadrul programului de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, iar valoarea sa se ridică la 230.000 de euro. Proiectul prevede construirea a două porturi dotate cu un sistem de încărcare a bateriilor pentru motoarele electrice. Aceste instalaţii vor fi folosite nu numai de către vasele care vor lega Silistra de Călăraşi, dar şi de pescarii locali. La Silistra va fi amplasată şi o staţie de încărcare a electromobilelor.

Partenerul principal în acest proiect este Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică de la Bucureşti, iar alţi parteneri sunt Universitatea din Ruse şi primăriile din Călăraşi şi Silistra.

Proiectul este menit să încurajeze folosirea energiei din surse regenerabile, precum şi a sistemelor de transport eficiente energetic. 

×