x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vasile Dâncu: "Ar trebui să ne temem de anul electoral 2012"

Vasile Dâncu: "Ar trebui să ne temem de anul electoral 2012"

de Mediafax    |    03 Ian 2012   •   10:54
Vasile Dâncu: "Ar trebui să ne temem de anul electoral 2012"

Sociologii clujeni Vasile Dancu si Traian Rotariu considera ca aparitia unor candidaturi ale unor personaje din zona mondena la diverse functii de demnitate publica la alegerile din 2012 reflecta nivelul clasei politice romanesti si lipsa de incredere a populatiei in politicieni.

Sociologul Vasile Dancu, presedintele Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), a declarat ca anul electoral 2012 ar putea sa ofere mari surprize legate de aparitia unor candidaturi "din zona cetoasa a vulgaritatii si a mondenului".

"Lipsa de incredere a populatiei in politicieni si institutii ar trebui sa ne faca sa ne temem de anul electoral 2012, care ar putea sa ne ofere o mare surpriza, ca partidele traditionale sa aiba probleme cu asemenea tipuri de candidati care vin din zona cetoasa a vulgaritatii si mondenului. Personaje de tipul lui Irinel Columbeanu au simtit ca este momentul propice, astfel ca la alegeri am putea asista la un amalgam, la un mozaic de candidati - politicieni cu experienta, partide vechi, dar si asemenea personaje. Ei nu au sanse la functii mari, Irinel Columbeanu nu va castiga Primaria Capitalei, dar vor desface brese in sistem si ar putea intra in tot felul de institutii, la nivelul consiliilor locale sau chiar in Parlament. Va aparea o diluare a politicii cu astfel de personaje", a comentat sociologul.

Potrivit acestuia, pe de alta parte, unele astfel de personaje venite din lumea mondena vor fi incurajate sa candideze chiar din partea unor partide.

La randul sau, seful Catedrei de Sociologie din cadrul Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) Cluj-Napoca, Traian Rotariu, considera ca astfel de candidaturi ale unor personaje care vin din lumea mondena reflecta nivelul clasei politice romanesti.

"Noi nu avem o clasa politica, asa cum este in statele civilizate. Dupa 1990 nu au fost scoliti si pregatiti oameni politici care sa aiba un astfel de destin, ca in aceste state. Candidatura unor personaje din lumea mondena reflecta nivelul clasei politice romanesti. In conditiile actualei clase politice, nu este nimic surprinzator o astfel de candidatura a lui Irinel Columbeanu, de exemplu. Oricum, nu cred ca acesta va obtine prea multe voturi si nu va castiga Primaria Capitalei", a spus sociologul Traian Rotariu.

Potrivit acestuia, fata de alti oameni politici, cu functii in Parlament sau in administratie care sunt "terni si putin vizibili", astfel de persoane, precum Irinel Columbeanu, ar putea determina o parte din electorat sa le sustina.

Omul de afaceri Irinel Columbeanu si-a anuntat intentia de a candida ca independent, in 2012, la Primaria Capitalei.

"Ca simplu cetatean al Bucurestiului fara intrerupere in ultimii 52 de ani am curajul sa ma inscriu in competitia de a obtine anul acesta din partea dumneavoastra increderea necesara viitorului primar general al Capitalei pentru urmatorii patru ani", afirma Columbeanu intr-un filmulet difuzat pe internet.

Omul de afaceri a precizat ca va candida independent si ca printre atuurile sale in cursa pentru fotoliul de primar sunt "un pic de inteligenta", precum si lipsa apartenentei la vreun partid politic.

Irinel Columbeanu s-a aflat in atentia publicului in ultimul an ca urmare a divortului de Monica Gabor. Columbeanu detine companii care deruleaza afaceri in domenii precum constructii si comunicatii.

×